Biri Bizi Gözetliyor mu? Sosyal Skor uygulaması

Biri Bizi Gözetliyor mu? Sosyal Skor uygulaması
Çin'de sosyal skor uygulaması ile gayri resmi olarak yapılan takipler artık resmi olarak yapılacak…

HABER MERKEZİ- Çin vatandaşları için ilginç bir uygulamayı gündemine alıyor. ‘Sosyal Skor’ uygulaması olarak gündeme gelen sistem, mobil cihazlara yüklenecek bir programla çalışacak. 

Sistemde uygulamanın kullanıcıları sanal ve gerçek yaşamlarında izlenerek puanlandırmaya tabi tutulacaklar. Puanı yüksek olanların ayrıcalıklı değerlendirileceği bu sistemde, düşük puanlıların toplumsal yaşamdaki statüleri de düşürülecek.

Uygulama, vatandaşın kişisel kredisi olarak değerlendirilirken, dijital çağa geçişte ön görülen denetim, gözetim toplumu efsanesinin de en gelişkin ilk uygulaması olarak gündeme geliyor.

Son yıllarda sosyal medya hesapları ile zaten başladığı düşünülen bu uygulamanın gayri resmi yönü Çin aracılığı ile daha sistemli ve resmi bir statüye kavuşturulacak. 

Çin, 2020’den itibaren ülke çapında vatandaşlarına ‘kişisel kredi notu’ vermeye başlayacak.

Mobil cihazlara yüklenecek bir uygulama ile vatandaşlarla iletişime geçecek olan sistem son yedi yıldır Çin’in Jiangu bölgesinde pilot proje olarak test ediliyordu. 

'Sosyal skor’ olarak adlandırılması beklenen sistemin, 2-3 yıla kadar ülke genelinde kullanılacak seviyeye geleceği belirtiliyor. İnsanları, hem sanal dünya hem de gerçek hayattaki yaşantılarını takibe alarak, yasal ve ahlaki normlara uygunluklarına göre puanlandırma yapılacak sistemde puanlar ise A, B, C ve D olarak dört farklı kademede derecelendirilecek. A, 1050 puan ve üzerinde notu olan dürüst ve örnek insanlardan oluşacak. D kategorisini ise notu 599 puandan düşük, diğer bir ifadeyle ahlaksız ve güvenilmez insanlar oluşturacak.

Dijital çağın kontrol mekanizması olarak gündeme gelen uygulama, özel yaşamın ihlali başlığında eleştirilere tabi tutuluyor. Kişisel gizliliğin korunması şartıyla ulusal veya global güvenlik için yasal olarak sosyal medya ve dijital izlerin taranmasının ötesine geçen bu uygulamanın, distopik tasarımlara zemin oluşturduğu düşünülüyor.

Öne Çıkanlar