BM'den rapor: Taliban, Afganistan'da insan avına başladı

BM'den rapor: Taliban, Afganistan'da insan avına başladı
Birleşmiş Milletler'e gönderilen bir rapora göre Afganistan'ı ele geçiren Taliban, NATO kuvvetleri ve eski hükümet için çalışan insanları arıyor.

Taliban, Pazar günü başkent Kabil'i de ele geçirip Afganistan'da 20 yıl sonra kontrolü yeniden sağladığında, kimseden intikam almayacağını ve genel af ilan edildiğini açıklamıştı.

Birleşmiş Milletler'in yayımladığı bir rapora göre Taliban güçleri ülkede insan avına başladı. BM, eski hükümet veya NATO güçleri için çalışmış Afgan vatandaşlarının arandığını belirtti.

BM'ye bilgi sağlayan Norveç merkezli RHIPTO'nun hazırladığı raporda, "Çok sayıda birey Taliban tarafından hedef alınıyor, bu tehdit oldukça net" denildi.
RHIPTO'nun yöneticisi Christian Nelleman ülkede toplu infazlardan endişe ettiklerini söyledi.

NATO'nun verdiği son bilgilere göre 18 bin Afgan tahliye edildi. Bunlardan yaklaşık 6 bini yabancı askeri güçlere tercümanlık yapmış kişilerden oluşuyordu.

BBC'ye konuşan Norveç Küresel Analizler Merkezi Başkanı Christian Nellemann, "Şu anda Taliban tarafından hedef alınan çok kişi var ve tehdit çok net" dedi.

Christian Nellemann, "Bu kişilerin teslim olmaması durumunda ailelerinin tutuklanacağı, yargılanacağı, sorgulanacağı ve cezalandırılacağına dair yazılı Taliban belgeleri var."

 

Öne Çıkanlar