İş yerinde taciz ve tehdide maruz kalan 12 kişi istifa etti

İş yerinde taciz ve tehdide maruz kalan 12 kişi istifa etti
Nefesselanik adlı kafede bir çalışanın kafe ortaklarından Kenan Yılmaz tarafından taciz ve tehdide maruz kalmasına tepki gösteren 12 kafe çalışanı istifa etti.

Ankara’nın Meşrutiyet Mahallesi Selanik Caddesi’nde bulunan "Nefesselanik" adlı kafenin ortağı Kenan Yılmaz, kafede çalışan bir kadını taciz ve tehdit etti.

Kadın çalışana cinsiyetçi söylemlerde bulunan Yılmaz’ın "Bu dükkan benim istediğimi yaparım" diyerek tavrını sürdürmesi üzerine yaşananlara şahit olan diğer kafe çalışanları Yılmaz’ın özür dileyerek işletme içerisinde fiziki iletişim kurulmayacak bir pozisyonda olmasını, kadınlar ve diğer çalışan arkadaşları için daha güvenli iş ortamı sağlanması talebinin gerçekleştirilmesini aksi takdirde istifa edip kamuoyuna yaşanan bu olayı duyuracaklarını aktardığı öğrenildi.

12 ÇALIŞAN İSTİFA ETTİ

Talepleri karşılanmayan 12 kafe çalışanı istifa etti. 12 çalışan istifa kararlarını kamuoyuna yaptıkları yazılı açıklama ile duyurdu. Yapılan açıklamada, taleplerinin iş yeri ortakları tarafından kabul edilmediği belirtilerek, ortakların kendilerine, "Muayyen gününde misin, ne bu alınganlık, siz örgüt müsünüz böyle toplu hareket ediyorsunuz, provokatörlük yapıyorsunuz? Kadın örgütlenmeleri ilgili STK’lar bizi tanır, kimse size inanmaz" dediği aktarıldı. Açıklamada şunlar yer aldı: "Yaşanan bu hakaret, tehdit ve tacizi küçümsenen, cinsiyetçi bir tavır sergilemiş, kafa kol ilişkileri ile istifa edenleri itibarsızlaştırmakla tehdit etmiş, ‘nefesselanik’ adı ifşa olabilir kaygısı ile mekanın adını ‘berikat#nefes’ olarak değiştirmiş hiçbir somut adım atmayarak Kenan Yılmaz ‘ı kollamışlardır."

‘TACİZİ KABUL ETMİYORUZ’

Tacizin yaşandığı mekanın yanında "İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz" pankartının asılı olduğu vurgulanan açıklamada, "Bu pankartının  hemen yanında gerçekleşen bu olay ve buna karşı ortakların sergilediği tavır sebebiyle ‘Nefesselanik/ Barikat#nefes’ adlı mekanın kadınlar, LGBTİ+ ve sektör emekçileri için güvenli bir mekan olmadığına inanıyoruz. Bizler ne bir erkek tarafından bir kadının ne de bir patron tarafından bir emekçinin yaşamak zorunda bırakıldığı bu süreci, maruz bırakıldığı hakaret tehdit ve tacizi kabul etmiyoruz. Bu nedenle 12 iş arkadaşı istifa ediyoruz" ifadeleri yer aldı.

İSTİFA EDENLER

İstifa edenlerin isim ve işteki pozisyonları şöyle açıklandı:  "İşletme müdürü Akın, servis şefi Volkan, servis personelleri Damla, Çağla, Savaş, Gürcü, Hivron, Denis, ile sosyal medya sorumlusu Fuat, teknik işler sorumlusu Süleyman, aşçı Ferhan ve Tonmaister Can." (MA)

Öne Çıkanlar