Buldan: Türkiye’nin batısındaki insanların da kayyım zihniyetini reddetmesi gerekiyor

Buldan: Türkiye’nin batısındaki insanların da kayyım zihniyetini reddetmesi gerekiyor
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Türkiye'yi yönetenlerin tercihlerinin her zaman yıkımdan, savaştan ve Kürt halkının kazanımlarını heba etmekten yana olduğunu söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Türkiye'nin Kuzey Suriye’ye yönelik 9 Ekim’de başlattığı operasyon, bölgedeki gelişmeler, belediyelerine atanan kayyımlar ve bu sürece dair yol haritalarına ilişkin Jin News’in sorularını yanıtladı.

TÜRKİYE’NİN BATISI DA KAYYIM ZİHNİYETİNİ REDDETMELİ'

HDP'li belediyelere dönük kayyım atamalarına ilişkin konuşan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, Türkiye’nin batısının da kendileri için önemli olduğunu belirterek, batıdaki insanlarında kayyımlara karşı çıkması, kayyım zihniyetini reddetmesi gerektiğini söyledi:

"Kayyımları elbette ki kabul etmiyoruz ve bu kayyım konusu Türkiye’de bir yönetim şekli haline geldi. Daha seçimlerin üzerinden 4-5 ay geçmesine rağmen en son Cizre Belediyesi ile birlikte 13 belediyemize kayyım atandı. Kayyımlara ilişkin Kürt halkının yaklaşımı ortada. 31 Mart yerel seçimlerinden önce de kayyım vardı ve 31 Mart tarihinde insanların önüne sandık koyuldu. Her şeye rağmen insanlar kayyımları değil, AKP’yi değil, başka partileri değil, HDP’yi tercih ettiler. Kendi iradesine sahip çıkan bir yaklaşım içerisinde oldular. Fakat buna rağmen 13 belediyemize yeni kayyımlar atandı. Halk gerçekten buna büyük bir tepki veriyor; kendi belediye başkanını seçen bir insan, bu anlamda iradesi gasp edilen bir insan suskunluk ve kabulleniş göstermez. Yarın bu illerde tekrar seçim olsa yine de kendi iradelerine sahip çıkacaklarından hiçbir kuşkumuz yok. HDP olarak kayyım atanan belediyelere halkımızla sahip çıkmak adına programlarımız oldu olmaya da devam ediyor. MYK toplantımızda da konuştuk ve tartıştık, nerede bir mağduriyet ve hak ihlali varsa mutlaka orada olmayı programımıza koyduk. Ancak şunu söylemek istiyorum: Türkiye’nin batısı da bizim için önemli. Türkiye’nin batısında da insanların kayyımlara karşı çıkması, kayyım zihniyetini reddetmesi gerekiyor."

'TÜRKİYE'Yİ YÖNETENLER HİÇ BİR ZAMAN DİYALOG VE MÜZAKERE YOLUNU TERCİH ETMEDİ'

Suriye’ye girmenin, orada savaş başlatmanın başlı başına yanlış olduğunu belirten Buldan, Türkiye'yi yönetenlerin tercihlerinin her zaman yıkımdan, savaştan yana ve Kürt halkının kazanımlarını heba etmek üzerine olduğunu söyledi:

"Suriye politikası, Türkiye’yi bugün de gördüğümüz gibi yalnızlaştırdı. Çünkü oraya girişin yanlış olduğunu sadece biz değil, bütün dünya ülkeleri ifade ediyor ve bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmesi çağrısı yapılıyor. Yaptırımlar, kararlar, Türkiye’ye verilen cezalar bir bütün olarak Türkiye’yi ve halklarını yakından ilgilendiren bir mesele. Suriye’ye gidip oraya operasyon yapmak yerine oradaki kazanımlarını kabul etmek, Kürtlerle diyalog kurmak ve Kürtlerle müzakereyi esas alacak yeni yol ve yöntemlere ihtiyaç var. Fakat Türkiye’yi yönetenler hiçbir zaman bu yol ve yöntemi tercih etmediler. Tercihleri her zaman yıkımdan, savaştan yana ve Kürt halkının kazanımlarını heba etmek üzerine oldu."

'TÜRKİYE SURİYE MESELESİNDE HERHANGİ BİR ŞEY KAZANAMAMIŞTIR'

Yin News'in "Türkiye’nin bu operasyondan kazancı ne oldu?" sorusuna "Şu anda Türkiye’nin hiçbir kazanımı yok" yanıtı veren HDP Eş Genel Başkanı Buldan şöyle devam etti:

"Bunu çok değerlendirdik gerçekten. Çok okumaya çalıştık, ‘Türkiye’nin burada kazancı nedir’ diye. Türkiye’nin herhangi bir kazancı yoktur, kaybı vardır. Dolayısıyla kayıplar her zaman için Türkiye halklarına yansıyacak olan kayıplardır. AKP hükümetinin ‘başardık,  kazandık’ gibi laflarının aslında başarısızlıklarının üzerini örtmek için kullanılan söylemler olduğunu ifade etmekte fayda var. Cumhuriyet tarihinde bugüne kadar Kürtleri inkar eden, görmeyen, Kürtlerin kazanımlarını yok etmek adına siyaset yapan her iktidar kaybetmiştir. AKP de bunu yaşıyor. AKP de geçmişten gelen bu politikayı devam ettirdi. O yüzden bu süreç açısından da Türkiye Suriye meselesinde herhangi bir şey kazanmamıştır."

'SURİYE'DE İŞLENEN SAVAŞ SUÇLARINA DAİR ELİMİZDEKİ BİR ÇOK BELGE VE GÖRÜNTÜYÜ KAMUOYU İLE PAYLAŞIYORUZ'

Türkiye’nin başlattığı operasyonla birlikte dünya gündemine oturan insan haklı ihlalleri üzerinde duran Buldan, bu süreç içerisinde bir sürü insan hakları ihlalleri ve savaş suçu işlendiğini, savaş suçlarına dair ellerinde bir çok görüntü ve belge olduğunu ifade ederek bunları kamuoyu ile paylaştıklarını söyledi:

"Suriye Gelecek Partisi Eşbaşkanı Hevrin Xelef’in katledilmesi başlı başına Türkiye’nin bir savaş suçu işlediğini, insan haklarını ihlal ettiğinin göstergesidir… Başta insan hakları ihlalleri olmak üzere savaş suçları meselesinde de biz parti olarak AKP’nin bu anlamdaki karnesini, yaptığı suçları her zaman ifade ve ifşa etmeye yönelik tutumumuzu sürdürüyoruz. Bunu zaman zaman Genel Kurul’da arkadaşlarımız, zaman zaman da diplomaside görevli olan arkadaşlarımız dile getiriyorlar. Çünkü bir sorun var burada. Bu sorun insan hakları sorunudur. Bu sorun savaş suçları işlendiğine dair bir sorundur. Bu anlamda Türkiye’nin işlediği suçlar açıktır, ortadadır"

Buldan, dünyada IŞİD’e karşı ortak mücadele verilirken IŞİD’in ve ÖSO’nun yapmış olduğu her türlü çirkin, yüz kızartıcı suçların Türkiye tarafında beslendiğini ortaya koyan bir algı olduğunu da ifade etti.

'TÜRKİYE'NİN IŞİD'İ NASIL KORUYUP BESLEDİĞİNİ GÖRDÜK'

"Türkiye’nin IŞİD’i nasıl beslediğini, IŞİD’i nasıl koruduğunu hep gördük" diyen HDP Eş Genel Başkanı Pdervin Buldan, Rojava’daki mücadelenin IŞİD, ÖSO ve diğer selefi gruplara karşı verilen bir mücadele olduğunu belirtti:

"Türkiye’nin IŞİD’i nasıl beslediğini, IŞİD’i nasıl koruduğunu hep gördük. Yaşanan katliamlar var. Suruç, Ankara katliamı ortadayken Türkiye’nin bu konuda karnesi zayıf. O yüzden bu süreçte bir kez daha dünya ülkeleri IŞİD’in her türlü pisliğini Türkiye’ye devrettiler ve kendileri bunun içinden sıyrıldılar ve temize çıkarmaya çalıştılar."

'DOLMABAHÇE MUTABAKATI ÇOK ÖNEMLİYDİ'

Türkiye’nin önümüzdeki günlerde bu şekilde daha çok gündeme geleceğine dikkat çeken Buldan, "Türkiye bunun altından nasıl kalacak, bundan sonra IŞİD’in yapacağı katliamlar karşısında nasıl bir söz kuracak bu anlamda bir sürece ve gözlemlemeye ihtiyaç var. Keşke şimdiye kadar yapmış olduğu politikalar dışında farklı bir politika izleseydi. Türkiye’nin Rusya ile imzalamış olduğu 10 maddelik mutabakat yerine Dolmabahçe’de 2015 tarihinde okunan mutabakat kabul edilmiş olsaydı ve o mutabakat gerçekten hayata geçirilmiş olsaydı, bugün yaşananların hiçbirinin olmayacağını düşünüyorum. Ancak bu mutabakat olmadı, gerçekleşmedi. Bugün farklı bir noktaya gelindi. Artık Rusya ile imzalanan mutabakatın geçerli olduğu bir sürece girdik. Dolmabahçe Mutabakatı çok önemliydi. Sadece Türkiye’nin demokratikleşmesi değil, Suriye’ye dair Ortadoğu’ya dair bir sürü maddelerin olduğu ve bu maddelerin hayata geçmesiyle hem Türkiye’de hem Suriye’de daha demokratik, daha yaşanabilir, halkların kendilerini özgürce ifade edebileceği birçok şey yapılabilirdi" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar