Aralarında Türkiye de var: Gelişen ülkelerden iki ayda 59 milyar dolar çıktı

Aralarında Türkiye de var: Gelişen ülkelerden iki ayda 59 milyar dolar çıktı
BM çatısı altındaki örgütlerden UNCTAD, ekonomik hasarın atlatılması için gelişen ülkelere yönelik 2,5 trilyon dolarlık yardım paketi hazırlanması çağrısı yaptı.

ARTI GERÇEK - Birleşmiş Milletler kuruluşlarından UNCTAD (Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı) gelişmekte olan ekonomilerin koronavirüsün olumsuz etkileriyle mücadele edebilmesi için 2,5 trilyon dolarlık bir kriz paketi oluşturulması gerektiği yönünde bir çağrıda bulundu. 

UNCTAD tarafından yayımlanan rapora göre, bu ülkelere 1 trilyon dolarlık likidite sağlanması, bu ülkelerin 1 trilyon dolarlık borçların silinmesi ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için 500 milyon dolar bağışla bir Marshall Planı^nın devreye alınması gerektiğine dikkat çekildi. 

Raporda, salgının ekonomik şok dalgalarının 2008 krizinin çok üzerinde olduğu belirtildi. 

Raporda, koronavirüsün Çin'in dışına yayılmaya başlamasından bu yana geçen iki ay içinde, gelişmekte olan ülkelerin sermaye çıkışlarıyla, borçlanma faizlerindeki makasın açılmasıyla, para birimlerindeki değer kaybıyla, ihracat gelirlerinin ve turizm gelirlerinin düşmesiyle çok büyük bir darbe aldıklarına dikkat çekildi.

TÜRKİYE'NİN DE ARALARINDA OLDUĞU ÜLKELERDEN 59 MİLYAR DOLAR ÇIKTI

Raporda, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu gelişen ülkelerden şubat ve mart aylarında 59 milyar dolar portföy çıkışı yaşandığına dikkat çekilerek, bu tutarın küresel mali krizdeki 26,7 milyar dolarlık çıkışın iki katından fazla olduğu vurgulandı.

Ülkelerin para birimlerinin dolar karşısındaki değeri bu yıl başından beri yüzde 5 ile yüzde 25 arasında düşüş gösterdi. Bunun küresel krizin ilk aylarından çok daha hızlı olduğu belirtildi. 

Döviz kurlarına büyük ölçüde bağımlı olan bir çok gelişmekte olan ülkenin bazı emtia fiyatları da, kriz başladığından bu yana düşüş gösterdi. Rapora göre, bu genel fiyat düşüşü yüzde 37 olarak tespit edildi.

UNCTAD Direktörü Richard Kozul-Wright, gelişmiş ekonomilerin firmalarının ve hane halklarının ağır bir gelir kaybı yaşamasını engellemek için "Ne gerekiyorsa yap" sözü verdiğini hatırlatarak, "Ancak G20 liderleri küresel dayanışma kararlılıklarına bağlı kalacaklarsa, çekirdek G20 ekonomilerinin dışında yaşayan 6 milyar insan için orantılı bir eylem yapılmalıdır" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar