'Bir değil iki değil... Sürekli aynı rezalet... Restore etmeyin, bırakın eski kalsın'

'Bir değil iki değil... Sürekli aynı rezalet... Restore etmeyin, bırakın eski kalsın'
Habertürk yazarı Kübra Par, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde yapılan dünyanın en önemli tarihi eserlerinden biri sayılan tarihi Galata Kulesi'nde restorasyon...

Habertürk yazarı Kübra Par, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde yapılan dünyanın en önemli tarihi eserlerinden biri sayılan tarihi Galata Kulesi'nde restorasyon adı altında hilti ile duvarların yıkılmasına tepki gösterdi. "Yahu bu restorasyon işlerini önüne gelen her inşaat firması alabiliyor mu? İstanbul’un en sembolik eserlerinden Galata Kulesi’nde kullanılan yöntem yanlış olabilir mi? Bunu yapacak firmaya nasıl iş verilir? Fark edilmese ne olacaktı? Uzmanı, denetimi yok mu bu işin?" diye soran Par, "Bir değil iki değil... Sürekli aynı rezalet... Restore etmeyin, yenilemeyin. Bırakın eski kalsın. Vallahi daha iyi! Bırakın eski kalsın, daha iyi" diye yazdı.

Kübra Par'ın Habertürk'te yayımlanan bugünkü yazısının ilgili kısmı şöyle:

Restorasyon kelimesini duyunca tüylerimiz diken diken oluyor artık.

Toplumsal travma yaratan bir kelime haline geldi.

Tarihi bir yapıyı aslına uygun olarak ihya etme değil mahvetme sanatına dönüştü sanki.

Bu travma öyle birden bire gelişmedi.

Yıllar boyunca ne skandallar yaşandı.

Heyhat hâlâ akıllanmıyor yetkililer.

Betona gömülen Hasankeyf’in, Kastamonu’da 1506 yılında inşa edilen Nasrullah Camii’nin acısı içimizdeyken şimdi de gözümüzün nuru Galata Kulesi gündemde.

İBB’nin şikayetini duyunca önce biraz temkinli yaklaştım. Bakanlık kuleyi İBB’nin elinden aldığı için "Acaba öfkeyle durumu abartıyor olabilirler mi" dedim.

Ama yapılan açıklamalara bakınca gördüm ki gerçekten de aynı kadersizlik şimdi de Galata Kulesi’nin başında.

Bakan Ersoy "Yıkılan kısımlar sonradan yapılan ve Galata Kulesi’ne zarar veren kısımlardır. Restorasyonda kullanılan yöntemler konusunda ise ilgili firmaya gerekli yaptırım uygulanacaktır" demiş.

Yani restorasyonda kullanılan yöntemin yanlışlığını Bakan Ersoy da kabul ediyor.

Zaten Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan daha açık konuştu, "Hilti ile duvarlarda sıva sökümü yapılması tarafımızca da uygun görülmemekte olup, gereken müdahale yapılmış ve yapı müteahhidinin dikkati çekilerek gereken işlemlerin yapılmasına başlanmıştır" dedi.

Yahu bu restorasyon işlerini önüne gelen her inşaat firması alabiliyor mu?

İstanbul’un en sembolik eserlerinden Galata Kulesi’nde kullanılan yöntem yanlış olabilir mi? Bunu yapacak firmaya nasıl iş verilir? Fark edilmese ne olacaktı?

Uzmanı, denetimi yok mu bu işin?

Bir değil iki değil... Sürekli aynı rezalet...

Restore etmeyin, yenilemeyin. Bırakın eski kalsın. Vallahi daha iyi!

Öne Çıkanlar