BTS: Sendikal faaliyetimiz engelleniyor

BTS: Sendikal faaliyetimiz engelleniyor
BTS İzmir yöneticisi ve temsilcilerinin sürgün edilmesine tepki göstererek, ''Bu sürgünlerle sendikal faaliyetlerimiz engellenmektedir” dedi.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları (BTS) İzmir Şubesi, 4 yönetici ve temsilcinin dün Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından sürgün edilmesini protesto etmek için basın açıklaması yaptı. Alsancak semtinde bulunan TCDD önünde yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir milletvekili Murat Çepni, Kamu Emekçileri Sendikası Konfederasyonu (KESK) Şubeler platformu dönem sözcüsü Necip Vardal ve BTS Genel Merkez Kadın Sekreteri Begüm Özyönüm’ün yanı sıra çok sayıda kişi destek verdi. "TCDD’de Sürgün hukuksuzluk devam ediyor" pankartının açıldığı açıklamada, "Sendikal faaliyetlerin engellenmesi suçtu" ve "BTS’ye dokunma" dövizleri taşındı. Açıklamayı Şube Başkanı Erdal Akyol okudu.

'HUKUKSUZLUK AÇIKÇA ORTADADIR'

"Bu sürgünlerle sendikal faaliyetlerimiz engellenmekte, üye, yönetici ve temsilcilerimiz cezalandırılmaktadır" diyen Akyol, "Bu hukuksuzluk açıkça ortadadır; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunundaki memurun ve sendika yöneticilerinin güvencesi hakkındaki maddeler, TCDD’nin bu sürgün kararlarıyla yok sayılarak suç işlenmektedir" ifadelerini kullandı. Akyol, BTS’nin, ulaşım işkolundaki kurumlarından olan TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından sendikaya yönelik baskı ve sindirme politikaları olduğunu belirtti. Sendika üye, temsilci ve yöneticileri ile birlikte Merkez Yürütme Kurulu üyelerinin, 11-27 Mayıs 2020 tarihlerinde sürgün edildiklerini bu sürgünlerin mahkeme tarafından iptal edilerek sürgün edilen kişilerin eski görev yerlerine döndüğünü ifade eden Akyol, 22 Aralık 2020 tarihinde BTS Genel Sekreteri İsmail Özdemir’i Ankara’dan Sivas’a 3 aylık geçici görevle sürgün edildiğini ifade etti. Akyol, Genel Hukuk TİS ve İnsan Hakları Sekreteri Aziz Mustafa Şimşek’in makinist olarak çalıştığı TCDD Taşımacılık A.Ş.’ye bağlı Ankara Yolcu Müdürlüğündeki görevinden alınıp depo cezası verildiğini, sendika Merkez Kadın Sekreteri Begüm Özyenüm’ün ise Twitter paylaşımlarından dolayı Kademe ilerlemesi ve maaşından 1/30 kesim cezası verdiğini belirtti. BTS Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir’in sürgünlerle ilgili yapmış olduğu basın açıklaması dolayısıyla Tatvan ve Van’a 15 günlük görevlendirme cezasına çarptırıldığını, İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı Vedat Akbayer’in Marmaray da makinist olarak görev yapmakta olup tren deki görevinden alınıp depo cezası verildiğini açıkladı. Akyol, "Sendikamız, bu süreçte sürgünlerin geri alınması amacıyla çeşitli girişimlerde bulunulmuş, ancak ilgili kurum yöneticileri tarafından diyalog kapısı açılmamıştır" dedi. (MA)
 

Öne Çıkanlar