'Biz bu davalara sahip çıkmazsak ödül gibi ceza alacaklar'

'Biz bu davalara sahip çıkmazsak ödül gibi ceza alacaklar'
Mersin Kadın Platformu: ‘Biz bu davalara sahip çıkmazsak öldürülen kadınların katilleri ağır tahrik indirimleri, iyi hal indirimleri ile ödül gibi cezalar alacaklar’ dedi.

Mersin’de, 28 Haziran 2019 tarihinde sabah işe gitmek için çıktığı evinin önünde boşandığı eşi Murat C. tarafından öldürülen Filiz Kaplan davasının ilk duruşması öncesi Mersin Kadın Platformu üyeleri adliye önünde basın açıklaması yaptı. Platform adına açıklama yapan Zübeyde Akpınar,kadın cinayetlerinde iyi hal ve tahrik indirimlerini işaret etti. 

‘NEREDEYSE HER HAFTA ADLİYE KAPILARINDAYIZ’

Adliye önünde Mersin Kadın Platformu adına açıklama yapan Zübeyde Akpınar, "Bugün, 28 haziran 2019 tarihinde evinden işine giderken bir yıl önce boşandığı erkek tarafından katledilen, defalarca koruma talebinde bulunduğu halde korunamayan Filiz Kaplan için buradayız. Filiz’in katili olan erkeğin en ağır şekilde cezalandırılması için buradayız.Geçen hafta Cemile için ondan önce Kübra için bugün Filiz için, neredeyse her hafta öldürülen bir veya birkaç kadının davasını takip etmek için adliye kapılarındayız" dedi.

‘KADIN KATİLLERİNİN İFADELERİ AYNI’

Akpınar iyi hal ve tahrik indirimi verilen faiillere dikkat çekerek savcılara seslendi, "Biz bu davalara sahip çıkmazsak öldürülen kadınların katilleri ağır tahrik indirimleri, iyi hal indirimleri ile ödül gibi cezalar alacaklar. Kadın cinayetlerinin bu kadar arttığı neredeyse günde bir veya iki kadın öldürüldüğü ülkemizde hala erkek yargı kadın  katillerinin ‘’çok seviyordum öldürdüm, beni aldatıyordu öldürdüm’’gibi savunmalarına ağır tahrik indirimi uygulayabiliyor. Ne tesadüftür ki bütün kadın katillerinin savunması aynı, çünkü yargının erkek egemen bakışına sığınıyorlar. Buradan hakim ve savcılara da seslenmek istiyoruz, sizler bu ceza indirimlerinden vazgeçmediğiniz sürece kadınların giyimini, yaşam  tarzını, boşanmak istemesini, aldatılmayı öldürmeye  gerekçe  yapan erkekleri teşvik etmiş oluyorsunuz. Kadına yönelik şiddetin, öldürmenin hiçbir gerekçesi olamaz. Hayatlarımızın öldükten sonra bile bu kadar sorgulanıyor olması  öldürülmemize gerekçe yapılmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

"ÖLDÜRÜLEN KADINLARI SORGULAMAKTAN VAZGEÇİN"

Görülen davaların bir boşanma davası değil bir cinayet davası olduğunu hatırlatan Akpınar şöyle devam etti: "Öldürülen kadınları sorgulamaktan vazgeçin artık.  Her kadın cinayeti davası sadece öldürülen kız kardeşimizle sınırlı değildir tüm kadınlar üzerinde de aynı zamanda baskıyı oluşturmaktadır. Kadın katillerine  ceza indirimi uygulamaktan vazgeçin artık. Kadın cinayetlerinde ceza indirimleri  kaldırılmalıdır, Kadın cinayetlerini, kadına yönelik şiddeti önlemek için iktidar acil eylem planı hazırlamalı, İstanbul sözleşmesini ve 6284 sayılı yasayı etkin uygulamalıdır. Kadınların eylemlerini değil kadın cinayetlerini önlemelidir. Kadına yönelik şiddetin temelinde eşitsizlik ve ayrımcılık yatmaktadır, iktidar öncelikle erkek egemen söylemlerden,ayrımcılıktan, kadını yok sayan anlayıştan  vazgeçmelidir.  Yaşamın her alanında toplumsal cinsiyet eşitliğinin yaratılmasını sağlamak için uğraşmalıdır. kadın cinayetlerini acil önle diyoruz."
 
 

Öne Çıkanlar