Görme engellinin kamera aracılığıyla görmesi sağlandı

Görme engellinin kamera aracılığıyla görmesi sağlandı
Bilim insanları beyindeki görme merkezine yerleştirdikleri beyin implantı olan mikroelektrot ve gözlüğe takılan bir kamera sayesinde, gözleri görmeyen bir öğretmenin görmesini sağladı.

Amerikalı ve İspanyol bilim insanları, 16 yıldır gözleri görmeyen eski bir fen öğretmeninin beynindeki görme merkezine mikroelektrot ve bir gözlüğe kamera yerleştirerek harfleri görebilmesini, nesneleri ayırt edebilmesini sağladılar. Öğretmen, mikroelektrotu altı ay boyunca kullandı ve beyin aktivitesinde veya diğer sağlık komplikasyonlarında herhangi bir bozulma yaşamadı.

'İLERİYE DOĞRU ÖNEMLİ BİR ADIM'

The Journal of Clinical Investigation'da bu hafta yayınlanan çalışmaya göre, gözlüğe yerleştirilen kamera, doğrudan beynin görme merkezine yerleştirilen mikroelektrota görsel veri gönderiyor ve bu kişinin görmesini sağlıyor. Bilim insanlarının senelerdir üzerinde çalıştığı bu teknoloji, bir düş ve hayal olmanın ötesine geçiyor.

Miguel Hernandez Üniversitesi’nden araştırmacılar arasında yer alan bilim insanı Eduardo Fernandez, "Bu tür cihazların, görme yetisini kaybetmiş insanlar için işlevsel görüşü geri kazanma potansiyelini göstererek ileriye doğru önemli bir adım attık" açıklamasında bulundu.

Öne Çıkanlar