Bütçe Komisyonu üyesi: Bundan sonra harcanan paraları göremeyeceğiz, denetleyemeyeceğiz

Bütçe Komisyonu üyesi: Bundan sonra harcanan paraları göremeyeceğiz, denetleyemeyeceğiz
Meclis Bütçe Komisyonu'nda jet hızıyla görüşülerek kabul edilen AKP'nin torba telifinden mali denetimi ortadan kaldıracak düzenleme geliyor. Muhalefet teklifi 'skandal' olarak niteledi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yasama yılı başlar başlamaz jet hızıyla görüşülerek kabul edilen AKP’nin torba teklifinden, bütçe hazırlanırken şehir hastaneleri ve köprüler gibi tartışmalı projelerle ilgili ayrıntıların gizlenmesini öngören düzenleme çıktı. Komisyondaki muhalefet milletvekilleri, "Fonksiyonel bütçe çıkarılmış. Yani mali saydamlık ortadan kaldırılıyor. Şehir hastanelerine, köprülere verilen paraları göremeyeceğiz, denetleyemeyeceğiz" diyerek düzenlemeye tepki gösterdi.

Son günlerde TBMM’ye sunulan Sayıştay raporlarında, başta şehir hastanesi, köprü ve otoyol gibi pek çok proje bazlı kamu yatırımıyla ilgili yapılan rekor düzeydeki ödemeler ve usulsüzlükler kamuoyunda tartışma yaratırken komisyonda maddeleri kabul edilen düzenlemeye göre bütçe hazırlanırken artık proje bazında takip yapılmasının engellendiği ifade edildi. "Performans esaslı program bütçesi" adıyla getirilen düzenlemeye göre bundan sonra bütçe hazırlanırken işleve göre fonksiyonel sınıflandırmanın yapılmayacağı, böylece kamu harcamalarında özellikle proje bazlı yatırımların takibinin zorlaşacağına dikkat çekildi. Muhalefet temsilcileri, düzenlemeyle kamu harcamalarının şeffaflığına gölge düşeceği ve 2003’ten önceki sisteme geri dönüleceği eleştirilerini getirdi.

‘VERİLEN PARALARI GÖREMEYECEĞİZ, DENETLEYEMEYECEĞİZ’

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Kuşoğlu, komisyonda yaptığı değerlendirmede, "Fonksiyonel bütçe çıkarılmış. Yani mali saydamlık ortadan kaldırılıyor. Bundan sonra şehir hastanelerine, köprülere verilen paraları göremeyeceğiz, denetlemeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

‘BU DEĞİŞİKLİK BİR SKANDAL’

Cumhuriyet’e konuşan komisyon üyesi CHP’li Kamil Okyay Sındır değişikliğin bir skandal olduğunu belirterek "Yeni düzenlemede proje bazında bütçeleme bulunmuyor. Bugüne kadar hedefler ve faaliyetler, o faaliyetler kapsamındaki projeler ve projelerin kaynağı görülebiliyordu. Şimdi bu, proje değil, faaliyet bazında bütçe düzenlemesi olacak. Daha genel bir bütçe teklifi gelecek ve sonradan denetleme imkânı kısmen sınırlandırılmış bir şekle dönüşecek" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar