Bodrum'da, Maldivler özentisi: Kamyonlarla plaja beyaz kum taşıdılar

Bodrum'da, Maldivler özentisi: Kamyonlarla plaja beyaz kum taşıdılar
Mermer ocaklarından getirildiği tahmin edilen beyaz kumlar plajlara seriliyor.

Bodrum’un sahile kıyısı olan mahallelerinde plajları Maldivlere benzetmek için beyaz kum dışarıdan getirilerek dökülüyor. Yalıkavak, Gündoğan ve Güvercinlik’ten sonra Turgutreis’te de kamyonlarla beyaz kum taşınarak plaja döküldü. Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz "O kıyıya mermer tozu değil bal dahi dökseniz, doğanın dengesini bozarsınız, sahiller doğal haliyle kalmalı" dedi.

Sözcü’den Yaşar Anter’İn haberine göre Bodrum sahillerine maden ocaklarından getirdikleri mermer tozu ve benzeri malzemeleri sahil ve koylara döken turistik işletmelere bir Turgutreis Mahallesi  Bahçelievler Mevkii'nde eklendi.

‘CEZAYI ÖDÜYOR AMA KUMU DA DÖKÜYOR’

Kumun döküldüğünü gören Veysel Çelik "Bu kum Turgutreis veya bu bölgede yok. Kamyonlarla getirdiler sanıyorum yarında plajın içine sererler. Sadece sahil değil denizin içindeki canlılara da zararlı olan bu tür nereden geldiği belli olmayan kumları döken tesislere verilen cezalar sanıyorum, yeterli olmuyor, adam cezayı ödüyor ama kumu da döküyor" dedi.

Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz ise "Bodrum kıyılarında, Anayasa ve yasalar hilafına işletmelerin turizm adına sığınarak kıyılara yaptıkları fütursuz müdahaleler sonucu, kıyıların doğal yapısı bozuldu, bozuluyor. Kıyıların taşı, kumu, doğal yapısı değiştirilerek, ortadan kaldırılarak oluşturulan bu sahillerdeki akla hayale gelmeyecek haksız ve hukuksuz müdahaleler kıyıyı, denizi, denizdeki canlıyı, bizleri, sürdürülebilir yaşamı ve elbette turizmi de yok ediyor. Oysa "Sürdürebilir Turizm, Sürdürebilir Çevre ile mümkündür" ifadelerini kullandı.

‘BALDA DÖKSENİZ KIYININ DOĞAL DENGESİNİ BOZUYORSUNUZ’

Yılmaz, doğal dengenin bozulacağını belirterek "Kıyıda, denizde, toprakta, sadece kimyasal bir madde dökülünce kirlilikten, yasaya aykırılıktan, hukuksuzluktan bahsedemeyiz. O kıyıya bal da dökseniz doğal olanı, doğal akışı, doğal yaşamı bozuyorsunuz. Çevre bizim dünyadaki tek ortak ve en büyük evimizdir.  Bu nedenlerle dökülen maddenin sadece insan, canlı sağlığına zararlı olup olmaması üzerinden dar ve sınırlı süreli bir çerçevede değerlendirilmesi hem ekolojik olarak hem de yasal mevzuat çerçevesinde mümkün değildir" dedi.

Öne Çıkanlar