Birleşik Krallık'ta müzisyenler, Brexit'e karşı kampanya başlattı

Birleşik Krallık'ta müzisyenler, Brexit'e karşı kampanya başlattı
Tim Burgess, GRACEY, Spector gibi birçok müzisyen ve grup, Avrupa ülkelerine ücretsiz seyahat edememeleri durumunda turne yapma ihtimallerinin azalacağını belirtti.

Birleşik Krallık, 1 Ocak 2021’de resmî olarak Avrupa Birliği’nden ayrılıyor. Hükûmetin 24 Aralık’ta tamamladığı anlaşmayla birlikte bazı endüstrilerde çalışan vatandaşların AB ülkelerine girişi vizesiz olarak sağlanabilecek. Ancak bu anlaşma, Birleşik Krallık vatandaşı müzisyenlere herhangi bir kolaylık sağlamıyor. Brexit’le birlikte, Avrupa turnesi yapmak isteyen sanatçıların çalışma izni ve vize alabilmek için yüklü miktarda para ödemeleri gerekecek. Kalabalık ekiplerle birlikte seyahat eden birçok müzisyenin bu masrafların altından kalkamayacağı çok açık.

Bantmag'den Doruk Karaca'nın aktardığına göre; aralarında Tim Burgess, Graham Coxon, Spector, Declan McKenna, Nadine Shah, GRACEY, Shame, Frightened Rabbit, Sleaford Mods, Nothing But Thieves’in bulunduğu birçok müzisyen ve grup, Birleşik Krallık hükûmetinin anlaşmayı yeniden ele alması için bir kampanya başlattı. Avrupa ülkelerine ücretsiz seyahat edememeleri durumunda turne yapma ihtimallerinin büyük ölçüde azalacağını belirten sanatçılar, Birleşik Krallık müzik endüstrisinin 2019 yılında ülke ekonomisine 5,8 milyar pound katkıda bulunduğunu da vurguladı.

Sosyal medya üzerinde birçok sanatçı kampanyaya destek vermeyi sürdürürken, halktan da ilgi büyük. Kampanyayı imzalayan kişi sayısı 100 bini bulursa kararın parlamentoda tartışılması gündeme geleceği söylenmişti. Bu sayı kısa sürede 150 bini aştı ve yükselmeye devam ediyor. Anlaşma değişmeden yürürlükte kalırsa, müzisyenlerle birlikte birçok yayıncı, oyuncu ve sporcu da ciddi sorunlarla karşılaşacak gibi duruyor. 

Öne Çıkanlar