Büyükelçi Ağbar: Eşref Gani 169 milyon dolarla kaçtı

Büyükelçi Ağbar: Eşref Gani 169 milyon dolarla kaçtı
Tacikistan Büyükelçisi Ağbar, devlet başkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk ederken yanında 169 milyon dolar götürdüğünü iddia etti.

Taliban'ın Afganistan'ın başkenti Kabil'in kapısına dayandığı pazar günü ülkeyi terk eden devlet başkanı Eşref Gani'nin, kaçarken yanında 169 milyon dolar götürdüğü iddia edildi. Afganistan hükümetinin Tacikistan Büyükelçisi Muhammed Zahir Ağbar, Gani'nin ülkeyi ederken 169 milyon taşıdığını öne sürdü.

'VATANA VE ULUSA İHANET'

Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de basın toplantısı düzenleyen Ağbar, Gani'nin kaçışını 'vatana ve ulusa ihanet' olarak niteledi. Ağbar, elçiliğin, Gani'nin eski yardımcısı Emrullah Salih'i devlet başkanı vekili olarak tanımaya hazırlandıklarını da açıkladı.

Afganistan'ın Tacikistan Büyükelçiliği, bugün Gani'nin portresini kaldırıp yerine Salih'in fotoğrafının konduğu görüntüleri de paylaştı. Elçilik aynı zamanda, Gani'nin yakalanması için Interpol'e çağrıda da bulundu.

‘GANİ VE AİLESİNİ KABUL ETTİK’

Birleşik Arap Emirlikleri'nden bugün yapılan açıklamada, Gani ve ailesinin insani gerekçelerle kabul edildiği belirtilmişti.

Taliban'ın diğer kentlerde ilerlediği tarihlerde "Ülkemi savunacağım" açıklaması yapan Gani, militanların başkent Kabil'i kuşattığı pazar günü aniden Afganistan'dan ayrılmıştı. Ülkedeki son Batı destekli hükümetin seçilmiş devlet başkanının bu şekilde kaçması tepki çekerken, Gani aynı akşam Facebook'tan yaptığı açıklamada 'kan dökülmesini engellemek için gittiğini' öne sürmüştü. 

RUSYA DA 'PARALARI SIĞMADI' AÇIKLAMASI YAPMIŞTI

Ancak Rusya'nın Kabil Büyükelçiliği, Gani'nin nakit para doldurduğu dört araba ve bir helikopterle kaçtığını, helikoptere sığmayan bazı banknotların pistte bırakıldığını açıklamıştı. Afgan vekil Elay Erşad da, Gani'nin başkanlık sarayındaki çalışanlarına bile yalan söyleyerek ülkeden kaçtığını söyledi. Buna göre Gani, başkanlık sarayını savunma bakanlığında toplantıya gittiğini söyleyerek terk etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar