Birgün çalışanlarının basın kartları iptal edildi

Birgün çalışanlarının basın kartları iptal edildi
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, aylardır devam eden 'değişiklik çalışması sürüyor' açıklamasının ardından gazetenin bazı çalışan, yazar ve yöneticilerinin basın kartlarını iptal etti.

Evrensel'den sonra Birgün gazetesi çalışanlarının da basın kartları iptal edildi. İptal kararları Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından alındı.

Daha önce Başbakanlık bünyesindeki Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM), "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" adı verilen sisteme geçişten sonra Cumhurbaşkanlığı’na bağlanmış ve "İletişim Başkanlığı" adını almıştı. BYEGM’e bağlı Basın Kartları Komisyonu da böylece Cumhurbaşkanlığı denetimine girmişti. Söz konusu sistemin ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, bütün basın kartlarını yenilemek için çalışma başlatmış ancak bu "yenileme" süreci, muhalif gazetecilerin basın kartlarının iptal edilmesiyle sonuçlandı.

Birgün gazetesi söz konusu iptal hakkında kendilerine herhangi bir resmi bildirim yapılmadığını açıkladı. Basın kartları iptal edilen Birgün çalışanları şöyle: Yayın Koordinatörleri Yaşar Aydın ve İbrahim Varlı, Ek Yayınlar Sorumlusu Berkant Gültekin, yazar Doğan Tılıç ve Ankara muhabirleri Hüseyin Şimşek ile Oktay Evsen.

TILIÇ: KARTIMIN İPTAL EDİLMESİ GAZETECİLİĞİMDEN BİR ŞEY EKSİLTMEZ

Gazetenin yazarlarından, Başkent Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Doğan Tılıç, basın kartının iptal edilmesi ardından yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın garabet niteliğindeki uygulamasına şu ifadelerle tepki gösterdi:

"Basın kartımın iptal edilip edilmediğini kesin olarak bilmiyorum. Bu sabah e-devlet'te kontrol ettiğimde ‘iptal edildi’ ifadesini gördüm. 1986 yılından beri gazetecilik yapıyorum. Önemli uluslararası medya kuruluşları için çalıştım, çalışıyorum. Yıllarca Afganistan, Irak, Yugoslavya gibi çatışma bölgelerinde savaş muhabiri olarak çalıştım. Devlet başkanları/liderler ile yurt dışında/içinde röportajlar yaptım. Ulusal ve uluslararası gazetecilik ödülleri aldım. 2016 yılında Malaga Üniversitesi UNESCO Kürsüsü tarafından ‘Uluslararası Basın Özgürlüğü’ ödülü verildi. Uluslararası Basın Kartım var. Avrupa'nın ve Türkiye'nin önemli gazetecilik örgütlerinde yöneticilik yaptım, yapıyorum. İletişim profesörüyüm ve yıllardır üniversitelerde ders veriyorum. Şimdi, benim gazeteci olmadığıma karar verilmiş ve ‘Sürekli Basın Kartı’m iptal edilmişse, bu benden çok onu iptal edenlerin sorunudur. Kartımın iptal edilmiş olması benim gazeteciliğimden bir şey eksiltmez."

    

EVRENSEL'E DE İPTAL

Şimdiye kadar Evrensel gazetesinden sürekli basın kartı sahibi ve Türkiye Gazeteciler Sendikası adına Basın Kartları Komisyonu'nda görev yapmış olan Sultan Özer, sürekli basın kartı sahibi Fevzi Argun, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı ve Evrensel Gazetesi Haber Müdürü Yardımcısı Gökhan Durmuş, Yazı İşleri Müdürü Şengül Karadağ Bayhan, Haber Editörü Vural Nasuhbeyoğlu, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı, Sayfa Editörü İskender Bayhan, Haber Redaktörü Şükrü Taş, Foto Muhabiri Sevil Atar ve muhabirler Şerif Karataş, Derya Dursun, Ercüment Akdeniz, Elif Ekin Saltık, Elif Görgü, Emine Uyar, Mehmet Özer, Özer Akdemir’le yazar Erol Aral’ın basın kartları iptal edildi.

Cumhuriyet gazetesinin basın kartı iptal edilen çalışanları bulunduğu da gelen bilgiler arasında ancak gazeteden henüz konuyla ilgili bir açıklama yapılmadı. (Kaynak: Birgün)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar