'Artış hızı böyle giderse hasta seçmeye başlayacağız'

'Artış hızı böyle giderse hasta seçmeye başlayacağız'
Doç. Dr. Kazım Şahin Rize'de yoğun bakımlarda doluluk oranı yüzde 100’lere yaklaşması, hasta sayısında, vaka sayısında artışların devam etmesine ilişkin uyarılarda bulundu.

Gençağa KARAFAZLI 


Rize Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, ildeki vaka artışlarının her geçen gün yükseldiğini ve hastanelerin yoğun bakım, servis ünitelerinin hizmet yükünün arttığını belirterek, yurttaşların zorunlu olmadıkça hastanelere gelmemesini istemişti. 

Rize Sağlık Müdürlüğü yetkililerinin bu açıklamaları sonrası yerel bir haber sitesine değerlendirmelerde bulunan Rize-Artvin Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Kazım Şahin, Rize’de Covid-19’daki gidişatın hiç iyi olmadığına dikkat çekerek, Şubat ve Mart ayları başında defalarca yetkililere uyarmalarına rağmen aşılama olmadan okulların yüz yüze eğitimlere başlaması ve ardından yeniden ara verilmesi bu arada hastalanan ve vefat edenlerin sorumluluğunun kimlere yükleneceğini sordu. 

'ARTIŞ HIZI BÖYLE GİDERSE HASTA SEÇMEYE BAŞLAYACAĞIZ'

Rize-Artvin Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Kazım Şahin "Rize’de yoğun bakımlarda doluluk oranının yüzde 100’lere yaklaştı. Hem hasta sayısında hem de vaka sayısında mart ayına göre ciddi bir artış oldu. Böyle gittiği takdirde ay sonuna doğru hasta seçmeye başlayacağız demektir." diyerek gelecekte yaşanabilecek ciddi tehlikenin boyutuna dikkat çekti. 

'TÜM UYARILARIMIZA RAĞMEN TEDBİR ALINMADI VEFAT EDENLERİN SORUMLULUĞU KİME YÜKLENECEK'

Aşılama yapılmadan okulların açılmasının yanlış olduğunu ve uyarıların ciddiye alınmadığını dile getiren Başkan Şahin, "Şubat ve Mart ayları başında defalarca yetkililere uyarı yapmamıza rağmen aşılama olmadan okulların bazı sınıflarında yüz yüze eğitimlere başlandı, geldiğimiz noktada eğitime yeniden ara verildi. Bu arada hastalanan ve vefat edenlerin sorumluluğu kime yüklenecek? Canla başla çalışan sağlık çalışanlarının durumu salgının başlangıç dönemine dönmüş vaziyette. Bütün bunlar zamanında söylenen tedbirleri uygulamayan ve ‘Her şeyi biz biliriz’ mantığıyla yürütmeye çalışan yetkililerin vurdum duymazlığından kaynaklanmaktadır." ifadelerini kullandı.

'RİZE'YE GİRİŞ ÇIKIŞLAR KONTROL EDİLMELİ VE TAM KAPANMA OLMALI'

Coronavirus salgınına yönelik çözüm önerilerini de sıralayan Başkan Şahin, "Çözüm belli bir süre, bu süre zincir kırılana kadar tam kapanma olmalıdır. Bunu ilimiz için yapamıyorsak Rize'ye giriş çıkışların mutlak kontrolü gerekir. Çay için il dışından gelecek işçi ve üreticilerden PCR istenmeli, geldikten sonrada 10 gün karantinada tutulmaları gerekir düşüncesindeyim. Bu arada toplumun kendisinin de gerekli hassasiyeti göstermesi gerekir. Zorunlu olmadıkça dışarı çıkılmamalı, zorunlu hallerde de erkenden eve dönülmelidir. Mümkün olduğunca toplu taşıma kullanılmamalı, kalabalık toplu ulaşım araçlarına binilmemeli. Maskesiz kesinlikle dışarı çıkılmamalı. Eve döndükten sonra el temizliği mutlaka yapılmalı, günde birkaç kez gargara ile boğaz temizliği yapılmalı." önerilerinde bulundu.

Öne Çıkanlar