California'da verilen 'evde kal' emri resesyon endişesini tetikledi

California'da verilen 'evde kal' emri resesyon endişesini tetikledi
California'da valinin 'evde kalma' emriyle birlikte tetiklenen ABD'de resesyon endişesi doları düşürdü. Dün 6,54'ü test eden dolar bu sabah 6,50'nin altına gevşedi.

California Valisi Gavin Newsom, perşembe akşamı eyaletin 40 milyon sakinini kapsayacak şekilde 'evde kalma emri' verdi. Newsom, eyaletin sağlık sistemini çökertmekle tehdit eden koronavirüsün yayılmasını kontrol etmek için zaruri olmayan dolaşımın ikinci bir emre kadar kısıtlandığını belirterek, "Şimdi zor kararlar alma zamanı, gerçeği kabul etmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Valinin emri çerçevesinde, insanlardan evlerinde kalmaları istenirken, tıbbi ve gıda gibi asli ihtiyaçların temini için ise evlerden çıkılabileceği kaydedildi.

California, 910 koronavirüs vakası ve 19 ölüm ile Washington ve New York'tan sonra ABD'de salgının en fazla etkilediği eyaletlerin başında geliyor.

DOLAR REKOR SEVİYELERDEN DÜŞTÜ

ABD Doları, California Valisi Newsom'un eyalet çapında uygulanan evde kalma emrinin diğer eyaletlerinde aynı adımı takip edebileceği ve dünya ekonomisini resesyona sürükleyebileceği endişeleriyle rekor seviyelerden düştü.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi (BBDXY), doların önemli piyasa paralarının tamamı karşısında değer kaybetmesiyle birlikte yüzde 0,9 geriledi. Newsom'un adımı virüsün etkisini sınırlamak için ABD'de alınmış en sıkı önlem. Newsom'ın tahminine göre, harekete geçilmediği takdirde California'da yaşayanların yüzde 56'sı enfekte olabilir.

BloombergHT'de yer alan habere göre, B. Riley FBR Inc. Baş Küresel Stratejisti Mark Grant, "Dolara kısmen diğer bazı büyük eyaletlerin takip etmesi durumunda işsizliğin önemli ölçüde artacağı ve ABD'yi resesyonla depresyon arasında bir noktaya sürükleyeceği endişesiyle satış geliyor. Bu, 'ABD'nin böyle bir sorunla karşılaşacağını düşünmezdik ama belki de mümkün' diyen insanların refleks olarak verdiği bir tepki" dedi.

Dolar göstergesi geçen sekiz seansta yüzde 8 civarı arttı. Dünyanın rezerv parasına yönelik artan taleple birlikte sekiz seansın tamamında yükseldi.

DOLAR KURU 6,47 SEVİYELERİNDEN İŞLEM GÖRÜYOR

Dün 6,54'e kadar yükselen dolar/TL, haftanın son işlem gününe düşüşle 6.51'de başladı. Kur dolar endeksindeki gerilemeyle düşüşünü hızlandırarak 6,47-6,48 seviyelerine geriledi. Euro 7,01'den 6,98'e çekildi, sepet kur hafif düşüşle 6,76'da seyrediyor. 

Dolar Endeksi bu sabah resesyon endişeleriyle geriliyor. Birçok kurum ABD ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde resesyona gireceği konusunda hemfikir. Dolardaki düşüş bugün gelişen piyasa para birimlerini destekledi. 

Koronavirüs kaynaklı gelişmeler son dönemde küresel piyasalar ve Türk varlıkları üzerinde etkili oluyor. Sağık Bakanı Fahrettin Koca, son olarak dün gece yaptığı açıklamada, COVID-19'lu hasta sayısının 359’a, ölenlerin sayısının 4'e çıktığını açıkladı. 

ABD borsaları bu hafta koronavirüs kaynaklı sert düşüşler sonrası dün yükselirken, bu sabah Asya borsaları da yükselerek kayıplarının bir kısmını geri aldı. 

Öne Çıkanlar