Burjuvazinin acı günü: Komünist Manifesto yayımlandı

Burjuvazinin acı günü: Komünist Manifesto yayımlandı
Dünyayı yerinden sarsan eylem kitabı 172 yıl önce yayımlandı.

ARTI GERÇEK- Marksizm'in ustaları, Karl Marx ve Friedrich Engels tarafından kaleme alınan Komünist Parti Manifestosu, 1848'de bugün yayımlandı. 

İlk olarak Londra'da Almanca ve broşür olarak basılan kitabın "Avrupa'da bir hayalet dolaşıyor — Komünizm hayaleti. Eski Avrupa'nın bütün güçleri bu hayaleti defetmek üzere kutsal bir ittifak içine girdiler" cümlesi ile o dönem ütopik sosyalistler ile bilimsel sosyalistler arasındaki çizgiyi belirginleştirmiş, ilk olarak işçi sınıfı ile burjuvazi arasında yaşanacak bir mücadeleden bahsedilmişti. 

Komünist Birlik tarafından yetkilendirilen Marx ve Engels'in ortak yazdığı Manifesto'da, "Şimdiye kadarki bütün toplumların tarihi, sınıf savaşımları tarihidir. Özgür insan ile köle, patrisyen ile pleb, bey ile serf, lonca ustası ile kalfa, tek sözcükle, ezen ile ezilen birbirleriyle sürekli karşı-karşıya gelmişler, kesintisiz, kimi zaman üstü örtülü, kimi zaman açık bir savaş, her keresinde ya toplumun tümüyle devrimci bir yeniden kuruluşuyla ya da çatışan sınıfların birlikte mahvolmalarıyla sonuçlanan bir savaş sürdürmüşlerdir" ifadeleri kullanılmıştı. 

"Proletaryanın zincirlerinden başka kaybedecekleri şeyleri yok, kazanacakları bir dünya var. Bütün ülkelerin işçileri, birleşin! çağrısı yapılan, Komünist parti programında;

Toprak mülkiyetinin kamulaştırılması ve toprak rantının devlet giderlerine kullanılması.

Yüksek bir artış oranlı vergi.

Miras hakkının kaldırılması.

Tüm karşı gelenlerin ve ülkeden kaçanların mülklerine el konulması.

Devlet sermayeli ve tek tekel olarak Ulusal Banka yoluyla kredilerin devlet elinde merkezleştirilmesi./p>

Taşımacılığın devlet elinde merkezleştirilmesi.

 Ulusal fabrikaların ve üretim araçlarının artırılması, arazinin ortak bir plan uyarınca işlenir hale getirilip ıslahı.

 Herkes için eşit çalışma zorunluluğu, özellikle tarım için sanayi ordularının kurulması.

Tarım ve sanayi işletmelerinin birleştirilmesi, kent ile kır arasındaki farkın süreç içinde giderilmesinde etkin olmak.

Tüm çocuklar için kamusal ve parasız eğitim. Çocukların bugünkü biçimde fabrikalarda çalıştırılmasına son verilmesi. Eğitimin maddi üretimle bütünleştirilmesi, benimsenmişti.

Programın ardından başta Rusya'da 1917'de Sovyetler Devrimi, ardından Çin'de 1949 yılında Demokratik Halk devrimi yaşanmış. Uluslararası rehber niteliğine kavuşan Manifesto toplamda 21 ülkede 'sosyalist devrimlerin' gerçekleşmesi iletemel belgelerden birisi olarak görülmüştü.

 

Öne Çıkanlar