Çalışma Bakanlığı'na yürümek isteyen kamu emekçilerine engel

Çalışma Bakanlığı'na yürümek isteyen kamu emekçilerine engel
KESK üyeleri, KHK ile ihraç edilenlerin geri alınması ve güvenceli iş talebini iletmek istemişti.

ARTI GERÇEK - KESK üyelerinin, ihraç edilen kamu emekçilerinin iadeleri ve güvenceli iş talebiyle Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na yapmak istediği yürüyüş engellendi.

Polis, TRT Arı Stüdyosu önünde toplanarak bakanlığa yürümek isteyen KESK üyelerine, valilik yasağını gerekçe göstererek izin vermedi. Bazı kentlerden gelen KESK'liler de Ankara otogarı AŞTİ'de durduruldu.

KESK Eş Genel Başkanları Aysun Gezen ve Mehmet Bozgeyik, Bakan Yardımcısı ile görüşürken, kamu emekçileri Eser Parkı’nda görüşmenin sonucunu bekledi.

Görüşmenin ardından parkta basın açıklaması yapıldı. Parkın tüm girişleri çevik kuvvet polisi ve TOMA'larla kapatıldı. Polisin 'uzatmadan, slogan atmadan' uyarıları altında basın açıklamasını gerçekleştiren yüzlerce KESK'li, ihraç edilen üyelerinin işlerine geri alınmasını istedi.

'ASKERİ YÖNETİMİ ARATIYOR'

KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik yaptığı konuşmada, yürüyüşlerinin engellenmesini kınayarak, "Bugün Ankara'da askeri yönetimleri aratacak bir sıkıyönetim uygulamasıyla, bitmeyen bir OHAL ile karşı karşıyayız" dedi.

TALEPLER BAKAN YARDIMCISINA İLETİLDİ

Ardından KESK Eş Genel Başkanı Aysun Gezen, görüşmeye dair bilgi verdi. Bakan Yardımcısına KHK'lerin iptal edilmesi, ihraçların işlerine iade edilmesi, OHAL Komisyonu'nun lağvedilmesi taleplerini ilettiklerini aktaran Gezen, güvencesizleştirmeye karşı itirazlarını da dile getirdiklerini söyledi.

'GÜVENCELİ ÇALIŞMA TASFİYE EDİLİYOR'

"Artık neredeyse kamuya kadrolu alım kalmadı, sadece sözleşmeli alım yapıyorlar" diyen Gezen, kamuda güvenceli çalışmanın adım adım tasfiye edildiğini belirtti. Gezen, "Bizler iş güvencesini sadece istihdam güvencesi olarak görmüyoruz. İş güvencesi; aylık gelir güvencesi, sosyal güvenlik, emeklilikte insanca yaşanacak ücret, örgütlenme özgürlüğü ve toplu sözleşme hakkını da kapsıyor" diye konuştu.

'GÜVENCELİ İŞ HERKESİN HAKKI'

Güvenlik soruşturmalarına da tepki gösteren Gezen, bu soruşturmaların sadece kişilerin kendisini değil ailelerinin geleceğini de etkilediğini ifade etti.

Gezen, şöyle devam etti:

"Mülakat değil liyakat diyoruz. İstihdamın parçalanmasına karşı kadrolu çalışma herkesin hakkıdır diyoruz. Performans sistemine, esnek güvencesiz çalışmaya karşı güvenceli iş herkesin hakkıdır diyoruz. Çalışırken bizi sefalet koşullarına itiyorlar. Kendileri şatafatlı yerlerde iftarlar yaparken, belediyelerin bizim emeğimizle oluşan bütçelerini çarçur edip gerici dinci vakıflara, cemaatlere aktarırken utanmıyorlar, emekçilerin bakanlık önünde açıklama yapmasından utanıyorlar. Bu utanç onların."

HDP Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki de yaptığı konuşmada, KHK'lerin yarattığı hukuksuzluğa dikkat çekerek, "Attığınız sloganlarda olduğu gibi KHK'ler gidecek siz kazanacaksınız" dedi.

ALKIŞLI DAĞILMAYA MÜDAHALE

Polisin sık sık bitirmeleri konusunda uyarıda bulunduğu KESK üyeleri, basın açıklamasının ardından dağılmaya başladı. Polis, alkış ve slogansız dağılmaları konusunda uyarırken, dağılma sırasında sık sık gerilim yaşandı. Bir kişi gözaltına alınmaya çalışıldı, KESK yöneticilerinin müdahalesiyle gözaltı engellendi. KESK'liler, slogansız bir şekilde Kızılay'a yürüyerek eylemi sonlandırdı.

Öne Çıkanlar