Belçika ormanlarını Türkiye'den ithal edilen böcekler koruyacak

Belçika ormanlarını Türkiye'den ithal edilen böcekler koruyacak
Belçika ormanlarının en büyük düşmanlarından olan çak kese kurduyla mücadele için 100 adet 'Terminatör böcek' satın aldı.

Çam kese kurdu, son yıllarda Belçika ve Hollanda'da en büyük doğa sorunlarından biri olarak görünüyor. Çam kese kurdu olarak bilinen tırtıllar, özellikle kızıl çam ailesine mensup ağaçların öz suyunu emerek ve yapraklarını yiyerek zayıflamasına neden oluyor. 

İnsan sağlığına da zarar veren tırtıllar tüyleri yakıcı etkiye sahip. Tırtılların yol açtığı cilt sorunları Belçika ve Hollanda'da, ormanlık alanlara girilmemesi konusunda uyarılara sebep oluyor.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre; Belçika'nın Anvers (Antwerp) ve Limburg eyaletleri, ormanlık alanlardaki çam kese kurdu sorununu ortadan kaldırmak için Türkiye'den yardım istedi. Biyolojik mücadele kapsamında Türkiye'den 100 adet Calosoma Sycophanta adlı böcek ithal edildi.

"Terminatör böcek" adı verilen bu canlılar, ormanlara zarar veren kese kurdunun doğal düşmanı. Kese kurdu yumurtaları ile beslenen Calosoma Sycophanta, bunları ortadan kaldırarak, ormanların zarar görmesini önlüyor.

Türkiye'den getirilen terminatör böcekler, Mayıs ayı boyunca çam kese kurdu yuvalarına bırakılacak.

Belçika'daki pilot uygulamanın sorumlusu Ann Milbau, Calosoma Sycophanta adlı böceğin, diğer hayvan türleri için tehdit oluşturmadığını ve doğaya zarar vermediğini söyledi.

BİYOLOJİK MÜCADELE

Terminatör böceklerin, belirli zararlı tırtılları hedef aldığını vurgulayan Belçikalı yetkili, "Kese kurdu yuvalarına yakın bir yere bırakılırlarsa, başka hiçbir av aramazlar" dedi.

Türkiye'den getirilen böcekler, uzun süreden beri görülmedikleri Belçika topraklarında yeniden çoğaltılacak. Ormanlara zarar veren tırtıllar, terminatör böcekler ile bazı parazit sineği türleri aracılığıyla, kimyasal madde kullanılmadan, biyolojik mücadele yoluyla ortadan kaldırılacak.

Türkiye'de biyolojik mücadele amacıyla laboratuvarlarda yetiştirilen yararlı böcekler, doğanın kendini kısa sürede dengelemesine yardımcı oluyor.

Öne Çıkanlar