Çanakkale feminist gece yürüyüşü: Ataerkiyi yerle bir edeceğiz!

Çanakkale feminist gece yürüyüşü: Ataerkiyi yerle bir edeceğiz!
Çanakkale’de kadın ve LGBTİ+lar, savaşçı, fetihçi ve tecavüzcü olan ataerki yaklaşımı yerle bir edeceklerini söyleyerek feminist gece yürüyüşünde buluştu.

Rozerin YÜKSEL


+GERÇEK - Çanakkale’de bir araya gelen kadın ve LGBTİ+’lar Golf Çay Bahçesi’nden İskele Meydanı’na feminist gece yürüyüşü gerçekleştirdi. Yürüyüş boyunca sloganlarla, şarkılarla yürüyen feministler, "İsyan" diye bağırarak kordon boyunca koştu.

Çanakkale Kadın Dayanışması, Çanakkale LGBTİ+ İnisiyatifi ve Çanakkale Kadın Platformu’nun çağrıcılığıyla gerçekleştirilen yürüyüşte, "Feminist bir dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan" yazılı pankart açıldı.

'CADILAR, EKSİK ETEKLER, YARIM AKILLILAR… MERHABA'

Çanakkale Kadın Dayanışması tarafından okunan basın metninde "Merhaba" denilerek kitleye şu şekilde seslenildi:

"Analar, bacılar, bakireler, dullar, evde kalmışlar, kız kuruları, fahişeler, kevaşeler! MERHABA

Dayak yiyenler, tecavüze uğrayanlar, namus diye diye hayatına kast edilenler, gece sokağa çıkamayanlar, eve kilitlenenler! MERHABA

Çalıştırılmayanlar, ücretsiz çalışanlar, eş değerde çalışıp eşit ücret almayanlar MERHABA

Zilliler, cadılar, papuç dilliler, eksik etekler, kaşık düşmanları, yarım akıllılar MERHABA

Eve kilitlenenler, gün yüzü görmeyenler, sözü kesilenler, okutulmayanlar, soyadına sahip olamayanlar MERHABA

Kimi seveceğine kendisi karar veremeyenler, istemediği adamların koynuna sokulanlar, zar sayılanlar, ar sayılanlar, yaşlandıkça yok sayılanlar MERHABA

Yine de umudunu kesmeyenler, yeter artık diyenler, hayır diyenler, isyan edenler, gelecek bizimdir diyenler MERHABA"

TÜRKİYE KATLEDİLEN KADINLAR ÜLKESİ OLMAYACAK

Kadın cinayetlerinden, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararından bahsedilen açıklamada, "Bu ülke, erkek şiddetine kurban giden, katledilen, kaybedilen kadınlar ülkesi olmayacak. Biz değiştireceğiz" denildi.

Ataerkil zihniyetin kendisi gibi olmayan herkese ve her şeye düşman olduğu ifade edilen açıklamada, "Ataerkil zihniyet tekçidir, fetihçidir, tecavüzcüdür, doğa düşmanıdır. Erkek, yetişkin, Türk, Sünni olmayan herkes onun hedefindedir. Onun şiddeti ile burun burunadır. Şunu yeniden haykırıyoruz ki LGBTİ bireyler olarak, hep vardık, varız ve var olacağız. Buralardayız, alışın gitmiyoruz. Eşit ve özgür yaşam mücadelemizden vazgeçmiyoruz. Trans cinayetleri politiktir, diyoruz. Bu ülke katledilen, ötekileştirilen, dışlanan, yaşam hakkı verilmeyen LGBTİ+ lar ülkesi olmayacak! Biz değiştireceğiz" diye konuşuldu.

AYSEL TUĞLUK VE BÜTÜN KADIN MAHPUSLARIN YANINDAYIZ!’

Çanakkale Kadın Dayanışması, Aysel Tuğluk'un önce ölen annesinin cenazesine saldıran eril zihniyet, şimdi de yaşadığı travmanın etkisiyle günden güne hastalığı geri dönülemez bir noktaya gelmesine rağmen onu özgür bırakmıyor, yaşamasına izin vermiyor" diyerek Aysel Tuğluk şahsında, bütün kadın mahpusların yanında olduklarını belirttiler.

ATAERKİL KAFA SAVAŞÇIDIR, FETİHÇİDİR VE TECAVÜZCÜDÜR!’

Afganistan'daki kadınların Taliban vahşetine karşı ölümü göze alıp direnmeye devam ettiklerinin vurgulandığı açıklamada, "Bu kadınların mücadeleleri bizler için umut, cesaret kaynağı oluyor. Afganistan'ın direnen kadınlarına bin selam olsun! Onların isyanını Türkiyeli feministler olarak duyduk. Seslerine ses olmak için çabaladık. Sonra ne yazık ki kirli bir paylaşım savaşının ortasında kalan Ukrayna halkının acısını duyduk. Bir de eril tecavüzcü kafalardan çıkan Ukraynalı muhtemel mülteci kadınlar hakkındaki mide bulandırıcı şakaları... Çünkü bu matematik hiç şaşmaz. Ataerkil kafa savaşçıdır, fetihçidir ve tecavüzcüdür... Tarafları kim olursa olsun savaşa, işgale şiddete hayır diyoruz. Savaş düzeninizi yerle bir edeceğiz! Biz değiştireceğiz" denildi.

Basın açıklaması halaylarla, danslarla sona erdi.

Öne Çıkanlar