Canlı Blog | Orman yangınları sürüyor: Uşak'ta da yangın çıktı

Canlı Blog | Orman yangınları sürüyor: Uşak'ta da yangın çıktı
Tahliye edilen ilçeden sağlıkçılar çıkamazken, Antalya İl Sağlık Müdürü Hülür, hastane içerisindeki bir odada ve ambulanslarda hastalara müdahale edilmeye devam edildiğini söyledi.

Foto: AP / Antalya Manavgat


İklim krizi, aşırı sıcaklar, rant uğruna ekolojik hayata yönelik vahşi müdahaleler, tedbirsizlik ve hükümetin yetersiz müdahaleleri yurt genelindeki orman yangınlarında çok sayıda yurttaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Telafisi güç boyutta orman alanları küle döndü, yüz binlerce canlı alevlerin içinde kalarak can verdi. Hava kalitesi sağlığı tehdit eden seviyelere ulaşırken, çok sayıda kişinin de dumandan zehirlenmesine yol açtı.

Yurt genelinde birçok noktada devam eden yangınlara ilişkin gelişmeler il il, dakika dakika şöyle:

Artvin'in Yusufeli ilçesinde bir evde başlayan ve çevredeki bazı ahşap evlere de sıçrayan yangın söndürülmeye çalışılıyor.

15.44: 15 evin yangından etkilendiği öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, ilçeye bağlı Yüncüler köyünde bir evde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Kısa sürede büyüyen yangın, çevredeki bazı ahşap evlere de sıçradı. 

Yusufeli Belediyesi itfaiye ekipleri ile yurttaşların yangını söndürmek için müdahalesi sürüyor.

12.20: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Muğla’da 1 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Sosyal medya hesabından Antalya ve Muğla’daki yangınlardan etkilenen yurttaşlara ilişkin açıklama yapan Koca, Antalya için "598 hastamızı tedavilerini tamamlayarak taburcu ettik. Tedavisi devam eden 11 hastamız var" dedi. Koca Muğla’daki son durumla ilgili ise "271 hastamızı tedavilerini tamamlayarak taburcu ettik. Tedavisi devam eden 36 hastamız var. Bölgedeki felakette 1 can kaybımız oldu" bilgisini paylaştı.

Öte yandan Uşak'ın merkez mahallelerinden Aybey’in Çokkozlar bölgesinde de orman yangını çıktı. Rüzgarın etkisiyle hızla ilerleyen yangını söndürme çalışmaları sürüyor.  

Foto: DHA

11.11: Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Denizli Buldan güney yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor" açıklamasında bulundu.

09.30: Antalya'nın Gündoğmuş ilçesine bağlı Ortakonuş Mahallesi'ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz'da çıkan yangın, rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılarak yerleşim yerlerini tehdit etti. Tedbir amaçlı mahalle boşaltılırken alevlere havadan ve karadan yoğun müdahale gerçekleştirildi.

Alevler Gündoğmuş ilçe merkezini de tehdit ettiği için tedbir amaçlı boşaltılmasına yönelik cami hoparlöründen anonslar yapıldı. Bölgede görev yapan jandarma ve polis ekipleri de tahliyelerin hızlı şekilde gerçekleştirilmesi için çaba sarf etti.

Bazı vatandaşlar kendi imkanlarıyla evlerinden ayrılırken, ilçede yardım faaliyetlerini sürdüren Kızılay, AFAD, Antalya Büyükşehir Belediyesi gibi kuruluşlar da ekipmanlarını topladı.

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tedbir amaçlı tahliye çalışmalarının devam ettiği Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde Vali Ersin Yazıcı ve Kaymakam Hamza Özbilgi ile incelemelerde bulundu.

Yangına yakın yerleşim bölgelerini olası bir tehdit ihtimaline karşı önceden boşalttıklarını aktaran Çavuşoğlu, her mahallede bu önlemi aldıklarını savundu.

Söndürme çalışmalarının yoğun şekilde devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, "Yangını tamamen söndürmeden şehirlerimiz bölgelerimiz için tehdit bitmiş sayılmaz. Yurt dışından gelen uçakların gelişleri gidişleri oluyor, takip ediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu, "Bu gayretlerimiz boşa gitmez. Daha fazla orman yanmadan tamamen kontrol altına alırız. Ama rüzgar maalesef perşembe gününe kadar aleyhimize esiyor. İnşallah bu zorluklara rağmen bunun da üstesinden geleceğiz" şeklinde konuştu.

