'Burada zorunlu bulunsanız da kendinizi evinizde hissedin'

'Burada zorunlu bulunsanız da kendinizi evinizde hissedin'
Yeşiller Köln milletvekilleri geniş katılımlı 'Yazsonu Yeşili' adlı bir resepsiyon düzenledi. Köln Belediye Başkanı Reker, resepsiyona katılan Ertuğrul Kürkçü'ye 'evinizde hissedin' dedi.

Ayşegül KARAKÜLHANCI


ARTI GERÇEK- Yeşiller Partisi Köln teşkilatı ve Yeşiller Partisi Köln'den seçilen Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti (NRW) milletvekili Berivan Aymaz, Andt Klocke ve yine Yeşiller Partisi Köln'den Almanya Federal Parlamentosu'na seçilmiş olan Katharina Dröge, Sven Lehmann 29 Ağustos akşamı Köln'de 'politik bir resepsiyon' gerçekleştirdi. Köln milletvekillerinin davetlisi olarak Artı Gerçek de resepsiyona katılanlar arasındaydı.

Resepsiyonu organize etmelerindeki amaçlarının Yeşiller'in parti olarak önümüzdeki süreçteki hedefleri, Avrupa seçimleri sonrasında mevcut politikalarının popülaritesi ve toplumsal hareketler. Ama aynı zamanda federal ve eyalet hükümetlerinin iklim politikasında ve gelecekle ilgili diğer önemli sorunlar hakkındaki yetersizliği gibi konularda bilgi paylaşımı yapmak ve fikir alışverişinde bulunmak olduğu ifade edildi.



Resepsiyona katılanlar arasında Köln'de bulunan hemen her toplumsal kesimden, Amnesty International, Alevi Federasyonu gibi geniş yelpazede sivil toplum kuruluşlarından temsilciler, Köln'ün yerel basınından gazeteciler, Köln Üniversitesi'nden akademisyenler, Türkiye'de bir yıldan fazla tutuklu kaldıktan sonra Almanya'ya dönen ve Köln Belediyesi tarafından 'Demokrasiye Hizmet' ödülüne layık görülen Adil Demirci, Almanya'nın tanınan tiyatro oyuncusu ve kaberatisti Fatih Çevikkolu, HDP'den milletvekilliği düşürülen Ziya Pir, halen Silivri cezaevinde tutulan HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kardeşi Süleyman Demirtaş, HDK Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü, Köln Yahudi Cemaati Başkanı Abraham Lehrer ve Köln Belediye Başkanı Henriette Reker yer aldı.

Federal Parlamento milletvekili Katharina Dröge ile NRW milletvekili Berivan Aymaz, geceye katılarak konuşma yapması beklenen Yeşiller Partisi Federal Parlamentosu Başkan Yardımcısı Caludia Roth'un hastalığı sebebiyle katılımcılara katılamayacağı bilgisini paylaşarak açılışı yaptılar.



Katharina Dröge, Yeşillerin iklim politikası vurgusunun ne derece haklı olduğunu bugün yaşanan çevre ve orman katliamında daha da net görüyoruz diyerek, aktüel olarak Amazon ormanlarındaki yangına ve Brezilya hükümetinin bu konudaki negatif tutumuna değindi. Enerji kullanımında bir an önce gezegeni koruyan kaynakların kullanılması gerektiğine dikkat çekti.

NRW Milletvekili Berivan Aymaz da açılış konuşmasında resepsiyona katılan konukları başta Köln Belediye Başkanı Reker'dan başlayarak samimi bir şekilde kurum ve isimleri selamladı. Aymaz konuşmasına, Avrupa seçimlerinde ve eyalet seçimlerinde onlara destek veren, Yeşilleri seçen herkese teşekkür ettikten sonra 1 Eylül'de özellikle aşırı sağcıların güçlü oldukları Brandenburg ve Sachsen eyaletinde yapılacak olan eyalet seçimlerine vurgu yaptı. Sachsen eyaletindeki Chemnitz kenti üst üste ırkçıların organize ettikleri büyük yürüyüşlere sahne olan bir şehir olduğu için, Aymaz bu kentteki seçimlerin önemini vurgulayarak, burada tüm aşırı sağ ve ırkçı karşıtlarının bu seçimlerde kaydedecekleri başarının tüm ülkenin demokrasisi adına önemli olacağını söyledi. Aymaz, ayrıca kendisinin de bizzat katıldığı kurtarma çalışmalarını yerinde izlediği, Afrikalı göçmenlerin Libya üzerinden Akdenize açılarak Avrupa'ya gelmeye çalışırken İtalya kıyılarına yanaştırılmayan göçmenlere yardım etmek için uğraş veren organizasyonlara teşekkür etti. "Avrupa'nın bu can yakıcı insanlık sorununa" çözüm üretmesi gerektiğini de vurgulayan Aymaz, Türkiye'de belediyelerine kayyım atanan HDP'ye desteğini de yineledi. Türkiye'de yaşanan bu antidemokratik uygulamaların, halkın iradesinin gaspının kabul edilemez olduğuna dikkat çekti.

Köln Belediye Başkanı Henriette Reker ile HDK Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü arasında da kayyımlar konu oldu:

Kürkçü, "Siz Belediye Başkanlığı yaptığınız esna da Merkel hükümetince yönetiminize el konulsa ne düşünürdünüz" sorusuna Reker, "Böyle bir şeyi hayal edemiyorum buradaki sistem buna izin verecek bir sistem değil" dedi. Reker, Kürkçü'ye zorunlu olarak Köln'de bulunuyor olsanız da burayı eviniz gibi hissetmenizi isterim. Ben, sadece beni seçenlerin veya Almanların değil Köln'de yaşayan herkesin belediye başkanıyım. Benim annem de II. Dünya Savaşı sırasında kaçmak zorunda kalmıştı. Mülteci olmak, gitmek zorunda olmak ne demek bunu annemden yaşayarak öğrendim, yabancı olduğum bir konu değil" dedi.

Resepsiyon'da iklim ve çevre enstitüsü olan Wuppertal Institut'den Prof. Dr. Uwe Schneidewind'de dünyada yaşanan çevre ve iklim sorunlarına ve bu sorunların nasıl giderilebileceğine dair kapsamlı bir sunum yaptı.



Biribirlerine çok yakın ama bir o kadar da çok mesafeli olan bu kadar geniş politik, kültür, cemaat çevrelerinden isimlerin aynı ortamda bulunması ve birbirleriyle fikir alışverişinde bulunması hem Yeşiller'in yelpazelerini daha da genişletmesi adına hem de toplumsal çoğulculuğun işleyebilmesi adına önemliydi.



 

Öne Çıkanlar