Bölge'nin kayıp kiliseleri filme alınacak

Bölge'nin kayıp kiliseleri filme alınacak
'Kayıp Kiliseler' adını taşıyacak olan belgesel film, Ermeni ve Süryanilere ait kilise, manastır ve mezarlıkların görsel ve işitsel arşivini oluşturmayı amaçlıyor.

Şiyar Dicle yönetmenliğinde Ermeni ve Süryanilere ait kilise, manastır ve mezarlıklar hakında belgesel film çekilecek. "Kayıp Kiliseler" adını taşıyacak olan film, Ermeni ve Süryanilere ait kilise, manastır ve mezarlıkları görsel ve işitsel olarak arşivlemek amacını taşıyor.  

Üç bölüm halinde hazırlanacak çalışmanın ilk ayağı Dersim, Elazığ ve Malatya, Erzurum illerini kapsayacak. İkinci bölüm, Diyarbakır, Muş, Mardin, Urfa, Batman ve Siirt, üçüncü bölüm ise Bitlis, Hakkari, Van, Ağrı, Kars illerini kapsayacak.

Çalışmanın hazırlığı ve kapsamı hakkında şu bilgiler verildi:

"Kültürel miras araştırmalarının bir parçası olan Belgesel filmin konusu, Ermeni ve Süryanilere ait kilise, manastır ve mezarlıkları görsel ve işitsel olarak arşivlemek.  

Bu arşivleme çalışmasının diğer bir ayağı ise özellikle kırsal bölgelerde bulunan ancak günümüz itibariyle ibadet gerçekleşmeyen veyahut yapısal olarak yok olmuş-edilmiş kilise ve manastırlar ile aynı coğrafik bölgeyi paylaşan insanların inanç geçmişinin araştırılması ve insan hikayelerinin derlenmesi olacak.

3 bölüm halinde hazırlanacak çalışmanın ilk ayağı Tunceli, Elazığ ve Malatya, Erzurum illerini kapsayacak. 2. Bölüm, Diyarbakır, Muş, Mardin, Urfa, Batman ve Siirt, 3. Bölüm ise Bitlis, Hakkari, Van, Ağrı, Kars şeklide tamamlanacak. 

Halihazırda çalışmanın yapılacağı bölgeler tespit edilmiş olup, çekimlerine Haziran ayı itibariyle başlanacak. Yaklaşık 2 yıl olarak planladığımız filmin tamamında; Tunceli, Malatya ve Elazığ kentlerinin yer aldığı ilk bölümünü 2022 Ocak ayında tüm post prodüksiyon aşamalarının tamamlanması hedeflenmektedir.

1 kilise-3 insan şeklide ilerleyecek belgesel filmde özellikle kırsal bölgelerde yaşayan insanların inanç geçmişleri hakkında incelemeler yapılarak bunu kayıt altına almayı hedefliyoruz. Toplanacak görsel ve işitsel malzemeler oluşturulacak bir web sitesinde harita tabanlı olarak gösterilecek."

Belgeselin çekimi için fongoo üzerinden bağış kampanyasına katılmak isteyenler buradan erişebilir. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar