Büyükada davasında bugün karar bekleniyor

Büyükada davasında bugün karar bekleniyor
İnsan hakları savunucularının yargılandığı 'Büyükada davasında' bugün karar çıkması bekleniyor. Duruşma öncesinde Almanya ve Fransa'dan da Türkiye'ye çağrı geldi.


İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.00’da başlayacak duruşmada dört insan hakları savunucusu ve avukatları son savunmalarını yapacak. Duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi’nde insan hakları örgütleri ortak bir basın açıklaması gerçekleştirecek.

SANIKLARA İSTENEN CEZA NEDİR?

Geçen Kasım ayında mütalaasını veren savcı, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi Onursal Başkanı ve eski Direktörü Taner Kılıç’ın "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla, insan hakları savunucuları Nejat Taştan, Veli Acu, Günal Kurşun, İdil Eser ve Özlem Dalkıran’ın da "silahlı terör örgütüne üye olmamakla birlikte bilerek ve isteyerek yardım etmek" suçundan yine 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep ediyor.

Savcı diğer hak savunucuları İlknur Üstün, Ali Gharavi, Peter Frank Steudtner, Nalan Erkem ve Muhammed Şeyhmus Özbek içinse terör örgütlerine yardım yapıldığına dair delil olmadığı gerekçesiyle beraatlerini istiyor.

NE OLMUŞTU?

Hak savunucuları 5 Temmuz 2017’de İstanbul, Büyükada’daki bir otelde "İnsan hakları savunucularının korunması dijital güvenliği" konulu bir toplantı düzenlemek için bir araya gelmişti.

Polis, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, İsveç vatandaşı Ali Gharavi, Yurttaşlık Derneği’nden Özlem Dalkıran ile Nalan Erkem, Alman vatandaşı insan hakları eğitimcisi Peter Steudtner, İnsan Hakları Gündemi Derneği üyeleri Veli Acu ile Günal Kurşun, HAK İnisiyatifi’nden Şeyhmus Özbekli, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan ve Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün’ün katıldığı toplantıya polis baskın düzenlemişti. Baskının ardından 10 hak savunucusu gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınan hak savunucuları emniyetteki sorgunun ardından adliyeye sevk edilmiş, sekizi hakkında tutuklama kararı verilmişti. 113 gün sonra, 25 Ekim 2017’de görülen ilk duruşmada tutuklu hak savunucularının tamamı serbest kalmıştı.

Öne Çıkanlar