Bir velinin Corovirus'ten ölmesine rağmen Atılım Üniversitesi yüz yüze sınavdan vazgeçmiyor

Bir velinin Corovirus'ten ölmesine rağmen Atılım Üniversitesi yüz yüze sınavdan vazgeçmiyor
Atılım Üniversitesi öğrencileri: "Okuluma şunu sormak istiyorum? Amacın medyada kötü görünmek ve insanların karşısında öğrencisini önemsemeyen bir okul olmak mı?"

Yağmur KAYA


ARTI GERÇEK- Atılım Üniversite öğrencileri devam eden yüz yüze sınavlardan dolayı kaygılı. Atılım Üniversitesi şu an Türkiye’de yüz yüze sınav yapan tek üniversite. 

Artı Gerçek’e konuşan öğrenciler, hem kendileri açısından hem de aileleri açısından kaygılı olduklarını belirtiyor. Öğrenciler, üniversitenin şehir merkezine uzak olmasından dolayı çoğu öğrencinin toplu taşıma aracını kullanmak zorunda kaldıklarını söylüyor. "Online eğitimin online sınavı olur" diyen öğrenciler okul yetkililerinin bir an önce gerekli adımları atması çağrısında buluyor. 

Konuştuğumuz öğrencilerden biri, daha geçen hafta Covid-19 testi pozitif olan bir yakınının başkasının HES kodunu kullanarak okula giriş yaptığını vurguluyor ve başka kişilerin HES kodu ile okula giriş yapmış olma ihtimalinin fazla olduğunu söylüyor. Sınavlarının 2 saat sürdüğünü bu nedenle 2 saat boyunca sınıflar havasız kalmasın diye okul camlarının açıldığını ifade ederek, hem soğuk hem 2 saat süren sınava odaklanmanın bir hayli zor olduğunu belirtiyor. 

'PANDEMİDE YÜZ YÜZE SINAV OLMAZ’

"Ne üşümek zorundayız ne de hasta olmak zorundayız" sözleriyle tepkisini dile getiren öğrenci, "Online eğitimin online sınavı olur. Yüz yüze sınav olmaz. Online eğitimin kötü olduğu söylenip sınavlarımızı yüz yüze yapmak ne kadar doğru?" diye soruyor. 

‘SINAVLARIN YOĞUN OLDUĞU DÖNEMDE HES KODUNA BAKILMADAN GİRDİĞİM ZAMANLAR OLDU’

Tüm tepkilerine rağmen okul yetkililerinin taleplerini ve kaygılarını görmezden geldiğini ifade eden bir başka öğrenci de üniversitenin açıkladığı Coronavirus tedbirleri kapsamında üniversitede önlemlerin alınmadığını ve "Kampüs girişinde HES kodu girişi yaptıklarını söylüyorlar ancak yoğun sınav günlerinde HES koduma bakılmadan okula girdiğim günler oldu. Kampüs düzenli dezenfekte edildi diyorlar ama sıraların üzerinde bir önceki sınavdan kalma silgi tozları ve kalem uçlarını ben kendim temizliyorum. Kronik rahatsızlığı olan öğrencilerin sınavlarını online yapıyorlar ancak ailesinde kronik rahatsızlığı olan öğrencileri okula gelmeye zorluyorlar. Kapalı alanlarda mesafe düzenlemesi yaptık diyorlar ama kolumu tam açamadan yanımdaki insanlara dokunabildiğim küçük sınıflarda camlar açık sıvana tabi tutuluyorum. Servisler de oturma düzenini dikkat ediliyor, diyorlar ama öğrencilerin sosyal medyada yaptıkları paylaşımlar aksini iddia ediyor," söyledi.

‘BİR ARKADAŞIMIZIN VELİSİNİ COVİD-19’DAN KAYBETTİK’

Konuştuğumuz bir diğer Atılım Üniversitesi öğrencisi ise yüz yüze eğitime karşı olduklarını vurguluyor. Öğrenci neden karşı olduklarını da verdiği örnekle açıklıyor:

"Bu sınavların öğrencilerin ve ebeveynlerinin sağlığını tehlikeye attığını düşünüyoruz. Yüz yüze sınavlar pek çok alanda uzun süre kalmasına neden oluyor. Şu an itibariyle bir arkadaşımızın velisini Covid-19’dan kaybetmiş bulunuyoruz. Ve ne yazık ki virüsün sınavlarımıza gelen ailesinden taşınmış olabileceği gözardı edilmesin. Yüz yüze sınav politikası bütün Ankara’yı, hatta şehir dışından gelen sınavlara gelen öğrencilerin sınav sonrası dönecekleri il ve ilçeleri riske atmakta."

‘ÖĞRENCİLER OKULA GELMEYE ZORLANIYOR’

"Bir de bunca şey yetmezmiş gibi şehir dışındaki öğrencileri toplu taşıma ile okula gelmeye zorluyor bir de üstüne üstlük yurtlarda kalmak isteyen öğrencilerden günlük kişi başı 115 TL talep ediyorlar. Sınavlardan sonra virüs kapmış olan öğrencilere yaptıkları açıklama ise gerçekten şaka gibi. Okul dışında kapmıştır, diyorlar. Tabii okula ulaşmak için bindikleri kalabalık kapalı otobüslerden bahsetmiyorlar. Okuluma şunu sormak istiyorum? Amacın medyada kötü görünmek ve insanların karşısında öğrencisini önemsemeyen bir okul olmak mı. Cevabınız hayır ise neden hâlâ bu düzene bir değişiklik getirmiyorsunuz?"

Öne Çıkanlar