Bursa'da selin vurduğu köydeki çiftçi: Hayatımda böyle felaket görmedim

Bursa'da selin vurduğu köydeki çiftçi: Hayatımda böyle felaket görmedim
Selde evi ve tarlası zarar gören 66 yaşındaki çiftçi yurttaş, selde hayvanlarının da çok korktuğuna belirterek üzüntüsünü paylaştı. 'Mağdur durumdayız' dedi.

Bursa'da yaşanan sel felaketinde en çok zarar gören bölgelerden biri olan Dudaklı Köyü'nde oturan Recep Gümüş (66), hayatında ilk kez böyle bir afetle karşılaştığını belirterek, "Bu yaşıma geldim, ben köyümde böyle felaket görmedim. Evim tarlam sular altında kaldı. Hayvanlarım yemliklerine çıkarak canlarını kurtardılar" dedi.

Evi ve tarlasının büyük zarar gördüğünü DHA’ya anlatan Gümüş, sel sularının bir anda geldiğini, neye uğradıklarını şaşırdığını belirterek, ahırın diz boyuna kadar suyla dolduğunu anlattı.

Recep Gümüş, 5 kişinin hayatını kaybettiği Bursa’daki sel felaketine işişkin yaşadıklarını şöyle paylaştı:

‘TAVUKLARIM, KUZULARIM ÇOK KORKTU’

"66 yaşındayım. Ben böyle bir şey görmedim. Hatta dedelerim, büyük dedelerim bile buralı. Hiç duymadım da görmedim de. Önce yoldan su geldiğini gördüm. Birden bahçeme yayıldı. Köşeden baktım ve gerçekten her şeyi götürecek gibiydi. Kurbanlık kuzularım vardı. Eşim 'ben alırım' dedi. 'Sen çıkma evden' dedim. Göndermedim. Çünkü çok şiddetliydi. Her yer su dolu. Mağdur durumda kaldık. Evimizin içine su girdi. Bahçem zarar gördü. Bahçemi sulamak için 50 tane su borum vardı. Onlar hasar gördü. Çoğu şu an yok. Sel aldı götürdü. Hayvanlarım var. Tavuklarım, kuzularım keçilerim var, hepsi çok korktu. Ahır diz boyunca su doluydu. Hayvanlar kendilerini yemliğe çıkarak kurtarmışlar."

DUDAKLI KÖYÜ SAKİNLERİ GECEYİ KOMŞU KÖYLERDE GEÇİRİYOR

Bursa’da yaşanan sel felaketinde en çok zarar gören ve bir kişinin hayatını kaybettiği köylerden biri olan Dudaklı Köyü’nde, balçık temizleme çalışmaları sürüyor. Sel sularının 1,5 metreyi aştığı köyde evlerin alt katı kullanılamaz hale gelirken, bazı vatandaşlar geceyi geçirmek için komşu köylerdeki yakınlarına gitti.

'EVİM KULLANILAMAZ HALDE, ÖLEN HAYVANLAR VAR'

Dudaklı Köyü sakinlerinden Mahmure Arslan, evinin sel suları nedeniyle oturulamaz hale geldiğini belirterek, geceyi geçirmek üzere komşu köydeki ağabeyinin evine gitti. Hasarın yüksek boyutta olduğunu dile getiren Arslan, "Buna şükür diyelim ne yapalım. Bayağı bir hasar oldu. Evimizin alt katı çamur oldu. Üst katlar tamamen battı. Ev şu an kullanılamaz hale geldi. Dünden beri abimlerde kalıyoruz. Bu gece de orada kalacağız. Allah'tan gelen bir afet ne yapalım? Yapacak bir şey yok. Bizim hayvanlarımız yoktu ama bağı, bahçesi hayvanları zarar gören çok insan var. Ölen hayvanlar var. Birkaç eşya aldık abimlere gidiyoruz. Çünkü şu anda evde oturabilecek durum yok. Düzelene kadar kalacağız. Artık 1 hafta mı olur, 10 gün mü olur bilmiyoruz" diye konuştu.

'CANIMIZI ZOR KURTARDIK'

Yaşanan sel felaketiyle canlarını zor kurtardıklarını belirten Recep Adaklı ise, suların bahçe duvarını yıktığını ve hayvanlarının öldüğünü söyledi. Adaklı, "Sel suları bahçe duvarından direkt geldi. Ev komple suyla doldu. Suyun çıkacak bir yere ihtiyacı olduğu için buradaki duvarı komple yıktı ve yan taraftaki tarlayı bastı. Karşıda evim var bahçesinde ve ilk katında ne varsa komple alıp götürdü. Amcamın evini komple su bastı, eşyalar zaten hep buralarda görüyorsunuz. Çocukları evden zor çıkarttık. Bu gördüğünüz tarla normalde 1,5 metre daha alt seviyede. Ama burası komple doldu. Yani buradan bildiğiniz şelale gibi su aktı. Bahçede hayvanlarım telef oldu. Koyunları zor bela kurtardık. İşte durumumuz bu" ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Bursa'da 5 kişinin öldüğü sel öncesi, Jeololoji Mühendisi Prof. Dr. Bektaş sel, heyelan ve taşkın yaşanacağını belirtmiş, yerel yönetim ve vatandaşların uyarılması gerektiğini söylemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar