Bizimkiler’den Ercan Yazgan

Yirminin üstünde filmde ve ellinin üzerinde tiyatroda birbirinden farklı rolde yeteneğini ortaya koydu. Komedi oyuncusuydu ama dram da oynadı, vodvil de fakat hep sahnelerde kaldı.

Ercan Yazgan, 1946 yılında Sinop’ta doğdu. Oyunculuk yaşamına Ankara Sanat Tiyatrosu’nda başladı. Sonraki yıllarda İstanbul’da başta Tuncay Özinel Tiyatrosu olmak üzere çeşitli özel tiyatrolarda sahneye çıktı… Bir sanatçı olarak toplumsal duyarlılığı olan bir insandı. 90’lı yıllarında başında sanatçı arkadaşlarıyla kol kola girerek büyük maden işçileri yürüyüşüne destek vererek onların emek hak mücadelesine omuz verdi. Yazgan öne çıkan bir insan değildi, mütevazı ve hep geri planda olmayı sevdi. Tiyatroda, sinemada ve dizilerde hep bu tavrını korudu…

Hayatı boyunca yirminin üstünde filmde ve ellinin üzerinde tiyatroda birbirinden farklı rolde yeteneğini ortaya koydu ve seyircinin büyük beğenisini topladı. Komedi oyuncusuydu ama dram da oynadı, vodvil de fakat hep sahnelerde kaldı. Tiyatro ve sahne aşığı olduğu kadar bu sevgisini sinema oyunculuğunda da sürdürdü, kamera karşısında büyüklü küçüklü rollerde samimiyet ve içtenlikle yer aldı ve her iki sanat dalında da rolünü küçümsemeden görevini yaptı… İlk sinema deneyimini 1963 yılında yönetmenliğini Metin Erksan’ın yaptığı Susuz Yaz filmiyle yaşadı ve ardından Üç İstanbul, Arkadaşım, Dokunmayın Şabanıma gibi filmlerde görüldü…

Ercan Yazgan, 1999 yılında senaryosunu Umur Bugay’ın yazdığı ve yönetmenliğini Yalçın Yelence’nin yaptığı bir aile komedisi olan Duruşma filmindeki rolü ile 36. Antalya Film Şenliği’nde En İyi Yardımcı Oyuncu seçildi. 1986 yılında emek verenleri arasında yer aldığı Perihan Abla dizisinde canlandırdığı Şoför İsmet karakteriyle kamuoyunda ve sanat piyasasında yakında tanınır oldu.

Dizide oynarken aynı yıllarda hem sinemada hem de tiyatrolarda aranan bir sanatçı olarak kibirsiz bir şekilde ve alçak gönüllü olarak oyunculuğa devam etti. 80’li yılların sonunda dünyada ve Türkiye’de siyasal, ekonomik ve toplumsal değişime işaret eden ve bu altüst oluşa koşut olarak yapılan Bizimkiler dizisinde değerli oyuncular ve çoğu şimdi aramızda olmayan Mehmet Akan, Yavuzer Çetinkaya, Yaman Okay, Selçuk Uluergüven, Rutkay Aziz, Erdal Özyağcılar gibi deneyimli oyuncularla birlikte oynadı. Yazgan, Bizimkiler dizisinde canlandırdığı Kapıcı Cafer tipi ile sempatik oyunculuğu ve sahici yorumu ile kamuoyunda büyük beğeni kazandı. 1989 yılından 2002 tarihine kadar 13 yıl kesintisiz yayınlanan dizide her bir tip, başlı başına bir değişimin temsilcisi olarak yer alıyordu. Kapıcı Cafer ezilen bir emekçi olarak yer yer apartman yönetiminin baskısına karşı çıkan, itiraz eden, uyumsuz ama haklarının farkında olan, yer yer de köylü kurnazlığı yaparak geçimini sürdüren, yanı sıra şehirleşme özentisiyle birlikte kazanç hırsı da yaşayan bir tipe hayat veren, yaşayan bir figür olarak yer alıyordu dizide.

Bizimkilerden Ercan Yazgan artık aramızda değil… Dün sanatçı dostları, arkadaşları ve sevenleri arasında sonsuzluğa uğurlandı… Yazgan’ın vedası ile biraz daha azaldık… Sanat ortamında son yıllardaki kayıplarımızla birlikte sanat ve sahnelerde bir dönemin kültürü, ahlakı ve üretim kıvancı yok oluyor ve yerine, azgın rekabetçi ilişkilerin kurallarının belirlediği ruhsuz hoyratlık alıyor…

Işıklar içinde uyusun…

Önceki ve Sonraki Yazılar
Metin Boran Arşivi