BM raportörleri kayyımlar için Diyarbakır'a geliyor

BM raportörleri kayyımlar için Diyarbakır'a geliyor
HDP'nin kayyım atamalarına karşı uluslararası alanda yürüttüğü faaliyetler kapsamında BM raportörleri Ekim ayında Diyarbakır'ı ziyaret edecek.

İçişleri Bakanlığı'nın Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Diyarbakır, Mardin ve Van büyükşehir belediye eş başkanlarını görevlerinden uzaklaştırarak yerine kayyım atamasının ardından partinin Merkez Yürütme Kurulu (MYK) kararıyla başlayan eylemler devam ederken, HDP Dış İlişkiler Komisyonu da uluslararası alanda harekete geçti.

Mezopotamya Ajansı'ndan Özgür Paksoy'un haberine göre Dış İlişkiler Komisyonu, 'siyasi darbe' olarak değerlendirdiği kayyım atamalarına karşı hazırladığı dosyayı bütün kurumlar ve elçiliklere gönderdi. Komisyonun gönderdiği kayyım dosyalarına Avrupa başta olmak üzere ABD ve Rusya'dan kayyım uygulamalarının yanlış olduğuna dair geri dönüşler oldu, bu konuda açıklamalar yapıldı. 

AVRUPA KONSEYİ VE BM RAPORTÖRLERİ DİYARBAKIR'I ZİYARET EDECEK

Avrupa Konseyi Yerel Yönetimler Kongresi'yle temasa geçen komisyon, görevden uzaklaştırılan belediye eş başkanları ile 30 büyükelçiliğin ve uluslararası basın kuruluşlarının görüşmesini de sağladı. Bu kapsamda BM raportörleri Ekim ayı içerisinde Diyarbakır'a ziyaret gerçekleştirecek. Raportörler, bölgede belediyelerin durumuna dair gözlem ve temaslarda da bulunacak.

KAYYIM AVRUPA KONSEYİ GÜNDEMİNE TAŞINACAK

Komisyon, temas halinde olduğu uluslararası kurumlar aracılığıyla kayyIm atamalarını Avrupa Konseyi'nin çeşitli oturumlarında gündeme getirecek. Bu temasla birlikte görevden uzaklaştırılan HDP'li belediye eş başkanları, birçok dünya ülkesinde bulunan belediye başkanlarına kayyım uygulamalarına dair bilgilendirmede bulundu.

Komisyonun çalışmaları kapsamında önümüzdeki günlerde birçok uluslararası kurumun içinde bulunduğu heyetlerin Diyarbakır, Mardin ve Van'ı ziyaret edeceği öğrenildi.

HDP'nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi'nde 18 Eylül'de görülecek duruşmasına katılacak heyetler, kayyım uygulamalarını teşhir edecek çalışmalar da yürütecek.

ULUSLARARASI DAYANIŞMA AĞI GENİŞLETİLDİ

Partinin kayyım atamalarına karşı uluslararası alanda yürüttüğü çalışmalara ilişkin konuşan HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Hişyar Özsoy, kayyım atamalarının yapıldığı 19 Ağustos'tan bu yana uluslararası alanda yoğun mesai harcadıklarını belirtti. Özsoy, bununla uluslararası dayanışmayı genişleterek kalıcı hale getirmeyi amaçladıklarını kaydetti.

'KAYYIM REZALETİNİ DUYMAYAN KALMADI'

KayyIm atamalarına tepkilerin yükseldiğini ifade eden Özsoy, "Dünyada bu kayyIm rezaletini neredeyse duymayan kalmadı. Avrupa'daki bütün sosyalist ve sosyal demokrat partilerin çatı örgütü olan Avrupa Sosyalist Partisi, en üst perdeden açıklamalarını yaptı, dayanışmalarını ifade etti. Uluslararası kamuoyunda bu kayyum rezaletinin tamamen gayrimeşru olduğu konusunda bir kanaat oluşabildi" dedi.

'KAYYIM SİYASETİNİ ULUSLARARASI ALANDA TEŞHİR ETTİK'

DBP'li belediyelere kayyım atamalarının yapıldığı 2016 yılından bu yana kayyımlarla ilgili uluslararası alanda çalışmalar yürüttüklerini aktaran Özsoy, "Kayyım siyasetini, mantığını uluslararası alanda çok önemli oranda zaten teşhir etmiş durumdayız. Şimdiki çalışmalarımız eski sürecin devamı olarak da kabul edebileceğimiz yeni bir sürecin başlangıcı. Türkiye'de biraz normalleşen bir süreç beklenirken, pimi çekilmiş bir el bombası gibi 3 tane belediye eş başkanımızı görevden aldılar" dedi.

AVRUPA VE ABD'YE HEYETLER GÖNDERİLİYOR

Partisinin MYK kararıyla başlayan 'kesintisiz eylem' sürecine denk bir çalışmanın uluslararası alanda yürütüleceğinin altını çizen Özsoy, "Eş Genel Başkanımızın da aralarında bulunduğu bir heyet Federe Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta temasları sürüyor. Yine Amerika ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine çok sayıda heyetler gönderiyoruz. Diplomasi çalışmalarımızda kayyum rezaletini teşhir ederek, insanların bu konuda aktif, somut tavır almasını sağlayacağız. Bu konuda meşruiyeti tamamen sağladık" dedi.

İSVEÇ PARLAMENTOSU’NDA KAYYUM OTURUMU

Geçtiğimiz hafta İsveç Ulusal Parlamentosu'nda kayyum atamalarıyla ilgili oturum gerçekleştirildiği bilgisini de veren Özsoy, kayyım atamalarını Avrupa Parlamentosu (AP) ve Avrupa Konseyi'nin acil gündemlerine almayı hedeflediklerini söyledi.

Özsoy, kayyım gündemli diplomatik temaslarında Avrupa'da bulunan belediyelerle HDP'li belediyeler arasında 'kardeş belediyecilik' noktasında da çalışmalar sürdürdüklerini aktardı.

Öne Çıkanlar