Bolivya'da koka yetiştiricileri polisle çatıştı

Bolivya'da koka yetiştiricileri polisle çatıştı
Bolivya'nın başkenti La Paz'da koka üreticileri ile polis arasında çatışma yaşandı. Koka yetiştiricileri arasında bir süredir bitkinin ticaretinin kontrolü konusunda anlaşmazlık yaşanıyor.

Salı günü yaşanan çatışmalarda polis, eylemcilere göz yaşartıcı gazla müdahale ederken, koka çiftçileri de polise havai fişek ve düşük tesirli el yapımı patlayıcılarla karşılık verdi.

Bir gazetecinin yanı sıra polisler arasında da yaralananların olduğu açıklandı.

Protesto eylemine Koka Üreticileri Derneği (Adepcoca) mensubu yüzlerce koka çiftçisi ve solcu Devlet Başkanı Luis Ache'ye muhalefet eden eylemciler katıldı.

ANLAŞMAZLIĞIN TEMELİNDE KOKA PAZARININ KONTROLÜ VAR

Adepcoca pazarı, geçen yıldan bu yana biri hükümete sadık, diğeri muhalif iki grup koka üreticisi arasındaki anlaşmazlığın merkezi haline geldi.

Salı günü muhalif eylemcilerin liderlerinden Carlos Choque "Yasal Adepcoca pazarı ile ilgili olmayan bu sözde pazarın hemen kapatılmasını istiyoruz. Bizi vurmak istiyorlarsa buradayız, korkmuyoruz" dedi.

Geçen sene La Paz'daki pazarın kontrolünün hükümete yakın koka üreticilerinin eline geçmesi üzerine ekim yında binlerce muhalif  koka üreticisi pazarı basmış ve polisle çatışmıştı.

Birleşmiş Milletler verilerine göre Bolivya'nın yıllıkk 173 milyon dolar değerindeki yasal koka yaprağı ticaretinin yüzde 90'ı Adepcoca pazarından yapılıyor.

 

 

 

 

 

 

Öne Çıkanlar