Bitcoin'de riskten kaçış düşüşü: Çinli Evergrande'nin borç krizi piyasaları yaktı

Bitcoin'de riskten kaçış düşüşü: Çinli Evergrande'nin borç krizi piyasaları yaktı
Bitcoin, küresel piyasalarda azalan risk iştahı ve yatırımcıların güvenli limanlara yanaşmasıyla 40 bin dolara kadar geriledikten sonra 43 bin dolar seviyelerinde işlem görüyor.

ARTI GERÇEK - Kripto paralar, Çinli gayrimenkul geliştirme şirketi Evergrande’nin borç krizinin finansal sitemin tamamını etkileyeceğine dair endişeler ve azalan küresel risk iştahıyla beraber kayıplarını sürdürdü. Bitcoin, Asya işlemlerinde yüzde 7,6 düşüşle 40 bin 237 dolara kadar gerileyerek ağustos başından bu yana en düşük seviyeyi görmüştü. Ethereum da yeniden 3 bin doların altına geriledi.

Yatırımcıların Evergrande borç krizi ve Fed toplantısından kaynaklanan risklere odaklanmasıyla piyasaların genelinde görülen endişeler kripto paralara da yansıdı. S&P 500 Endeksi, pazartesi günü yüzde 2,9 kayıpla Ekim 2020’den bu yana en büyük düşüşünü kaydetti. Asya Pasifik Bölgesi'nde de hisse senetleri salı günkü işlemlerde yatırımcıların Evergrande krizine ilişkin haber akışını takip etmeye devam etmesiyle geriledi.

Bitcoin, genelde geleneksel finansal piyasalarla aynı yönde hareket etmese de Şubat 2020’den bu yana Nasdaq 100 ile pozitif bir korelasyon içerisinde bulunuyor. Analistler, zorlu bir haftanın geçeceğini ve Bitcoin’in 41 bin doların altına çekilebileceğini söylüyor.

Ether’in Bitcoin’den daha sert bir düşüş kaydetmesi de kripto piyasalarda risklerin arttığına dair başka bir işaret olarak görülüyor. El Salvador Başkanı Nayib Bukele ise ülkenin dipten Bitcoin almaya devam ettiğini ve ellerindeki Bitcoin sayısını 700’e çıkardıklarını söyledi.

EVERGRANDE PROBLEMİ ETKİSİNİ HİSSETTİRMEYE DEVAM EDİYOR

Çin emlak devi Evergrande’nin finansal sistemi tehdit eden borç krizinde bu hafta önemli bir viraj alınacak. 300 milyar dolardan fazla borcu bulunan Evergrande’nin iki bonosu için perşembe günü faiz ödemesi yapması gerekiyor.

Halihazırda banka kredi geri ödemelerinde geri düşen emlak devinin işlem gören tahvil ve bonolarının da değeri giderek düşüyor.

Evergrande’nin bir bonosu, işlemlerde ihraç fiyatının yüzde 30’una kadar gerileyerek güçlü iflas riskine işaret etti. Çin cuma günü finansal sisteme 14 milyar dolarlık kısa vadeli nakit sürse de Evergrande borç riskinin yayılma endişesi piyasalarda hakim. Çin emlak firmalarının hisseleri Evergrande ile birlikte düşerken yatırım yapılabilir notun altındaki dolar cinsi özel sektör tahvil endeksinde getiri yüzde 14 ile son 10 yılın zirvesine ulaştı.

Çinli gayrimenkul şirketi Evergrande küresel piyasalarda sert olumsuz fiyatlamalar yaratmaya devam ediyor. Şirket hakkında olumsuz haber akışı da durmak bilmiyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s (S&P) şirketin borçlarını ödeyemeyeceği öngörüsünde bulundu.

Tüm dünya 300 milyar dolar borçlu Çin gayrimenkul devi Evergrande’nin perşembe günkü bono ödemelerine gözlerini çevirirken şirketin görünümü hakkında olumsuz haber akışı sürüyor.

S&P Evergrande’nin büyük ihtimalle temerrüde düşeceğini belirtti. S&P Çin hükümetinin holdinge doğrudan bir destek sunmayacağını bekliyor.

S&P analistleri raporlarında, "Pekin yönetiminin çok sayıda gayrimenkul şirketinin batması ve Evergrande’nin ekonomiye sistemik risk oluşturması durumunda devreye girebileceğini" yazdı.

Bazı yatırımcılar için Evergrande krizinin yönetimi Çin’in ekonomik geleceği için kritik önemde. Jim Chanos’a göre yatırımcılar "kritik bir an ile karşı karşıya olan" Şi Jinping’in kriz yönetimini dikkatle izliyor.

VARLIK ALIMI AZALTILMASINA MANİ OLMAYACAK

Beyaz Saray’dan da Evergrande açıklaması geldi. Bir gazetecinin Evergrande’nin yaşadığı likidite krizi sorusuna yanıt veren Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki "ABD her zaman küresel piyasaları izliyor ve gerekirse uygun yanıtı vermeye hazır" ifadelerini kullandı.

Eski New York Fed Başkanı William Dudley ise, Çin gayrimenkul sektörü hakkındaki endişelerin Fed’in varlık alım azaltımı yolunda olduğu sinyalini vermesinden alıkoymayacağını öngördü.

Birçok uzman Evergrande batışının etkisini sınırlı görse de piyasalardaki satışlar Çin ile çok az bağlantısı olan şirket hisselerine kadar sıçramış durumda.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar