Bozdağ: AİHM'in Kavala kararını uyguladık, başka suçtan tutuklu

Bozdağ: AİHM'in Kavala kararını uyguladık, başka suçtan tutuklu
Adalet Bakanı Bozdağ, AİHM'nin Osman Kavala hakkında verdiği ihlal kararını uyguladıklarını öne sürdü, "Başka bir suç nedeniyle tutuklamış ve yargılaması devam etmiştir" dedi.

13. Büyükelçiler Konferansı'nda konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM),ürkiye’nin Osman Kavala davasında Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğine yönelik kararını değerlendirdi. 

AİHM'nin Kavala hakkında verdiği ihlal kararını uyguladıklarını öne süren Bozdağ, "Osman Kavala hakkında AİHM'in verdiği hak ihlali kararını Türk mahkemesi uygulamış ve uymuştur. Başka bir suç nedeniyle tutuklamış ve yargılaması devam etmiştir. Şimdi hüküm özlüdür" dedi.

Bozdağ, Kavala davası ile ilgili Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin tutumunu da eleştirdi:

"Osman Kavala konusunda Türkiye kararı uyguladığı halde Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesine müracaat edildiğinde Bakanlar Komitesi yıllar yılı bekleyen bu dosyaların hepsini görmezden geldi. Nerede adaletleri? Hemen toplandılar, karar aldılar. AİHM’e görüş sordular. AİHM de buna maalesef jet hızı ile karar verdi. Bizim istediğimiz eğer bir ihlal varsa elbette Türkiye uyacaktır. Ama başkalarına yaptığınız muameleyi Türkiye’ye yapmamalarıdır. Maalesef bize karşı adil ve tarafsız bir yaklaşım ortaya koymadıklarını buradan açıklıkla ifade etmek isterim"

'ADALET YOK DİYE BAĞIRANLARIN GÜNDEME GETİRDİĞİ DAVA SAYISI BEŞİ GEÇMİYOR'

Mahkemelerin verdiği tartışmalrı kararları da değerlendiren Bozdağ, "Adalet yok diye bağıranların gündeme getirdiği dava sayısı beşten fazlasını sayan çıkmıyor" şeklinde konuştu. Adalet Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü; 

 "O, beş tanesini de bilmiyorlar. Dosyayı, delilleri bilmiyorlar. Sadece taraftarlıklarına göre dosyayı görmeden, taraftarlarının yazdıklarına inanarak o dosyada görev yapan hakim ve savcıları mahkum eden yaklaşım ortaya koyuyorlar." 

Adalet Bakanı, Avrupa'dan gelen hak ihlali eleştirilerine cevap verdi:

"Türkiye'de 8 milyona yakın dava var. Cezaevlerinde 315 bine yakın tutuklu ve yükümlü var. Ama Avrupa'dan gelen herkes ya bir kişiyi soruyor ya iki kişiyi soruyor. Madem hak ihlalleriyle ilgileniyorsunuz, o kadar cezaevinde insan var, yargılanan var. Onlardan şikayet gelmiyor mu hiç? Onlarla ilgili bana soracağınız soru yok mu? Neden onlarla ilgilenmiyorsunuz hiç? Adil midir bu?"  

Öne Çıkanlar