Bugün 'Trafik Lambası' koalisyonu geliyor: Baerbock Dışişleri Bakanı

Bugün 'Trafik Lambası' koalisyonu geliyor: Baerbock Dışişleri Bakanı
Almanya'da Sosyal Demokratlar, Yeşiller ve Hür Demokratlar koalisyon görüşmelerini tamamladı. Bugün Berlin'de koalisyon sözleşmesi üç parti tarafından kamuoyuna tanıtılacak.

Ayşegül KARAKÜLHANCI


ARTI GERÇEK-  26 Eylül'de yapılan ve Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) yüzde 25,7 ile birinci parti çıktığı seçimlerin ardından partilerin renklerinden dolayı 'trafik lambası' olarak da adlandırılan SPD, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında yaklaşık 300 müzakerecinin gizlilikle yürüttüğü koalisyon görüşmeleri sonlandı. Berlin'de saat 15.00'te başlaması gereken ortak bir basın toplantısı yapılacak.

Müzakerelere son zamanlarda, her partiden yedi temsilci katıldı. 22 çalışma grubunda da görüşmeler yapıldı. Tüm taraflar apalı kapılar ardında konuştular ve uzun bir süre çok sessiz kaldılar. Dışarıya çok az bilgi sızdı.

Bugün ise trafik lambası koalisyonu resmi olarak geliyor. Saat 15.00'te kamuoyuna açıklanacak basın toplantısına SPD'den Şansölye adayı Olaf Scholz, SPD liderleri Saskia Esken, Norbert Walter-Borjans ve Lars Klingbeil, Yeşiller'den şansölye adayı ve baş müzakereciler Annalena Baerbock ve eş başkan Robert Habeck, Michael Kellner, FDP'den parti lideri ve baş müzakereci Christian Lindner Genel Sekreter Volker Wissing birlikte katılacaklar.

Yoğunlukla iklim değişikliği ve iklimi koruma, asgari ücret ve barınma konularının yer aldığı kolisyon anlaşmasında ancak borçların geri ödenmesi ve vergi artışları yer almadı. SPD ve Yeşiller seçim kampanyalarında seçmenlerine vaad ettikleri zenginlerden daha çok vergi alma konusunda FDP'ye taviz verdiler.

Önümüzdeki dört yıl Almanya'yı üç parti arasında paylaşılan bakanlıklarla oluşturulan kabine yönetecek.

İKİ YENİ BAKANLIK KURULDU

Trafik ışığı federal hükümetinde tamamen yeni iki bakanlık olacak. Yeni kurulacak olan Konut ve Barınma Bakanlığı'nı SPD alacak. Bu görevler daha önce İçişleri Bakanlığı'nın kapsamındaydı.

Ekonomi bakanlığı iklim koruma göreviyle birleştirilerek yeni bakanlık oluşturuldu. Bu yeni oluşturulan bakanlık görevini, Yeşiller'in eş başkanı Robert Habeck üstlenecek. Habeck ayrıca Başbakan Yardımcısı görevini de devralacak.

BAERBOCK DIŞİLERİ BAKANI OLDU

Federal Dışişleri Bakanlığı'nın artık Yeşiller'de olduğu açık. Almanya'nın yeni dışişleri bakanı Yeşiller'in eş başkanı Annalena Baerbock olacak. Baerbock'un uzun süredir bu bakanlığı devralmak istediği söylentisi vardı ve şimdi gerçekleşiyor.

HANGİ PARTİ HANGİ BAKANLIKLARI ALDI

SDP'nin Şansölye adayı Olaf Scholz Şansölye olacak. Başbakanlık kurumu da SPD'nin olacak. Ayrıca İçişleri Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Konut ve Barınma Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı'nı alıyor.

Şimdiki SPD'li Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil yeni hükümette de mevcut bakanlık görevini sürdürmeye devam edecek tek kişi olduğu ifade ediliyor.

Ekonomi ve İklim Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Aile Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Çevre Bakanlığı Birlik 90/Yeşiller Partisi'nin olacak.

2017 seçimlerinde Hristiyan Demokrat Birliği (CDU) ve SPD ile yaptığı koalisyon görüşmelerinde finans bakalığını alamadığı için masayı devirip görüşmeden ayrıla FDP lideri Christian Lindner bu koalisyonda yıllardır beklediği hayaline kavuştu ve yeni kabinenin Finans Bakanı olacak. Bunun dışında Adalet Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Federal Eğitim ve Araştırma Bakanlığı FDP'nin aldığı bakanlıklar olacak.

Marco Buschmann'ın Almanya'nın yeni Adalet Bakanı olacağı basına sızdı. Buschmann FDP'nin ana müzakerecilerinden biriydi.

Ulaştırma Bakanlığı'nı Yeşiller'in alması ve bakan olarak da Cem Özdemir'in atanması uzun süre konuşuldu. Özdemir'in bu bakanlığı alacağına kesin gözüyle bakılıyordu ancak bu bakanlığı FDP aldı. FDP'nin Genel Sekreteri ve ana müzakerecilerinden biri olan Volker Wissing'in ulaştırma bakanı olması bekleniyor.

İklim ve finans konuları en çekişmeli konular arasındaydı ve üç partinin de çıkarları da birbirinden çok farklıydı. Basına yansıyan bilgilere göre SPD, Yeşiller ve FDP'nin 2030 yılına kadar kömürü aşamalı olarak kaldırma konusunda anlaştı. Reuters'e göre ise bu tarih koalisyon anlaşmasında da yer almalı. Ön koşul olarak arz güvenliğinin garanti edilmesi ve çalışanlar için sosyal zorlukların hafifletilmesi zorunlu tutuldu.

2030 tarihi Yeşiller'in bir talebiydi. Son kömür santralinin kapatılması ise şu anda en geç 2038 yılına kadar planlanıyor.

Basına sızan listede önemli bir değişiklik olmazsa koalisyon görüşmelerinin en kazançlı çıkan partisi FDP. Yeşiller'in masada fazla taviz verdiğini bu bilgilere bakarak söylemek yanlış olmayacaktır.

Halihazırda koalisyon ortağı olan SPD ise kendi alanını korumuş diyebiliriz.

Öne Çıkanlar