Bizim 'Teşkilat'

Bizim 'Teşkilat'
Senaryoya baktım: "Teşkilat yazı grubu" diyor. İstihbarat içinde böyle bir birim açılmış demek ki…

Can DÜNDAR


ARTI GERÇEK- TRT’de yeni başlayan "Teşkilat" dizisini merak edip izledim. Milli İstihbarat Teşkilatı’nın bir tanıtım çalışması… Görsel olarak hayli başarılı; içerik olarak pek zavallı…Ne yazık ki, sinema teknikleri ne kadar gelişirse gelişsin, devletin ideolojik aklı, ilkokul müsameresi düzeyini aşamıyor.

Bir sahne anlatayım:

Ailesinin 1990’larda Almanya’da Solingen saldırısında öldürülmesinden sonra Türkiye’ye dönüp istihbarata giren "Türk Jack Bauer’i" Serdar, Suriye’den bir adam kaçırma operasyonu yapıyor. Öldürülen bir öğretmene karşı 28 teröristi hakladıktan sonra alnı bile terlemeden memlekete dönüyor. Sonra Teşkilat’ın Başkanı ile bir arabada buluşuyor. Arabanın arka koltuğuna oturunca Başkan, derin bir iç çekip kendisine şöyle diyor:

"Bazı duyumlar alıyoruz: Kim var kim yok, bize karşı birlik olacakmış."

Ne desin Serdar; "İyi" diyor.

Sonra Başkan soruyor: "Sen iyi misin?"

Bir başka sahnede, başrolü paylaşan kadın istihbaratçı, bütün saflığıyla, "Düşmanımız kim bizim" diye soruyor. O zaman Başkan’dan öğreniyoruz ki, Türkiye’yi yıkmak isteyen bir "Şirket" var. Bu, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan düzenin üst aklı…

Çok sinsi, çok büyük, çok güçlü bir düşman… Dizi bizi, onların bir toplantısına sokuyor. Masonik bir ortam var. Bir sürü çirkin adam, karanlık bir odada masa etrafına toplanmış, "Türkiye’yi nasıl böleriz" diye hesaplar yapıyor. Şirkete yeni girenlerin bileğine mangal şişiyle damga vuruluyor. Velhasıl "Teşkilat", mevzuyu getirip Kurtlar Vadisi’ne bağlıyor. 

Senaryoya baktım: "Teşkilat yazı grubu" diyor. İstihbarat içinde böyle bir birim açılmış demek ki…

Dizinin ilk bölümünün, Gare fiyaskosunun ardından gelmesi pek talihsizlik oldu. Hayali diziler, gerçek hayatların telafisi olabilir mi?

Yandaşların yaşadığı güvensizliğe iyi gelebilir belki… Ama biz, Teşkilat’ın asıl yüzünün sergileneceği filmleri, dizileri, belgeselleri bekleyeceğiz.

Öne Çıkanlar