Bertelsmann Stiftung: Türkiye'de siyasi özgürlükler geriliyor

Bertelsmann Stiftung: Türkiye'de siyasi özgürlükler geriliyor
Almanya merkezli düşünce kuruluşunun araştırmasına göre, Türkiye'de siyasi özgürlükler ciddi anlamda gerilediği belirtildi.

HABER MERKEZİ- Almanya merkezli Bertelsmann Stiftung kuruluşunun yaptığı son araştırmaya göre, dünyada 3,3 milyar kişi otokrasiyle yönetiliyor, Türkiye’de ‘büyük gerileme’ var. Araştırmaya göre, dünya çapında 'demokrasilerin kalitesi', 'market ekonomisi' ve 'yönetim tarzı', son 12 yılında en düşük seviyesine geldiği belirtildi.

Araştırmada Türkiye'ye de yer verildi. Araştırmada, 'Dönüşüm Endeksi' adı verilen listede, zamanında demokratikleşme yönünde büyük adımlar atan Türkiye, Brezilya ve Polonya gibi ülkelerin büyük gerileme kaydettiği ifade edilirken, Burkina Faso ve Sri Lanka gibi ülkelerin ise demokratikleşme yolunda ilerlediği belirtildi.

'SİYASİ ÖZGÜRLÜKLER GERİLEDİ'
Listede Türkiye, Mozambik ve Yemen’in siyasi özgürlükler anlamında 'ciddi anlamda' gerilediği belirtilirken, Bangladeş, Lübnan, Mozambik, Uganda ve Nikaragua gibi ülkelerin ise artık 'demokratik' olarak nitelendirilemeyeceğine yer aldı.Raporda ayrıca, Ortadoğu-Kuzey Afrika kategorisinde yer verilen Türkiye, Tunus’un ardından bölgedeki en iyi ikinci demokrasi skoru olarak gösterildi.

 

'DEMOKRATİK ÜLKELER YOLSUZLUKLA DAHA İYİ SAVAŞTI'
Araştırmada şu tespitlere yer verildi: "Gelişmekte olan 72 ülkede büyük oranda yoksulluk ve sosyal eşitsizlik mevcut. Hindistan, Venezuela ve Güney Afrika’nın da içinde bulunduğu 22 ülkede, insanlar arasındaki sosyo ekonomik farklılıklar son 10 yıl içinde 'uçurum' seviyesine geldi. 129 ülkenin içindeki yaşayan nüfusun 3.3 milyarı otokrat, 4.2 milyarı ise demokratik yönetimler altında yaşıyor. 2016’da dünyada 55 olan otokrat yönetim sayısının şu anda 58’e yükseldi. 12 demokratik ülke, otokrat ülkelere oranla yolsuzlukla daha iyi savaştı. Sadece 27 demokratik ülke ve 2 otokrat ülkede iyi işleyen bir pazar ve rekabetçi sistemler bulunuyor. Çin, son 10 yılda büyük bir ilerleme ve küresel büyüme yaşadı ancak özgürlüklerde sınırlamalar sorun oluşturuyor. Çin'in ekonomik başarısı bir istisna." (Mezapotamya Ajansı)
 

Öne Çıkanlar