Borçlanma teklifi öncesi gözaltına alınan HDP'liler:Hukuki ve yasal bir karar değil, peşini bırakmayacağız

Borçlanma teklifi öncesi gözaltına alınan HDP'liler:Hukuki ve yasal bir karar değil, peşini bırakmayacağız
Akdeniz Belediyesi’nde borçlanma yetkisinin ele alınacağı toplantı öncesi gözaltına alınan ve teklif kabul edildikten sonra serbest bırakılan HDP’li meclis üyeleri, ‘Rehin alındık’ dedi.

AKP yönetimindeki Mersin Akdeniz Belediyesi, 29 Temmuz'da "Belediye başkanına 50 milyon TL borçlanma yetkisi verilmesi", "Belediye ait taşınmazların satışı ve kiralama yetkisinin verilmesi" ve "Yılmaz Güney Parkı’nın yurda çevrilmesi" teklifleriyle olağanüstü bir şekilde toplandı. Söz konusu toplantıdan bir gün önce, 28 Temmuz'da Halkların Demokratik Partisi (HDP) Meclis üyeleri Bedriye Kuş, Nuran Arslan, Mehmet Bitkin, Ali Tanrıverdi ve Nevzat Baran gözaltına alındı. HDP'li üyelerin toplantıdan bir gün öncesinden gözaltına alınmasıyla muhalefet partilerinin Meclis çoğunluğu AKP'ye geçti.

Gözaltılara tepki amaçlı HDP, CHP ve EMEP'li üyeleri de toplantıya katılmadı. Sadece AKP'li üyelerin katılımıyla gerçekleşen toplantıda, her 3 teklif de kabul edildi. Tekliflerin kabul edilmesinin hemen ardından gözaltındaki HDP'li 5 meclis üyesi serbest bırakıldı. Aynı soruşturma kapsamında gözaltına alınan 16 kişiden 4'ü ise, "örgüt üyesi olmak" ve "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklandı.

‘PLANLI BİR KOMPLO’

Mezopotamya Ajansı’ndan Mukadder Akyol’un haberine göre gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan ve aynı zamanda HDP Mersin İl Eşbaşkanı olan Bedriye Kuş, söz konusu 3 maddenin daha önce de gündeme geldiğini ancak reddettiklerini açıkladı. Bunun üzerine meclis gündeminin ağustos ayına ertelendiğini ama hemen öncesinden gözaltına alındıklarını ifade eden Kuş, kendilerine dönük operasyonu "planlı bir komplo" olarak nitelendirdi. Bu durumun hukuki olmadığını ifade eden Kuş, belediyenin 3 buçuk yıldır halka hizmet vermediğini ve seçime bir yıl kala borçlanma yetkisinde ısrar etmelerindeki amacın halka hizmet olmadığını kaydetti.

‘HUKUKİ VE YASAL BİR KARAR DEĞİL, PEŞİNİ BIRAKMAYACAĞIZ’

 Kuş, şunları söyledi: "Belediyeye bütçesini kendi şahsi reklamlarında harcamasalardı, paraları halka hizmet için kullanmış olsalardı bu borçlanmaya gerek kalmayacaktı. İlk gün meclis toplanmadı, ikinci güne de mevcut belediye üyeleriyle aldığı bir karardır. Bu hukuki ve yasal bir karar değil, peşini bırakmayacağız. Bize yapılanların hukuksal hiçbir dayanağı yoktu. Resmen rehin almaydı, üzerimize atılan suçlamalar kabul etmediğimiz iddialardır" diye kaydetti.

'TERÖRİST' PROVOKASYONU

 Belediye Başkanı Mustafa Gültak'ın meclis toplantılarında sürekli kendilerini kışkırtarak, provokasyon yaratmaya çalıştığına dikkat çeken Kuş, meclis gündemiyle alakası olmayan konuların gündeme getirildiğini ifade etti. Kuş, "Meclis üyelerini dolduruşa getirerek, üzerimize salmaya çalışıyorlar. En son meclis gündeminde Diyarbakır ve Gaziantep Belediyesi’yle ‘Kardeş Belediyecilik’ yetkisi istendi. Biz Gaziantep Belediyesi’nin halkın iradesiyle seçilmiş bir belediye olduğu için kabul ettik. Fakat Diyarbakır Belediyesi’nin atanmış bir belediye olmadığı kayyum tarafından gasp edildiği için reddettik. Bunun üzerine Gültak, HDP seçmenine ve vekillerine ‘teröristsiniz’ imalarında bulundu. ‘PKK terör örgütü müdür?’ diye oylama yaparak tahrik edici sözlerle HDP Meclis üyelerini tartışmaya sokarak meclis gündemini germeye çalıştı" şeklinde konuştu.

‘TEK ADAM REJİMİ AKDENİZ BELEDİYESİ’NDE DE DEVAM EDİYOR’

 Belediye mallarının peşkeş çekilmesine karşı net tavır sergilediklerinin altını çizen Kuş, mecliste sürekli tehdit edildiklerini, bu durum karşısında suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti. Kuş, "Tek adam rejimi Akdeniz Belediyesi’nde de devam ediyor. Bu rejim savcıyı, hakimi de kendisinde merkezileştiriyor. Gözaltına alınmamızın meclis gündemin de çoğunluğun sağlanmaması ve o gündemlerin oy çokluğuyla kabul edilmesi amaç edinmişti. Bu gündemler her ne kadar meclis çoğunluğuyla geçmiş olsa da bunun hukuksal yanı yoktur. Yasal çerçevede suç duyurusunda bulunacağız. Gerekli tüm hukuksal yollara başvuracağız" şeklinde konuştu.

‘ÇOK İNCE BİR OPERASYON YÜRÜTÜLDÜ’

Gültak’ın keyfi kararlar verdiğini ve bu kararları hukuksuzca meclisten çıkardığını belirten bir diğer HDP'li Meclis üyesi Ali Tanrıverdi, halkın yararı olan projelere her zaman olumlu baktıklarını ancak 50 milyon liralık borçlanma yetkisine karşı durduklarını ifade etti. Tanrıverdi, "Mahallelere hizmet edeceklerini söylediler, fakat 4 yıldır hiçbir hizmet sağlanmadı. Gültak, ne kadar rant alanı varsa bunların hepsini bir araya getirip olağanüstü toplantıda kabul ettirmeye çalışıyor. Bu mevzuata aykırı bir durumdur, alınan kararların yasal bir hükmü yoktur. Neden 5 kişi alındı; onların 16 mevcutları var, bizim muhalefet ve bağımsızların 21 üyesi var. 5 kişi gözaltına alındığında eşitleniyorlar. Bu sefer belediye başkanının oyu çift sayılıyor. Çok ince bir operasyon yürütüldü. 5 kişi devre dışı bırakılarak, bu yöntem uygulandı. Gözaltıların gerçek amacını herkes biliyor. Dışarıda, içeride fark etmiyor mücadelemiz ısrarla kararlılıkla devam edecek. Sonuna kadar alınan kararların geçersizliğini ortaya koyacağız" diye konuştu.

'BAŞKAN İSTEDİ, SAVCI GÖZALTINA ALDI'

Aynı zamanda dosya avukatı olan HDP Mersin İl Eşbaşkanı Hoşyar Sarıyıldız ise, üyelerin meclis toplantılarında verilen kararlara muhalefet oldukları için gözaltına alındıklarını kaydetti. Soruşturmanın hukuki değil siyasi amaçla açıldığını ifade eden Sarıyıldız, dosyanın içeriğini öğrenmeden kolluğun basına servis ettiğini ifade etti. Sarıyıldız, "31 kişi hakkında dosyanın açıldığı 21 kişinin de şafak operasyonuyla gözaltına alındığını öğrenmiş olduk. Dosyada gözaltına alınan 21 kişinin hiçbirinin birbiriyle alakasını olmadığını, tamamen bir toplama torba soruşturma olduğunu fark ettik. Gözaltına alınanlar daha önce Suriye’den, Kobane’den gelen insanlardan oluşuyor. Çocuklu annelerin, 2-3 aylık bebeğini emziren annenin olduğu, tiktok, facebook paylaşımlarını dosya içinde olduğu ve belediye meclis üyelerinin dosya içinde olması adeta bir kokteyl dosya olduğunu gösteriyor. Belediye başkanı istedi, savcı gözaltına aldı, başkan kararı çıkardı, gözaltı süresi bitti" ifadelerini kullandı.

  

Öne Çıkanlar