Burak Dalgın: Metaverse’te ilk parti binasını DEVA açtı, yeniliklere uzak durmayacağız

Burak Dalgın: Metaverse’te ilk parti binasını DEVA açtı, yeniliklere uzak durmayacağız
Partinin teknoloji politikalarından sorumlu ismi Dalgın, yeni bir dünyanın biçimlenmeye başladığını ve bu gidişattan uzak kalmamak gerektiğini anlattı.

DEVA Partisi Dijital Dönüşüm ve Teknoloji Politikaları Başkanı Burak Dalgın, Gündemin Gerçekleri’nde Bilgehan Uçak’ın konuğuydu. Metaverse, NFT, kripto para gibi konuların konuşulduğu programda DEVA’nın bu konudaki projelerinden bahsedildi.

NFT hediye eden ilk parti olan DEVA, Metaverse’te parti binası açan ilk parti olma unvanını da kimseye kaptırmadı. Bütün bu yeniliklere açık olduklarını ifade eden Burak Dalgın, Yarına Atılım Eylem Planı’ndaki maddeleri de hatırlattı. 

Ali Babacan’la beraber yaptıkları sunumda, Türkiye’nin çok zaman kaybettiğini ama bu zamanı geri kazanmayı hedeflerini söylemişlerdi.

"Bizim takip etmekle kaybedecek zamanımız yok, sıçramamız lazım," diyen Burak Dalgın, yeni bir dünyanın biçimlenmeye başladığını, bunun nereye gideceğini, neye dönüşeceğini şu anda kimsenin bilmediğini ama bu gidişattan asla uzak kalmamak gerektiğinin önemini vurguladı.

"Orta Gelir Tuzağından" hukuk, eğitim ve demokrasi olmadan çıkılamayacağını söyleyen Dalgın, bir izleyicinin "Bunların bizim sefalet gündemimizle ne alakası var?" sorusuna da Süleyman Demirel’den bir referansla yanıtladı. Demirel, televizyonu göstermiş. Halk karşı çıkmış: "Bize ekmek gerek, televizyon değil." Demirel, "televizyon ekmeğe karşı değil," deyip eklemiş: "Hatta ekmek bizzat televizyonun içinde." 

Dalgın, Kripto para başta olmak üzere bugün yapılan tartışmaların büyük çoğunluğunun da bu minvalde değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Çıkarılacak kanunların da esnek olması gerektiğini söyledi. "Aksi halde çağın gerisini düşmüş oluruz," dedi. 

Yarına Atılım Eylem Planı’nda İnternet için "5H" formülü üretilmişti. Burak Dalgın, 5H’yi detaylı olarak açıklarken hem DEVA olarak neleri değiştireceklerini gösterdi hem de şu anki sorunları saptamış oldu: Hür, Hızlı, Hesaplı, Her Yerde, Hizmet Odaklı. Türkiye, bugün bu 5H’nin de bir hayli uzağında. 

Türkiye’de internet sitelerinin sürekli kapatılmasına ve sınırlandırılmasına da değinen Burak Dalgın, kriterin Avrupa olduğunu ve DEVA olarak keyfi hiçbir uygulamaya imza atmayacaklarını söyledi.

GAFA (Google, Amazon, Facebook, Apple) ekonomisi döneminde "yerli otomobil" çıkarmanın maliyet hesaplamasının çok iyi yapılması gerektiğinin önemini vurgularken bugün en büyük markaların bile otomobil sektöründe birleşmek zorunda kaldıklarını, TOGG’un tek başına varolmasının mümkün olmadığını belirtti.

Programın sonunda anketlerden de konuşuldu. DEVA’nın gördüğü ilgiden çok memnun olduklarını söyleyen Burak Dalgın, anketlerde metodolojik hatalar olduğunu, seçim tarihi yaklaştıkça birçok şeyin kesinleşeceğini ve DEVA’nın bugün söylenenlerden çok daha yüksek bir oya ulaşacağını söyledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar