Borsada Berman hareketliliği: Halkbank haberiyle bankacılık hisseleri yükselişte

Borsada Berman hareketliliği: Halkbank haberiyle bankacılık hisseleri yükselişte
Halkbank davasına bakan Başsavcı Berman'ın, Trump tarafından görevden alınmasıyla Halkbank hisseleri yükseldi. Banka hisseleri ve dolar tahvilleri de yükseldi.

Halkbank hisseleri ve dolar cinsi tahvilleri, ABD'de görülen Halkbank davasına bakan savcı Geoffrey Berman'ın görevden ayrılmasının, banka için olumlu algılanmasıyla sert yükselişle haftaya başladı.

Berman aralarında Halkbank'ın İran yaptırımlarını ihlal etmekle suçlandığı dava dahil olmak üzere tanınmış kişi ve kurumlar hakkında soruşturmalar yürüten New York Güney Bölgesi Başsavcısı olarak görev yapıyordu. ABD'de bankacılık suçları ve tanınmış kişiler aleyhine soruşturmaları yürüten ve ülkenin en önemli savcılık makamlarından biri olarak görülen New York Güney Bölgesi Başsavcısı Geoffrey Berman, cuma günü görevden ayrıldı.

ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevden alındığı bildirilen Berman yerine biri atanana kadar yine Berman tarafından halef olarak belirlenmiş savcı Audrey Strauss görev yapacak.

Halkbank hisseleri yüzde 9'a kadar yükselirken, bankacılık endeksi de yüzde 3,5 seviyelerinde artıda.

Halkbank'ın Temmuz 2021 vadeli dolar cinsi tahvillerinin fiyatı da savcının görevden ayrılmasının ardından üç ayın en sert yükselişini kaydetti. Bir bankacılık analisti, piyasanın görevden almayı Halkbank açısından olumlu algıladığını belirterek, "Piyasa biraz iyimser olmak istiyor, görevden almayı da Halkbank'a yönelik pozitif algıyla fiyatladı" dedi.

New York Güney Bölgesi Savcılığı, Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton tarafından yazılan bir kitabın ardından gündeme oturdu. Kitapta yer alan iddiaya göre Trump, yaptığı görüşmede Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a Halkbank'ın yargılandığı davada görev alan Berman'ın altında çalışan savcıları görevden alacağını söyledi.

Bolton, ABC'de dün yayımlanan söyleşisinde, "Başkan (Trump) bir noktada Erdoğan'a, 'Bak, New York'taki savcılar Obama'nın adamları. Ben kendi adamlarımı yerleştirene kadar bekle. O zaman bu işin üstesinden geliriz' dedi" yorumunda bulundu. 

Öne Çıkanlar