BM: Sudan ile Etiyopya sınırında 'büyük bir insani kriz' yaşanıyor

BM: Sudan ile Etiyopya sınırında 'büyük bir insani kriz' yaşanıyor
BM, Tigray'da devam eden askeri operasyon nedeniyle her gün binlerce kişinin kaçtığı Sudan ile Etiyopya arasındaki sınırda 'büyük ölçekli bir insani kriz' yaşandığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler, Tigray'da devam eden askeri operasyon nedeniyle her gün binlerce kişinin kaçtığı Sudan ile Etiyopya arasındaki sınırda yaşanan ve  'büyük ölçekli bir insani kriz' olarak adlandırılan sorunla ilgili  olarak BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) sözcüsü Babar Baloch, 10 Kasım'dan bu yana her gün yaklaşık 4 bin olmak üzere, sınırdan toplamda 27 bin kişinin Sudan tarafına geçtiğini söyledi.

Euronews'de yer alan habere göre Baloch, "Bu, ülkenin bu bölgesinde son yirmi yılda görmediğimiz bir akın, Bu halk kitlesi, "sahadaki insani yardım kuruluşlarının kapasitesini hızla aşıyor" dedi.

BMMYK sözcüsü ayrıca, güvenliğin sağlanması durumunda temel ihtiyaçlar da dahil olmak üzere, Tigray'deki yerinden edilmiş insanlara yardım etmeye hazır olduklarını kaydetti.

'ASKERİ OPERASYONUN SON AŞAMSINA GEÇİLDİ'

Bu arada Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Tigray'da devam eden askeri operasyonun yakında "son" aşamasına gireceğini duyurdu.

Seçimleri ertelediği için Addis Ababa hükümetinin gayrimeşru olduğunu ileri süren Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) eylülde yerel yönetim seçimlerini yapmış ve kazanmıştı. Seçimlerin ardından ulusal meclis, yerel idareyle tüm bağların koparıldığını duyurmuştu.

Son dönemde ülkedeki terör saldırılarının arkasında olmakla da suçlanan TPLF, iktidar koalisyonundan geçen yıl ayrıldı.

Ahmed'in operasyon kararının yıllardır milislerin silahlanmakta olduğu Tigray'da uzun süreli çatışmalara, hatta iç savaşa yol açmasından korkuluyor.

Öne Çıkanlar