Bir su kaynağı daha kurudu

Bir su kaynağı daha kurudu
Kocayusuf Göleti'nin yüzde 80'i kurudu.

Bursa Mudanya'da bulunan Kocayusuf Göleti'nin tamamına yakını kurudu. yüzde 80'i kuruyan gölet üç köyün tarımsal sulama ihtiyacını karşılıyordu.

Kıyıdan 100- 150 metre içeri çekilen gölet, Dedeköy, Hasköy ve Ülkü köylerinin ihtiyacını 1980'den beri karşılıyordu. Bölgede özellikle zeytin, şeftali, üzüm yetiştiriliyor. Göl kar ve yağmur yağışı ile besleniyordu.

Kuraklıktan etkilenen Dedeköy Mahalle Muhtarı Bülent Sezgiç, "Hasköy ile Dedeköy arasındaki ovaya hitap ediyor. Yıllardır çok güzel sulama yapardık. Gölet eskiden sürekli dolardı. Son zamanlarda küresel ısınmadan dolayı dolmuyor. Her yıl aynı sıkıntıyı yaşıyoruz. Kaynakları düzgün çalışmıyor. Eskiden kış ayları yağışlı geçtiği için daha çok kar yağdığı için kaynakları daha güzel çalışıyordu. Şimdi kaynakları yetersiz geliyor. Kışlar da yeterli olmadığı için geliri az. O yüzden göletimiz dolma sıkıntısı çekiyor. Bu durum üreticiyi de çok etkileyecek. Üretici ürün ekemeyecek. Baraj dolmayınca üretici ürün ekmeyi düşünmüyor. Bu da üretimi etkiliyor. Eskiden her zaman dolardı. Balık tutanlar da oluyordu. Şimdi balık da kalmadı" dedi. (DHA)
 

Öne Çıkanlar