Bölge Tabip Odaları: Biat Etmiyoruz, mesleğimize sahip çıkıyoruz

Bölge Tabip Odaları: Biat Etmiyoruz, mesleğimize sahip çıkıyoruz
11 Tabip Odası, Van-Hakkari ve Mardin Tabip Odası Başkanlarının yaptıkları açıklamalar nedeni ile ifadeye çağrılmalarına tepki gösterdi.

Remzi BUDANCİR


ARTI GERÇEK- Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Psikiyatrist Doktor Özgür Deniz Değer ve Mardin Tabip Odası Eşbaşkanı Osman Sağlam Koronavirüs salgınına ilişkin yaptıkları açıklamalar nedeni ile ifadeye çağrılmasına tepkiler sürüyor. Ağrı, Adıyaman, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Mardin, Muş, Siirt, Urfa, Şırnak ve Van-Hakkari Tabip Odaları yaptığı ortak basın açıklamasında, 'Biat etmiyoruz, mesleğimize, meslek odalarımıza, demokrasiye sahip çıkıyoruz' ifadesiyle, Tabipler Odasına yönelik baskılar kınadı.

BÖLGE TABİP ODALARINDAN TEPKİ

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Bölge Tabip Odaları olarak salgının kontrol altına alınması için en ön safta mücadele eden sağlık çalışanlarının yanında yer aldıklarının belirtildiği açıklamada, "Bu süreçte merkezi düzeyde TTB ve yerelde Tabip Odaları olarak salgın sürecinin şeffaf yürütülmesi ve Epidemiyoloji biliminin gereğine göre hareket edilmesi için çeşitli önerilerde bulunulmuş ve salgının etkisinin azaltılması için dayanışma çağrıları yapılmıştır. Ancak ne yazık ki bu çağrılar karşılık bulmadığı gibi özellikle yerellerde tabip odaları yöneticilerinin toplumu bilgilendirmeye yönelik sosyal medya paylaşımları ve basın açıklamaları gerekçe gösterilerek açılan soruşturmalarla baskı altına alınmaya çalışılmıştır. Başta Şanlıurfa, Mardin ve Van-Hakkari Tabip Odalarımız olmak üzere bir çok tabip odası yöneticisi karakollarda ifade vermeye çağrılmış, haklarında soruşturmalar açılmıştır" ifadeleri kullanıldı.

'SAĞLIK HAKKINI SAVUNMAK VE GELİŞTİRMEK GÖREVLERİMİZ ARASINDADIR'

Salgınla mücadelede birçok sağlık çalışanın yaşamını yitirdiği, sağlık emekçilerinin büyük bir özveri ile canla başla çalıştığı bu dönemde meslek örgütünün yöneticileri hakkında soruşturma açılmasının kabul edilemez olduğunun belirtildiği açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yıllardır uygulanan yanlış politikalarla sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm olmayan mevcut iktidarın demokrasinin en temel ilkesi olan düşünce ve ifade özgürlüğünü kullanan ve toplumu bilgilendirme sorumluluğunu yerine getiren oda yöneticilerimizi bu şekilde baskı altına almaya çalışılmasını bir kez daha kınıyoruz. Bir kez daha hatırlatmak isteriz ki TTB ve Tabip odaları 6023 sayılı yasa ile kurulmuş yarı resmi kurumlardır. Yasa da belirtildiği üzere meslektaşlarımızın özlük haklarını savunmanın yanı sıra yurttaşların sağlık hakkını savunmak ve geliştirmek de görevlerimiz arasındadır.

'BASKI DEĞİL, DAYANIŞMA GÖSTERİN'

Bilinmelidir ki Tabip Odaları olarak bilimsel zeminden uzaklaşmadan demokrasi ilkelerine bağlı kalarak her türlü toplumsal sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz. İktidara ve ona bağlı kurumlara tabip odaları üzerindeki baskılara son vermeye ve bu salgın ile en ön safta mücadele eden sağlık çalışanları ile gerçek alamda dayanışma içinde olmaya davet ediyoruz. Bölge Tabip Odaları olarak bir kez daha ifade etmek isteriz ki tüm soruşturma ve baskılara rağmen salgınla mücadele etmenin ve iyi hekimliğin gereğini yapmaya devam edeceğiz."

Öne Çıkanlar