'Bu adaletsiz teklifin AKP içinde de tartışmalı olduğu biliniyor'

'Bu adaletsiz teklifin AKP içinde de tartışmalı olduğu biliniyor'
CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında infaz yasa tasarısı hakkında konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre infaz düzenlemesinin önemli olduğunu ancak kapsamının genişletilmesi gerektiğini düşündüklerini aktaran Özgür Özel, "AK Parti diyor ki ‘Saray bize bunu böyle çıkar’ dedi. Şeklen görüşmeler yapıyorlar. Temsili demokrasi var tabii. Ama yapılan görüşmelerde temsili demokrasiyi yanlış anlamışlar. Sarayın temsilcileriyle görüşüyoruz. Bir siyasi parti grubunun kendi iradesi yerine ellerine verilen metne ‘Hadi bakalım, hep birlikte buna evet diyeceksiniz.’ Üzerinde hiçbir müzakereye açıklık yok ve şekli bir demokrasi" dedi.

‘AKP İÇİNDEN BİR TSUNAMİ TASLAĞI KIYIYA DOĞRU ATTI’

Genel Kurulda, infaz düzenlemesinin maddelerine geçilmesinin oylanacağı sırada HDP’nin toplantı yeter sayısı için yoklama talebinde bulunduğunu anımsatan Özel, yoklama istemenin muhalefetin, toplantı yeter sayısını tutturmanın ise iktidarın görevi olduğunu söyledi. Özel, söz konusu yoklamada MHP ve AKP'li milletvekillerinin az sayıda olması nedeniyle Genel Kurulun kapandığını aktararak şöyle devam etti:

"Sayın Özlem Zengin ve AK Partili milletvekilleri sorumluluğu muhalefete yüklemeye çalışmasınlar. Sorun var. Bu adaletsiz, eşitsiz teklifin AKP içinde de tartışmalı olduğu biliniyor. O rakamlara da yansıyor. AK Parti bir önceki gün uluslararası anlaşmaları oylamasında 270 milletvekili sayısını sağlayabiliyorken, bir sonraki gün 121’de, 160’ta kalıyorsa bir başka durum var demektir. Belki bir gün gecikilir ama bu kapsamı oturup tekrar konuşmaları gerekir. AK Parti içinden gözle görünmeyen bir tsunami dalgası, af beklentisinde olanları üzmüş ama taslağı da alıp kıyıya doğru atmıştır. Bunun yeniden hep birlikte ele alınması lazım. Biz yapıcı katkı vermeye hazırız. Kimse hamaset yapmasın."

‘BU TEKLİF GEÇMİŞTE OLSAYDI ERBAKAN, ERDOĞAN VE BAŞBUĞ’U İÇERİDE TUTACAKTI’

CHP Grup Başkanvekili Özel, Mecliste büyük bir mutabakat gerektiren af düzenlemelerinin her zaman savunulabilmesi gerektiğini söyledi.

Düzenleme geçmiş zamana uyarlandığında, bugün milletvekili olan birçok ismin halen hapiste olacağını ifade eden Özel, "FETÖ’nün ne olduğunu bilmedikleri, etle tırnak gibi oldukları dönemlerde bu af kanunu bu haliyle uygulanıyor olsaydı, Mustafa Balbay, Tuncay Özkan, Engin Alan, Sayın Mehmet Haberal’ı içerde tutacaktı bu kanun" diye konuştu.

Özel, söz konusu teklifin 15 Temmuz darbe girişiminden önce çıkarılmış olması halinde birçok komutanın; 1980 öncesi çıkarılmış olması halinde ise Meclis Başkanvekili Celal Adan’ın hapiste kalmış olacağını belirterek, "Geçmişe doğru tarih önünde yargılanıyorsunuz. Bu af teklifi, geçmişe uyarlandığında, Celal Adan’ın, Recep Tayyip Erdoğan’ın, Necmettin Erbakan, Mehmet Haberal, Tuncay Özkan, İlker Başbuğ’un yararlanamadığı bir af. Nasıl olacak? Bu affın, bu haliyle kapsamını nasıl savunabileceksiniz, anlamak mümkün değil" ifadelerini kullandı. (Kaynak: AA)

Öne Çıkanlar