Tanju Özcan hakkında suç duyurusu: Çok sayıda suçu alenen işliyor

Tanju Özcan hakkında suç duyurusu: Çok sayıda suçu alenen işliyor
Sığınmacılar Platformu, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında 'nefret ve ayrımcılık', 'halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama 'suçlarından suç duyurusunda bulundu.

Yağmur KAYA


+GERÇEK- 71 kurumun içinde bulunduğu Sığınmacılar Platformu üyeleri, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan hakkında "Nefret ve ayrımcılık", "Kişilerin huzur ve sükununu bozma", "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik ve aşağılama", "Görevi kötüye kullanma", "Kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi", "İş ve çalışma hürriyetinin ihlali" suçlarından suç duyurusunda bulunuldu.


Suç duyurusuna ilişkin açıklama yapan Sığınmacılar Platformu Üyesi Yıldız Önen, Tanju Özcan'ın nefret ve ayrımcılık suçlarından yargılanması gerektiğini söyledi.

‘6 MİLYONDAN FAZLA İNSAN YERİNDEN EDİLDİ’

Yıldız Önen, Suriye'de 2011 tarihinde başlayan savaşta bugüne kadar 600 bine yakın sivil insanın yaşamını yitirdiği, 6 milyondan fazla insanın yerlerinden edildiğini, 5 milyondan fazla insanın ise güvenlik endişesiyle ülke dışında göç ettiğini söyledi.

'ÖLENLERİN YÜZDE 96’SI SİVİL’

Önen, "Suriye'de Esad Rejimi kullanılması yasak silahlar kullandı. Misket bombası veya petrol varillerinin ve yemek kazanlarının içine bin kilograma kadar cam parçaları, çiviler ve patlayıcılar doldurarak elde edilen varil bombaları rejim tarafından sivil halkın yoğun olarak bulunduğu okul, hastane, pazar yeri gibi yerlere atıldı. Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün raporlarında 2012-2015 yılları arasında rejimin 5 bin 150 varil bombasıyla 12 bin 170 kişiyi öldürdüğü ve ölenlerin yüzde 96'sının sivillerin oluşturduğu bildirildi" dedi.

‘TÜM DEVLETLERİN SIĞINMACILARA KARŞI SORUMLULUKLARI VAR’

Suriye'de en önemli ihlallerden birinin kaybedilme ve insan kaçırma suçlarının oluşturduğuna dikkat çeken Önen "Uluslararası kuruluşlarının rakamlarına göre Suriye'de 95 bin 56 kişi kayıp" bilgisini verdi. Önen, insancıl hukuk mevzuatının bir savaş ve çatışmanın tarafı olsun olmasın tüm devletlere sığınmacı ve mültecilerin yaşamlarının korunması sorumluluğunu verdiğini söyledi.

'HALKIN BİR BÖLÜMÜNÜ KİN VE DÜŞMANLIĞIN HEDEFİ HALİNE GETİRİYOR'

Önen, Suriyeli sığınmacıların, hukukun temel ilkeleri ve mevcut normlarıyla yasal olarak koruma altında olmalarına rağmen özellikle sosyal medya üzerinden saldırı ve nefret söylemlerine maruz kaldığını vurguladı. Bolu Belediye Başkanı Özcan'ın Suriyeli sığınmacılar hakkında sarf ettiği söz ve eylemlerinin insan hakları ihlalleri, ayrımcılık ve nefret temelli suçluların odağı haline gelmesine neden olduğunu ifade ederek, "Bu kişi gerek evrensel hukukun gerekse de yürürlükteki hukukun hükümlerini çiğneyerek çok sayıda ve çok boyutlu suçu alenen işlemiştir. Adı geçen kişi bu suçları kamu gücünü kullanma makamında olması ve söz konusu suçların önemli bölümünü basın ve yayın yoluyla işlemesi hak ihlallerinin etkisini ve tahribatını artırmaktadır. Halkın bir bölümünü kin ve düşmanlığın hedefi hâline getiren bu suçlara karşı hukukun gereklerinin gecikmeksizin uygulanması, adaletin ve toplumsal barışı yargısal temelde korumanın da bir gereğidir" diye konuştu.

Öne Çıkanlar