Burdur Gölü 'can çekişiyor': Kuşlar terketti

Burdur Gölü 'can çekişiyor': Kuşlar terketti
Barajlar ve maden ocakları ile kaynakları kesilen Burdur Gölü'nde sadece 25 çeşit kuş türü kaldı.

Burdur Gölü'nün su kapasitesi 50 ylı önce 7.5 milyar tondu. Aradan geçen zaman diliminde, 2018 yılı verilerine göre 3.5 milyar tona geriledi.

CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, gölde incelemelerde bulunarak, "Göl yoksa Burdur yok, Burdur Gölü kurumasın" çağrısında bulundu" dedi.

200 kilometre kare yüzölçümüyle Türkiye'de 6'ncı sırada yer alan Burdur Gölü, çevrede bulunan mermer ocakları, göle akan dereler üzerine yapılan sulama barajları nedeniyle doğal su kaynakları tarafından beslenemiiyor. Gölün yaşam kaynağı ise sadece yağışlar.

Burdur Gölü’nü akan dereler üzerine sulama amacıyla kurulan 22 baraj ve gölet, gölün beslenmesini engelliyor. Ayrıca çevrede bulunan taş ocakları da göle zarar veriyor ve yaşam kaynaklarını kurutuyor. 

Gölü besleyen kaynaklar bir bir azalırken 2009 yılında Bozçay üzerine inşa edilen Karaçal Barajı, göle su akıntısını durdurunca geriye ise sadece gölü besleyecek yağışlar kalıyor. 

KUŞLAR TERKETTİ

Yaklaşık 300 bin kuşa ve endemik kuş türlerine, özellikle de dikkuyruk ördeklerinin yüzde 70’ine ev sahipliği yapan göl zaman geçtikçe çölleşiyor. Önceleri 144 çeşit kuşa yaşam alanı olan göl, bugünlerde sadece 25 çeşit kuş türüne ev sahipliği yapabiliyor. 

'REVİZYON VE EYLEM PLANLARINA RAĞMEN ADIM ATILMIYOR'

TBMM İdare Amiri, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, gölde incelemelerde bulunarak, "Burdur Gölü'nün çekilmesi acı verici ve geri dönülmez boyutlara ulaşmış düzeyde. 2008 yılından bugüne 3 kez ilan edilen revizyon ve eylem planlarına rağmen hiçbir adım atılmaması neticisinde gölümüz can çekişiyor. Sizleri, buradan sesimize ses olmaya davet ediyorum" dedi. 

'İKTİDAR, HİÇBİR GİRİŞİMDE BULUNMADI'

Göker, "Ya Uzungöl'de olduğu gibi yapılaşmaya açtılar, ya Dipsiz Göl'de olduğu gibi suyunu çekip altın aradılar, ya da arkamda gördüğünüz Burdur Gölü gibi kendi haline bırakıp çekilmesini, kurumasını seyrettiler. 3 kez revize edilen eylem planına rağmen hiçbir girişimde bulunmayan mevcut iktidar, maalesef Burdur Gölü'nü kendi kaderine bıraktı" diye konuştu.

Burdur Gölü'nün artık geri dönüşü mümkün olmayan bir yolda kurumaya yüz tuttuğuna dikkat çeken Göker, "Sizlerden destek, sesimize ses olmanızı istiyorum. Göl yoksa Burdur yok, Burdur Gölü kurumasın" çağrısında bulundu. 

'ARAŞTIRMA ÖNERGESİ VERİLDİ'

‘Burdur Gölü Alt Havzası Eylem Planı ve Genelgesi’, dönemin Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun imzasıyla 13 Kasım 2015’te yürürlüğe girmişti. Evsel atık su arıtma tesisi, katı atık bertaraf tesisi, zirai ve hayvancılık faaliyetleri kaynaklı kirlilik kontrolü, taş ocaklarının ve maden sahalarının rehabilite edilmesi ve havza su kalitesinin izlenmesi gibi önlemleri içeren planlamalar yer alıyordu. 

CHP’li 23 milletvekili, 3 Kasım 2018 tarihinde ortak imza ile TBMM Başkanlığı’na Araştırma Önergesi vermişti. Önergede, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın hazırladığı eylem planının tam anlamıyla yürürlüğe girmediğini ifade edilmişti.(ANKA)

Öne Çıkanlar