Bir kadın pazarı mı?

Bir kadın pazarı mı?
Ümitcan‘dan korkan Aleyna: Arkasında polisten daha güçlü kişiler var.

Erk ACARER


ARTI GERÇEK - Aleyna Çakır dosyasındaki kritik noktalardan biri Ümitcan Uygun’un annesi Gülay Uygun’un görevi ve ardından onun da şüpheli şekilde ölümüydü. Müge Anlı tarafından sunulan ‘Tatlı-Sert’ adlı televizyon programına bağlanan bir tanık; "Ümitcan Uygun’un annesinin yurtlarda çalıştığını ve kızları gece yaşantısına yönlendirdiğini G. isimli şahıstan duydum" diyordu.

Bunun üzerine Bakanlık, müfettiş gönderdi ve soruşturma başlattı. Gülay Uygun soruşturmanın akabinde, 17 Eylül 2020 akşamı, Ankara Keçiören’de bir akrabasının evine yakın dağlık alanda başından silahla vurulmuş halde ölü bulundu.

Savcılık; ilk incelemede kadının başının sağ tarafından vurulduğunu tespit etti. Olay yerinde yapılan incelemede el yazısıyla yazılmış bir intihar notu bulduğu bilgisi verdi. Ümitcan Uygun ve akrabaları o akşam yine canlı yayın yaptı. Uygun, adeta hem topluma hem kamu görevlilerine gözdağı veriyordu.

'O TANIĞIN' İFADESİ

Gülay Uygun dosyasındaki gelişmeler konusunda sessizlik var. Ancak Aleyna Çakır dosyasına giren Y.K. isimli tanık, ‘Uygun ailesinin’ ilişkileri konusunda bilgi verdi. Y.K. Kırıkkale’de yaşamını sürdürüyor. Aynı şahıs Müge Anlı’da, "Ümitcan Uygun’un annesinin yurtlarda çalıştığını ve kızları gece yaşantısına yönlendirdiğini duydum" sözlerinin sahibi. Program sonrasında da ifade vermiş: "‘G’ adlı tanık pavyonda çalıştığını söyledi. Gülay Uygun bana pavyonda iş bulacak demedi, destek olacağını söyledi."

Fakat aynı tanığın çok daha çarpıcı ifadeleri de vardı: "Ben, Gülay Uygun ve Ümitcan Uygun’u şahsen tanımam. Ancak, Kırıkkale’de komşumuzun düğününe gitmiştim ve ismini sonradan öğrendiğim Gülay Uygun’u ilk defa orada gördüm. Kendisiyle herhangi bir muhabbetim olmamıştır. Saat 19.00’dan sonra Ümit olduğunu sonradan öğrendim şahıs, yanında 5-6 kızla geldi. Kızlardan 4’ü, Gülay Uygun’un yanına giderek, ‘Anne’ diye hitap edip sarıldılar, öptüler gayet samimi bir sarılmaydı… Kızlardan birine ‘Neden Gülay Uygun’a, yurt anne diye hitap ediyordunuz?’ diye sordum. ‘O bizim yurt annemiz 18 yaşına kadar bize o baktı, bu nedenle yurt anne deriz. Hatta bize yurttan ayrıldıktan sonra da destek olup, ev arayacağını, iş bulmaya çalışacağını söyledi’ cevabını aldım."

YURTLARA GİRER ÇIKARDI

Oğlu düğüne 5-6 kızla gelen şefkatli bir anne! Fakat bu anne, daha önce de bir soruşturma geçirmişti. Bu bilgi de yeni ortaya çıktı. Görev yaptığı yer ‘her nedense’ değiştirilmişti. 8-15 yaş aralığındaki kızların kaldığı değil de daha küçük çocukların barındırıldığı bir yurda verilmişti.

Tarafımıza ulaşan, yurtlarda büyümüş genç kadınlara ilişkin ses kaydı, bu aşamalarda daha dikkat çekici hale geldi. O kayıtlarda yer alan T.D. isimli genç kız, ‘Aleyna ile Ümit nasıl tanıştılar?’ sorusuna şu yanıtı veriyordu: "Ümit’in yurdun karşısında bir bakkal dükkanı vardı!"  T.D. bir başka önemli detaya da dikkat çekiyordu: "Ümitcan Uygun, yurda annesinin yanına gidip gelirdi."

KENDİSİ ANKARA YURTLARINDA, OĞLU KIRIKKALE PAVYONLARINDA

Ümitcan Uygun’un, Kırıkkale ve Ankara pavyonları arasında mekik dokuması ve annesinin, yurt kızlarına ev açıp destek olacağını söylemesi birbirleri ile örtüşen ilginç konular! Olayın örgüsü bir bütün olarak düşünüldüğünde acaba "Ankara-Kırıkkale arasında bir fuhuş şebekesi mi vardı?" sorusu da gündeme geliyor.

GÜLAY UYGUN’UN PROFİL RESMİ

Uygun, şüpheli ölümünden birkaç gün önce sosyal medya hesaplarında önemli profil değişiklikleri yapıp, işyeri bölümüne, "Emniyette çalışıyor" ifadelerini koymuştu. Bu durum merak uyandırınca, profil değişikliğine ilişkin bir açıklama da yapmak zorunda kaldı: "Yurttan kaçan bazı kızları, emniyet ve istihbarat ile ortak çalışarak buluruz."

 

'BİZ HAS ÜLKÜCÜYÜZ'

Baba Durak Uygun, eşinin şüpheli ölümü nedeniyle Müge Anlı’yı suçlarken, "Biz has ülkücüyüz" ifadelerini kullanma gereği duydu. Sadece MHP değil, ‘İttifak’ sevgisi de ‘Çantacılar ve Ayakkabıcılar Federasyonu Başkanı’ olarak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile verdiği poz ile ortaya çıkıyordu. Aleyna Çakır dosyası baş şüphelisi Ümitcan Uygun ise Aleyna Çakır olayından önce, kah silahlar ile kah AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve MHP Lideri Devlet Bahçeli posterleri önünde çektiği fotoğrafları servis etmişti.

 

KİM BU BURAK DÖNER?

Ümitcan Uygun, Çakır’ın şüpheli ölümü sonrası ortaya çıkan video ile ilgili olarak, özür diledi. Ancak o özürde şüpheli bir isim yer aldı: Burak Döner! Uygun, "Başta Aleyna’nın ailesinden en çok da Burak Döner abimden özür dilerim" diyordu. Videonun sonunda ise zaten onun kendisine bir ceza verdiğini söyledi. Burak Döner; ilk cinayetini 15 yaşında, toplumun ahlakını bozduğu gerekçesi ile bir trans kadını öldüren, İstanbul Zeytinburnu’ndaki ülkücü bir çete lideriydi. Cezaevindeydi. Devletin, bir şüpheliye işlem yapmadığı yerde adalet mi dağıtılıyordu, ilişkiler çok mu iç içe girmişti, yoksa birileri, bu kadar ceza yeter mi demek istiyordu? Kimse o cezanın mahiyetini şimdilik öğrenemedi.    

"ANNEME SELAM SÖYLE"

Uygun, annesinin şüpheli ölümden birkaç gün sonra anne Gülay Uygun’un mezarını ziyaret edeceğini söyleyen abisine, "Benden selam söyle" diye mesaj yolladı. Bu ayrıntı da hayatın normal akışına aykırı. "Bu ne biçim aile ilişkisi" diye sormamıza neden oluyor.

Uygun ailesi, özellikle de Ümitcan ve Gülay uygun kirli bir fuhuş çarkının parçası mıydı? Büyük resmi kaçırmamak gerekiyor. Yurtlarda kalan genç kadınlara ait kayıtlar düşündürücü. T.D., yurtlarda, bir anne bebek ünitesinin bile kurulduğunu söylüyor. Genç annenin birlikte olduğu erkek sayısı çok olacak ki, çocuğunun babasının kim olduğuna ilişkin ancak tahminde bulunabiliyordu.

TEPE NOKTALARA DİKKAT ÇEKTİ

Avukat Dilek Ekmekçi, ‘yurtlar ve iddialar’ konusuna, daha geniş bir perspektiften bakıyor. Biyolojik ailesini ve yurtlarda yetişen ablası G.Ç.’yi ararken, eski İstihbarat Daire Başkanı emniyet müdürü Koray Öner’e yönlendiriliyor. O görüşmede, kendisinde şüphe uyandıran bir gelişmeden söz ediyor: "Öner, bize, bizim G.’mi?’ diye sordu, bir savcının sevgilisi olduğu iddialarında bulundu."

Dilek Ekmekçi, bir fuhuş ötesi var ise, bunun en tepe noktalar tarafından bilindiğini ileri sürüyor. Bu iddialarını hem, ablası G.Ç’nin hem de Koray Öner’in yalanladığını belirtelim. Kendisinden şikayetçi oluyorlar. Ancak, Ekmekçi şikayet dilekçelerindeki ilginç bir ayrıntıyı paylaşıyor; Koray Öner‘in, ‘Sevgi evlerine’ düzenli bağış yapmasını.

Aleyna’nın babası verdiği ifadenin önemli bir yerinde şöyle söylüyordu: "Aleyna annesine, Ümit’in arkasında polisten daha güçlü kişiler var demiş!"

Rektör atamasına tepki gösteren üniversite öğrencileri gece yarısı kapıları kırılıp gözaltına alınırken, bir katil zanlısı konusundaki adli işlemler, ancak kamuoyu baskısı ile gerçekleşti. Tehdit vardı, şiddet vardı, itiraf vardı görmezden gelindi. Kadınların bedeni üzerinden kazanç vardı. Yurtlara uzanan şüpheler, emniyetin değiştirilmiş tutanakları vardı. Soruşturama derinleştirilmek istenmedi. Biyolojik karşılaştırma neden son olayların ardından yapılmak zorunda kaldı. Kamuoyunun en çok üzerinde durduğu şeylerden biri bu kirli bir fuhuş pazarı mı sorusu! Bu pazar içinde alıcı ve satıcılar kim? Yoksa Ümitcan Uygun, konuşmaması gereken bir isim mi? Eğer öyleyse, sonunun Aleyna ya da annesi gibi olması da şaşırtıcı olmayacaktır!

 

Öne Çıkanlar