Hava yolları zorda: British Airways'te işten çıkarma, Lufthansa'da iflas koruma

Hava yolları zorda: British Airways'te işten çıkarma, Lufthansa'da iflas koruma
Koronavirüs salgını en büyük zararı havacılık sektörüne verdi. Lufthansa desteğe rağmen iflas koruma istedi. British Airways ise 12 bin kişiyi işten çıkacak.

ARTI GERÇEK - Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının ekonomilere olan olumsuz etkileri takip edilirken, dünyanın dev hava yolu şirketleri de zorda. İngiliz havayolları British Airways bünyesinde çalışan 12 bin kişinin işten çıkarılmasını planlarken, Alman havayolu şirketi Lufthansa’nın, hükümetin sağlayacağı 9 milyar euroluk desteğe rağmen, iflas koruma başvurusu yapabileceği belirtiliyor.

Koronavirüs salgınının büyük darbe indirdiği hava yolu taşımacılığı sektöründe son kötü haber de İskandinav Hava Yolları’ndan (SAS) geldi. SAS, İsveç ve Danimarka Hükümetleri’nin desteğine rağmen 5 bin kişiyi işten çıkarma kararı aldı.

HAVA YOLU ŞİRKETLERİNİN GELİRLERİ BU YIL 314 MİLYAR DOLAR AZALACAK

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle hava yolu şirketlerinin gelirlerinin bu yıl 314 milyar dolar azalabileceğini duyurmuştu.

IATA’nın Covid-19 salgınının havacılık sektörüne etkisine ilişkin analizinin güncellendiğine yer verilen açıklamada, 24 Mart’taki son analizde üç ay süren ciddi seyahat kısıtlamalarının olduğu bir senaryoda havacılık gelirlerinde, 2019’a göre yüzde 44 düşüşle 252 milyar dolar kayıp yaşanabileceğini öngörüldüğü hatırlatıldı.

Açıklamada, 24 Mart’tan bu yana Covid-19 salgınının belirgin bir şekilde derinleştiğine ve hükümetler tarafından çeşitli kısıtlamaların getirildiğine vurgu yapılarak, salgından dolayı hava yolu şirketlerinin yolcu gelirlerinin 2020’de geçen yıla göre yüzde 55 düşerek 314 milyar dolara ulaşabileceği belirtildi.

Açıklamada, küresel ekonominin resesyona doğru gitmesinden ve seyahat kısıtlamalarından dolayı, bu yıl yolcu talebinin geçen yıla göre yüzde 48 azalmasının beklendiği belirtildi.

BRITISH AIRWAYS 12 BİN KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARACAK

British Airways'in sahibi olan İspanyol şirketler grubu IAG'den yapılan açıklamada, grup şirketleri içerisinde uygulanacak yeniden yapılandırma kapsamında, British Airways'ten toplam 12 bin kişinin çıkarılmasının planlandığı kaydedildi.

Açıklamada, IAG'nin geçen yılın ilk çeyreğinde 123 milyon euro faaliyet karı kaydettiği, bu yılın çeyreğinde ise 535 milyon euro zarar ettiği ifade edildi. Covid-19 salgınında etkilenen yolcu talebinin, tekrar 2019'daki seviyelere ulaşılabilmesinin birkaç yıl sürebileceği belirtildi.

Yaklaşık 45 bin kişiyi istihdam eden British Airways, daha önce İngiliz Hükümeti'nin maaş destek programından yararlanarak 22 bin 626 çalışanını izine çıkarmıştı.

IAG bünyesinde British Airways, Iberia, Aer Lingus, Aer Lingus Regional, Iberia Regional, Iberia Express, BA CityFlyer gibi hava yolu şirketleri bulunuyor.

LUFTHANSA 9 MİLYAR EURO DESTEĞE RAĞMEN İFLAS KORUMA İSTİYOR

Alman havayolu şirketi Lufthansa’nın, hükümetin sağlayacağı 9 milyar euroluk (9,74 milyar dolar) desteğe rağmen, iflas koruma başvurusu yapabileceği belirtiliyor.

Reuters’a konuşan kaynaklar, hükümet desteğinin veto hakkına sahip azınlık hissesi ve denetleme kurulunda bir veya iki sandalyeye bağlı olmasının şirket nezdinde durumu zorlaştırdığını belirtiyor.

CEO Carsten Spohr'ın görüşmelerde resmi olarak yer almadığı belirtilen Business Insider haberinin yanı sıra Die Zeit gazetesi de Spohr’un "Berlin operasyonlara çok karışırsa şirketi yönetmek zorlaşır" dediğini yazdı.

Kaynaklar, Lufthansa’nın "iflas koruma seçeneğini de değerlendirdiğini" belirtiyor.

İSKANDİNAV HAVA YOLLARI SAS, 5 BİN KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARACAK

Sektörde son kötü haber İskandinav Hava Yolları'ndan (SAS) geldi. Reuters’ta yer alan habere göre; İsveç, Norveç ve Danimarka ortaklığındaki şirket, yaklaşık 5 bin kişinin işten çıkartılacağını açıkladı. Bu sayı, toplam işgücünün yüzde 40'ına denk geliyor.

SAS, mart ayının ortalarında çalışanlarının yüzde 90'ını ücretsiz izne çıkarmıştı. İşine son verilecek işçilerin 1900'ünün İsveç, 1700'ünün Danimarka ve 1300'ünün Norveç'teki ofisten gerçekleştirilmesi bekleniyor. Şirket, bu sayıyı daha düşük tutmak adına sendikalar ve hissedarlarla görüşmeler olabileceğini kaydetti.

SAS'ın açıklamasında kararın gerekçesi olarak, "Mevcut kısıtlamalar nedeniyle bizim için önemli olan yaz sezonunda kısıtlı bir faaliyet bekliyoruz. Hava yolu taşımacılığının salgın öncesi seviyeye dönmesi yıllar alacak" ifadeleri yer aldı.

SAS CEO'su Rickard Gustafson, "Hükümetlerden destek aldık. Örneğin İsveç'in, ücretsiz izne çıkan işçilere destek sağlaması, şirkette binlerce kişinin işini korumasını sağladı. Ancak geleceğe bakmamız ve salgın nedeniyle düşen talebe hazırlanmamız gerek. Koronavirüs tüm dünyada ama özellikle de hava yolu endüstrisinde büyük bir krize yol açtı" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar