Bloomberg: Türkiye, İsveç ve Finlandiya’ya 'evet' demek için şartlar öne sürdü

Bloomberg: Türkiye, İsveç ve Finlandiya’ya 'evet' demek için şartlar öne sürdü
Bloomberg’e göre Türkiye F-35 programına katılmayı, F-16 satın alımının onayını, silah ambargolarının ve S-400 yaptırımlarının kaldırılmasını ve PKK’ye verilen desteğin bitirilmesini istedi.

Bloomberg ve Kommersant gazeteleri, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’ya "Evet" deme şartlarını yazdı. Bloomberg’e göre şartlar; F-35 programına tekrar katılmak, F-16 satın alımına onay verilmesi, silah ambargolarının kaldırılması, S-400 yaptırımlarının kaldırılması ve PKK’ye verilen desteğin bitirilmesi.

Finlandiya ve İsveç askeri tarafsızlık politikasını sona erdirerek NATO’ya katılma başvurusu yapma kararını açıklamıştı. Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı olumsuz tutumunu yineleyen Erdoğan, krizin aşılması için Türkiye’ye heyet göndermeye hazırlanan bu ülkelere "Boşuna yorulmasınlar" mesajı vermişti.

Pazar günü Reuters haber ajansına konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Danışmanı İbrahim Kalın, "Türkiye, İskandinav ülkelerindeki terörist faaliyetlerine ilişkin kısıtlama istiyor" dedi. Türk yetkililer, İsveç ve Finlandiya’nın PKK ve bazı terör örgütlerine destek verdiğini iddia ederek ilgili ülkelerin NATO’ya giriş başvurularında ret oyu vereceğini açıklamıştı.

Bloomberg’in konuya ilişkin haberinin ilgili kısmı şu şekilde:

Ankara, Stockholm ve Helsinki’nin kamuoyu önünde Kürdistan İşçi Partisi’ni (PKK) kınamasını talep ediyor. Türkiye,  F-35 uçakları programına tekrar dâhil edilmek istemekte. S-400’lerin satın alınmasındaki kısıtlamaların kaldırılması şartlar arasında gösteriliyor. Türk yetkililere göre ilgili ülkelerin PKK’yı kınaması yeterli değil. Aynı zamanda İsveç ve Finlandiya’daki PKK yandaşlarının üzerine gitmeli.  Ankara, bazı Avrupa ülkeleri ve İskandinav ülkelerinin 2019’daki Suriye müdahalesinden sonra kendilerine yapılan silah kısıtlamalarını kaldırmalarını beklemektedir. S-400 alımından sonra ABD’nin Türkiye’ye yaptığı CAATSA yaptırımlarının sona erdirilmesi de şartlar arasında.

TÜRKİYE ÇIKARINI KORUYOR

Türk yetkililer "Türkiye dış politikasını ulusal çıkarlarına göre dizayn etmekte. Kuzey Avrupa ülkeleri endişe verici sorunları çözmesi durumunda Türkiye NATO’nun genişlemesini kabul edecek." açıklamasını yaptı. 16 Mayıs’ta Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine karşı çıkacaklarını ifade etti. Çünkü ilgili ülkelerin teröre destek verdiğini ve Türkiye’ye yaptırımlar uyguladığını açıkladı. Stockholm ve Helsinki ise 18 Mayıs’ta NATO’ya birlikte başvuracaklarını belirttiler.

TÜRKİYE’NİN ENDİŞELERİ GİDERİLECEK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyeliğiyle ilgili dile getirdiği endişeleri, üyelik sürecini geciktirmeyecek şekilde ele alabileceğimizden eminim." dedi. Stoltenberg, Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen NATO Dışişleri Bakanları Gayriresmi Toplantısı sonrasında Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile ortak basın toplantısında konuştu. Toplantı kapsamında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştüğünü aktaran Stoltenberg, "Finlandiya ve İsveç’in üyelik için başvuruda bulunması halinde hızlı bir şekilde ilerleyebileceğimizi umuyorum. Türkiye, niyetinin üyeliği engellemek olmadığını açıkça belirtti. Bu nedenle Türkiye’nin dile getirdiği endişeleri, üyelik sürecini geciktirmeyecek şekilde ele alabileceğimizden eminim." değerlendirmesinde bulundu.

BEYAZ SARAY: TÜRKİYE İLE ÇALIYORUZ

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği sürecinde Türkiye’nin pozisyonunu netleştirmeye gayret ettiklerini ve bu konuda Türkiye ile çalıştıklarını kaydetti. Psaki, Beyaz Saray’daki günlük basın toplantısında, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin açıklamasını değerlendirdi. "Türkiye’nin bu konudaki konumunu netleştirmeye çalışıyoruz." ifadesini kullanan Psaki, birçok NATO ülkesinin Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya üyelik sürecine desteğini açıkladığını anımsattı.

Öne Çıkanlar