BAKAN: MORALİMİZİ BOZMAYIN, BUNA HAKKINIZ YOK

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ise ekiplerin bölgede yoğun şekilde çalışma yaptığını söyledi. İlçede incelemelerde bulunduklarını anlatan Karaismailoğlu, "Kent merkezine yaklaşmış olan yangın bertaraf edildi, kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları devam ediyor" diye konuştu.

Hummalı bir çalışma yürütüldüğünü anlatan Karaismailoğlu, "Binlerce çalışanımız burada cansiparane çalışıyor, adeta savaşıyor. Hiçbir derdi olmayanların, oturdukları yerden dezenformayon yaparak, yalan yanlış bilgilerle arkadaşlarımızın moralini bozmaya hiç kimsenin hakkı yoktur" açıklamasında bulundu.

Karaismailoğlu ayrıca orman yangınları sebebiyle yaşanan sıkıntılı sürecin devam ettiğini, sıcaklığın 45 derecelere ulaşması ve nemin çok düşük olması nedeniyle tüm ekibin teyakkuz halinde olduğunu söyledi.

TAHLİYE EDİLEN İLÇEDEN SAĞLIKÇILAR ÇIKAMADI: İL SAĞLIK MÜDÜRÜNDEN AÇIKLAMA

Antalya İl Sağlık Müdürü Ünal Hülür ise alevler ilçe merkezini tehdit ettiği için tedbir amaçlı Gündoğmuş Devlet Hastanesinin de bir bölümünün boşaltıldığını söyledi.

Hastane içerisindeki bir odada ve ambulanslarda hastalara müdahale edilmeye devam edildiğini anlatan Hülür, "Sağlıkçılar olarak biz ilçeden hala çıkmadık, acil hizmetlere devam ediyoruz, işçilerimizin muayenesini yapıyoruz" diye konuştu.

GÜNDOĞMUŞ HASTANESİ BAŞHEKİMİ: HERŞEYİ ARAÇLARA YÜKLEDİK AMA SAĞLIK HİZMETİ VERMEYE DEVAM EDİYORUZ

Gündoğmuş Devlet Hastanesi Başhekimi Gökçe Duranoğlu Turgut da üç gündür devam eden yangınların tehlike arz ettiğini belirtti.

Hastane için de tahliye kararı aldıklarını aktaran Turgut, "Kaymakamlığımızın bilgisi dahilinde tüm sağlık personelleriyle tahliye ediyoruz. Tüm değerli eşyaları, taşınabilir evrakları araçlara yükledik ancak sağlık hizmeti vermeye hala devam ediyoruz" dedi.

BAŞHEKİM: YANGIN SIÇRARSA İLK YANACAK EVLERDEN BİRİ BENİM’

AA’ya konuşan Turgut, şunları kaydetti:

"Yangın sıçrarsa yanacak ilk evlerden biri benim. Bizim oraya kadar yaklaştığı için eşimi ve bebeğimi yolladım. Ama ben hala burada çalışmaya devam ediyorum. Birlikte canla başla hizmet vermeye çalışıyoruz. İlçede çoğu insan yaylasına ya da Antalya'ya gitti ama biz buradayız, işimizin başındayız. Halkımız için elimizden geleni yapmaya devam ediyoruz. Eğer hastanede durulamayacak olursa sahada her yerde hizmet vermeye devam edeceğiz. İlçede son bir kişi kalıncaya kadar biz buradayız, vatandaşın sağlığı için ön plandayız."

Turgut, yangın başladığından beri ilçede sağlık hizmetinin hiç durmadığını, yine durmayacağını belirterek, acil sağlık hizmetlerinin, UMKE'nin hizmetini tahliyeden sonra da sürdürdüğünü kaydetti.

YANGINI BİRÇOK MAHALLEYE SIÇRADI

İlçedeki orman yangınını söndürme çalışmalarına gece de devam edildi.

Yüksek sıcaklık, düşük nem ve kuvvetli rüzgar nedeniyle yayılan alevler, Ortakonuş'un yanı sıra Çarızözü, Senir, Narağacı, Balkaya ve Ümütlü mahallerine sıçradı.

Ekipler, yangın olan bölgelerde söndürme çalışmalarını aralıksız sürdürdü.

Rüzgarın etkisiyle anlık olarak bazı bölgelerde etkili olan yangın, ekiplerin yoğun çabasıyla kısmen kontrol altına alındı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar