3. tur görüşmeler sona erdi: Rusya, sivillerin tahliyesi için 'sessizlik rejimi' ilan etti

3. tur görüşmeler sona erdi: Rusya, sivillerin tahliyesi için 'sessizlik rejimi' ilan etti
Putin'in Ukrayna işgali 12. gününde. Rusya operasyonun planlandığı gibi sürdüğünü aktarırken Ukrayna'da sokak direnişi için hazırlıklar artıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna topraklarına girmesinin üzerinden 11 gün geçti. Rus birliklerinin Ukrayna içerisindeki askeri hareketliliği en yüksek seviyeye ulaştı. Zaporijya Nükleer Santrali'nin Rus ordusunun kontrolünde olduğu bildirilirken Batı'dan yaptırım haberleri gelmeye devam ediyor.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonundan Sorumlu Bakan İrina Vereşuk, Rusya’nın çatışmaların sürdüğü Mariupol’da insanların tahliyesi için insani koridorun açılmasını engellediğini öne sürdü. Vereşuk, yaptığı açıklamada, dün tarafların Mariupol'da tahliye koridorunu açma konusunda anlaştığını, ancak sabah saatlerinde saldırıların başladığını ve tahliyenin yapılamadığını kaydetti.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov ise, Rus ordusu tarafından Ukrayna’ya ait hava unsurlarının neredeyse tamamının imha edildiğini açıklarken, Ukrayna'da ABD fonlarıyla biyolojik silah geliştirildiğini iddia etti.

Savaşın 12. gününden gelişmeler şöyle: 


CANLI BLOG


23.45: Rusya, sivillerin tahliyesi için 8 Mart'tan itibaren 'sessizlik rejimi' ilan etti

23.38: BEYAZ SARAY: POLONYA'NIN UKRAYNA'YA UÇAK GÖNDERMESİ, KENDİ BAĞIMSIZ KARARIDIR

Beyaz Saray, Washington'un Polonya'nın Ukrayna'ya uçak göndermesine karşı olmadığını, ancak ABD'nin bu uçakları verme sürecinin yıllar alabileceğini açıkladı.

23.26: REUTERS: KİEV, ZELENSKİY İLE BAŞKAN PUTİN ARASINDA DOĞRUDAN GÖRÜŞME TALEBİNDE BULUNDU

Reuters’in geçtiği habere göre Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Kiev’in Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında doğrudan görüşme talebinde bulunduğunu belirtti.

23.21: ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ, RUSYA'DAN PETROL İTHALATI YASAĞI İÇİN YASA TASARISI HAZIRLIYOR

ABD Temsilciler Meclisinin, Rusya'ya petrol ve enerji yaptırımlarını da kapsayan bir yasa tasarısı üzerinde çalıştığı bildirildi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Meclis üyelerine gönderdiği mektupta, Rusya'ya yönelik yeni bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

23.04 NYT: UKRAYNA'YA 6 GÜNDE 17 BİNDEN FAZLA TANKSAVAR SEVKİYATI YAPILDI

ABD'nin New York Times gazetesi, ABD ve NATO'nun Ukrayna'ya 6 günde, Javelin füzeleri dâhil 17 binden fazla tanksavar sevkiyatı yaptığını bildirdi.

Gazetenin haberinde, söz konusu silahların Romanya ve Polonya sınırından başta Ukrayna'nın başkenti Kiev olmak üzere, ülkedeki diğer büyük şehirlere kara yoluyla intikal ettirildiği belirtildi.

23.00: FİFA'DAN RUSYA VE UKRAYNA'DAKİ FUTBOLCULARLA İLGİLİ KARAR

FIFA'nın işgal sonrasında aldığı kararlar şu şekilde:

- Ukrayna'da görev yapan teknik direktör ve futbolcuların, kulüplerindeki sözleşmeleri 30 Haziran 2022'ye kadar askıya alındı.

- Buna göre, Ukrayna'da görev yapan teknik direktör ve futbolcular, bu tarihe kadar Ukrayna ve Rusya dışındaki takımlar ile anlaşabilecek.

- 10 Mart tarihine kadar Rusya'daki kulüplerin, 30 Haziran'a kadar ülke dışında görev yapmak isteyen teknik direktör ve futbolcularına onay vermeleri istendi.

- Rus kulüplerinin bunu kabul etmemesi halinde, Rusya'da görev yapan teknik direktör ve oyunculara tek taraflı fesih hakkı tanındı.

22.43: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE MOLDOVA CUMHURBAŞKANI SANDU GÖRÜŞTÜ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu ile telefonda görüştü. Görüşmede Rusya'nın Donbass operasyonu, Ukrayna krizi ile insani yardım ve tahliye konuları ele alındı.

22.20: BM: İŞGALİN BAŞINDAN BU YANA BİN 207 KİŞİ ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana bin 207 kişinin öldüğünü bildirdi.

Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana ölen ve yaralananların sayısını 1207 olarak paylaşan BM sözcüsü Stephane Dujarric, ülkeden ayrılanların sayısının ise 1 milyon 700 bini geçtiğini belirtti.

Aktif çatışmaların olduğu kentlerde mahsur kalan sivillere erişim için güvenli erişim çağrısı yapan Dujarric, saldırılarda 9 hastane, sağlık çalışanları ve ambulansların da zarar gördüğünü ifade etti.

22.27: PODOLYAK: 'İNSANİ KORİDORLAR KONUSUNDA OLUMLU SONUÇLAR ALINDI'

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, üçüncü tur müzakerelerin sona erdiğini belirterek, insani yardım koridorları konusunda olumlu gelişmeler olduğunu ifade etti. Podolyak, "Koridorlar konusunda bazı olumlu sonuçlar aldık. Bunlarda değişiklikler yapılacak ve insanlara daha etkili yardımlar alacağız" ifadelerini kullandı.

22.17: BM ÇALIŞANLARI UKRAYNA KONUSUNDA İSTİŞARELERDE BULUNMAK ÜZERE RUSYA'YA ULAŞTI

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, BM çalışanlarından oluşan bir grubun Ukrayna ile ilgili insani çabaların ilerideki koordinasyonu için Rusya Savunma Bakanlığı’nın temsilcileri ile bir araya geldiğini duyurdu.

21.33: ABD'DEN AVRUPA'YA EK 500 ASKER

ABD Savunma Bakanlığından üst düzey bir yetkili, Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Avrupa’ya 500 ek asker sevk edilmesi için orduya talimat verdiğini açıkladı.

Bir grup gazeteciye açıklamada bulunan üst düzey bir savunma yetkilisi, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Savunma yetkilisi, Bakan Austin’in Avrupa’daki ABD güçlerine destek amacıyla 500 ek asker daha gönderilmesi için talimat verdiğini duyurdu.

21.14: Müzakerelerin ardından Ukrayna heyetinden ilk açıklama: Rusya ile müzakerelerde ateşkes de dâhil sorunun çözümüne dair yoğun istişarelerde bulunuldu.

20.55: 3. TUR MÜZAKERELER SONA ERDİ

Belarus Büyükelçiliği: Rus ve Ukrayna heyetlerinin Belarus'un Brest kentindeki 3. tur müzakeresi sona erdi.

20.23: İNGİLTERE'NİN KİEV BÜYÜKELÇİSİ, UKRAYNA'DAN AYRILDI

İngiltere'nin Kiev Büyükelçisi Melinda Simmons'ın, ciddi güvenlik durumu nedeniyle Ukrayna'dan ayrıldığı bildirildi.

20.15: Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Gürcistan ve Moldova tarafından yapılan üyelik başvurularını değerlendirmeye almaya karar verdi.

19.30: BOEING, RUSYA'DAN TİTANYUM ALIMINI ASKIYA ALDI

ABD'li uçak üreticisi Boeing, Rusya'dan titanyum alımını askıya aldığını bildirdi. Şirketten yapılan açıklamada, titanyum kaynaklarının envanteri ve çeşitliliğinin uçak üretimi için yeterli arzı sağladığı belirtildi. Rusya merkezli büyük titanyum üreticisi VSMPO-AVISMA şirketinden yapılan açıklamada ise uzun vadeli ortaklarla olan sözleşmelerin askıya alınmasından üzüntü duyulduğu aktarıldı.

19.30: RUSYA'DAN 'UKRAYNA'DA ABD'YE AİT 30 BİYOLOJİK LABORATUVAR BULUNDU' İDDİASI

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'da ABD'ye ait 30 biyolojik laboratuvar bulunduğunu iddia etti.

Rus askeri güçlerine bağlı Radyasyon, Kimyasal ve Biyolojik Savunma Kuvvetleri Komutanı İgor Kirillov, ABD'nin Ukrayna'daki askeri biyolojik programı konusunda açıklamalarda bulundu.

Pentagon'un eski Sovyetler Birliği coğrafyasında askeri biyolojik programlar yürüttüğünü belirten Kirillov, şunları söyledi:

"Ukrayna'da 30 biyolojik laboratuvarı içeren ağ oluşturuldu. Bunlar, bilimsel araştırma ve sıhhi epidemiyolojik olarak iki türdür. Askeri kuruma bağlı Black and Veatch şirketi, söz konusu projelerin uygulanması sürecinde yer alıyor."

Söz konusu laboratuvarın Ukrayna'nın Lviv, Harkiv ve Poltava kentlerinde bulunduğunu ve bunların imha edildiği bilgisini paylaşan Kirillov, burada "veba, şarbon, bruselloz, difteri, salmonelloz, dizanteri patojenleri izine rastlandığını" ileri sürdü.

Kirillov, Ukrayna'daki bu tür programların acilen imha edildiğini sözlerine ekledi.

19.25: 'RUS YAKIT KONVOYU PUSUYA DÜŞÜRÜLDÜ'

Bir Rus yakıt konvoyunun Çernihiv Oblastı ovasında pusuya düşürüldüğü bildirildi.

19.20: UKRAYNA: RUSYA EKMEK FABRİKASINI VURDU, 13 KİŞİ ÖLDÜ

Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rus birliklerinin başkent Kiev yakınlarında bulunan bir ekmek fabrikasına hava saldırısı düzenlediğini ve 13 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Konuya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, "7 Mart’ta Rusların Makarov kentine düzenlediği hava saldırısında top mermisi bölgedeki Makarovskiy Hlebozavod ekmek fabrikasına da isabet etmiştir. Devlet Acil Durumlar Servisinin kurtarma ekipleri, enkaz altından 5 kişiyi kurtardı ve 13 kişinin de cansız bedenine ulaştı. Ön bilgilere göre, saldırı esnasında olay yerinde yaklaşık 30 kişi vardı" denildi.

18.40: RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI: UKRAYNA'DA 5 YERLEŞİM BİRİMİ DAHA KONTROL ALTINA ALINDI

Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı birliklerin Ukrayna'da 5 yerleşim birimini daha kontrolü altına aldığını duyurdu.

Rus güçlerinin Novoukrainskoye, Staromayorskoye, Staromlınovka, Mayorovo ve Removka yerleşimlerini ele geçirdiğini kaydeden Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rusya Hava-Uzay Kuvvetleri'nin Ukrayna askeri altyapısına ait 26 unsuru imha ettiğini ifade etti.

18.35: Ukrayna'nın başka bir Rus (Pantsir-S) hava savunma sistemini ele geçirdiği aktarıldı.

18.23: MACRON'DAN PUTİN'E: SİYASİ VE AHLAKİ OLARAK ALAY EDİYOR

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukraynalıları Rusya'ya getirmek için insani koridor oluşturulmasını öneren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e "siyasi ve ahlaki olarak alay etme" suçlamasında bulundu.

Macron, LCI televizyonuna verdiği demeçte, Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin açıklamalar yaptı.

Ukraynalı sivilleri Rusya'ya getirmek için insani koridor oluşturulmasını öneren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "siyasi ve ahlaki olarak alay etmekle" suçlayan Macron, bu önerinin ayrıca "kabul edilemez" olduğunu belirtti.

Macron, Fransızların endişe etmekte haklı olduğunu ve Avrupa'da savaşın yeniden geldiğini söyledi.

Fransa'nın Rusya'ya karşı savaşta olmadığını yineleyen Macron, bu savaşın durması için diplomatik baskıyı sürdüreceklerini kaydetti.

Macron, taraf olmadan bu savaşın sonlanmasını istediklerini belirtti.

Öte yandan Elysee Sarayı'ndan France Info'ya yapılan açıklamaya göre Macron, Ukraynalı sivillerin Rusya'ya götürülmesi için insani koridorun oluşturulmasına yönelik Putin'e bir talepte bulunmadı.

Macron'un tek talebinin bu savaşın sona ermesi olduğu ifade edildi.

18.00: IRPİN BANLİYÖSÜ BELEDİYE BAŞKANI OLEKSANDR MARKUSHYN: BUNLAR BİR ORDU DEĞİL, BUNLAR HAYVAN

Kiev’in kuzeybatısındaki Irpin banliyösünün belediye başkanı Oleksandr Markushyn CNN’e yaptığı açıklamada "Bunlar bir ordu değil, bunlar hayvan. Sivilleri öldürüyorlar. Şehrimizi, konutlarımızı ve ambulanslarımızı bombalıyorlar. Ambulanslara ateş ediyorlar. Bu sadece bir canavarlık" dedi.

Belediye başkanına göre Pazar günü, iki havan veya top mermisi banliyödeki bir kontrol noktasına isabet etti ve iki çocuklu bir aileyi ve Rus işgalinden kaçmaya çalışan diğer birkaç sivili öldürdü.

Ukraynalı yetkililer, kontrol noktasının son günlerde Rus ordusu tarafından yoğun bombardımana maruz kaldığını söyledi.

17.46: ABD KONGRESİ, RUSYA'DAN PETROL İTHALATINI YASAKLAMAYI DEĞERLENDİRİYOR

ABD Temsilciler Meclisi, Başkanı Nancy Pelosi, ABD Kongresi Temsilciler Meclisi'nin Rusya'dan ABD'ye petrol ve enerji kaynaklarının ithalatını yasaklayan bir yasa tasarısı hazırlama olasılığını incelediğini söyledi.

17.40: IRPİN'DEN 200'Ü ÇOCUK 2 BİN KİŞİ TAHLİYE EDİLDİ

Ukrayna İçişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada Irpin’den 200’ü çocuk yaklaşık 2 bin kişinin tahliye edildiğini duyurdu.

Şiddetli çatışmaların yaşandığı ve hasar gören bir köprünün altına sığınan sivillerin görüntüsüyle basına yansıyan Irpin’de, 200’ü çocuk yaklaşık 2 bin kişi Ukrayna Polisi tarafından tahliye edildi. Görüntülerde yaşlılarla çocuklu ailelere polislerin yardımcı olduğu görüldü.

17.24: Guatemala Devlet Başkanı Alejandro Giammattei, Ukraynalı göçmen ailelerin Guatemala'da sığınma hakkı alabileceklerini söyledi.

17.15: MÜZAKERELERİN 3. TURU BAŞLADI

Rusya ile Ukrayna arasında, Belarus’un Brest bölgesinde gerçekleştirilen müzakerelerin 3. turu başladı.

17.05: Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya'dan gelen enerjiye ihtiyaç duyulduğu için AB'nin Rus enerji sektörünü yaptırımların dışında bıraktığını söyledi.

17.00: BM: 27'Sİ ÇOCUK 406 SİVİL ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, Ukrayna'daki krizin başından bu yana 27'si çocuk 406 sivilin öldüğünü duyurdu. Açıklamada, gerçek sayının çok daha yüksek olabileceği belirtildi.

17.00: UKRAYNA: KİEV VE MARİUPOL'A FÜZE SALDIRILARI SÜRÜYOR

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, "Kiev ve Mariupol dâhil, şehirlere füze saldırıları sürüyor. Rus bombardımanı sivillerin tahliyesini ve insani yardım ulaştırılmasını engelliyor" açıklaması yaptı.

16.52: Ria haber ajansının aktardığına göre; Nissan, ST. Petersburg fabrikasındaki çalışmalarını önümüzde günlerde durduracak.

16.50: HEYETLER MÜZAKERE NOKTASINA GELDİ

Ukrayna heyeti, Rusya ile üçüncü tur müzakereler için Belarus-Polonya sınırına geldi. Rusya heyetine başkanlık eden Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy de kısa bir süre önce görüşmelerin üçüncü turunun yapılacağı yere vardıklarını ve Ukraynalı temsilcilerin gelmesini beklediklerini ifade etmişti.

16.47: MODİ PUTİN'LE GÖRÜŞTÜ: KRİZİN ÇÖZÜMÜ İÇİN YARDIMA HAZIRIM

Kremlin Basın Ofisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Hindistan Başbakanı Narendra Modi'yle telefon görüşmesi yaptığını açıkladı. Görüşmenin Modi'nin talebi üzerine gerçekleştiği belirtilen açıklamada, "Devlet Başkanı, Belarus'ta bugün üçüncü turu yapılacak müzakerelerin gidişatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Modi, ihtilafın bir an önce çözülmesi için olası her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu ifade etti" denildi.

16.45: Kiev çevresine Rus birliklerinin yaklaşması üzerine, Türk gazetecilerin kentte tahliye edileceği öğrenildi.

16.37: RUSYA 'KÜRESEL ÇÖKÜŞ' UYARISI YAPTI

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya silah gönderilmesine tepki gösterdi. Interfax ajansının aktardığı açıklamada, "Ukrayna'ya silahların gönderilmesi durumu küresel çöküşe götürecek" denildi. TASS ajansı ise Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova'nın 'Batı'nın Ukrayna'ya paralı asker ve askeri ekipman göndermesinin durumu felakete sürükleyeceğini' söylediğini duyurdu. 

16.30: UKRAYNA HEYETİ GÖRÜŞMELER İÇİN BELARUS'TA

Belarus haber ajansı Belta, Ukrayna heyetinin Rusya ile müzakereler için Belarus'a ulaştığını duyurdu.

16.28: JOHNSON: UKRAYNALILARA KARŞI CÖMERT OLACAĞIZ AMA KONTROL DE EDECEĞİZ

Ülkesinin Ukraynalılar için binlerce vize başvurusunu işleme koyduğunu kaydeden Johnson, "Biz çok cömert bir ülkeyiz. Yine de istediğimiz denetim ve kontrol edebilmek. Ukrayna'da olup bitenler göz önüne alındığında, kimin geldiğini kontrol etmek için bazı temel becerilerin varlığından emin olmamızın mantıklı olduğunu düşünüyorum" dedi.

15.44 : UKRAYNA: RUS GEMİSİNİ VURDUK

Ukrayna donanması, Odessa bölgesini savunan Ukrayna gemilerinin bir Rus gemisini vurduğunu duyurdu.

15.40 : PUTIN İLE MICHEL TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

Rusya lideri Putin, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel ile Ukrayna krizini masaya yatırdı. Putin, Avrupa'nın Kiev yönetimine insani yasalara saygı göstermesi için baskı yapması gerektiğini söyledi.

15.26: RUSYA: MARİUPOL’DE AŞIRI MİLLİYETÇİLER, 70 TÜRK DAHİL 1600’DEN FAZLA KİŞİYİ REHİN TUTUYOR

Rusya Savunma Bakanlığı Savunma Yönetimi Ulusal Merkezi Başkanı Tümgeneral Mihail Mizintsev, 'Ukraynalı aşırı milliyetçilerin canlı kalkan olarak 1600’den fazla yabancı vatandaşını rehin tuttuğunu' söyledi. Mizintsev, bu kişiler arasında 70 Türkiye vatandaşının da bulunduğunu savundu. Sputnik'in aktardığı açıklama şöyle: "Kievli radikaller canlı kalkan olarak bin 634 yabancıyı rehin tutmaya devam ediyor. Harkov’da 200 Ürdün, 40 Mısır, 15 Vietnam, 2 Endonezya vatandaşı olmak üzere 257 kişi mevcut. Sumi’de 576 Hindistan, 159 Tanzanya, 121 Çin, 100 Gana, 70 Ürdün, 60 Mısır, 16 Pakistan, 15 Tunus, 14 Zambiya, 8 Kazakistan ve 1 Sırbistan vatandaşı olmak üzere bin 140 kişi var. Mariupol’de 70’i Türkiye, 18’i Kazakistan vatandaşı 88 kişi mevcut."

14.33: DOĞU AVRUPA ÜLKELERİNİN BAŞBAKANLARI LONDRA'DA BİRARAYA GELECEK

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Ukrayna krizini görüşmek için Polonya, Çekya ve Slovakya başbakanlarıyla yarın Londra'da toplantı yapacaklarını açıkladı. Facebook'ta video yayınlayan Orban, Macaristan hükümetinin Ukrayna'ya silah sevkiyatı yapmayı reddetmesini içeren kararnamenin de yayınlandığını belirtti.

14.10: BLINKEN LİTVANYA'DA: BÜTÜN SÖYLEDİKLERİMİZ GERÇEKLEŞİYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Baltık ülkesi Litvanya'ya yaptığı ziyarette ülkeye NATO koruması konusunda güvence verdi. Blinken basın toplantısında yaptığı konuşmada, "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına ilişkin yapacağımızı söylediğimiz şeyleri yaptık. NATO müttefiklerimizle sürekli durum güncellemesi yapıyoruz. Rusya saldırı yönünde bir seçim yaparsa her şeyi yapmaya hazırız. NATO topraklarının her santimini savunacağız. Hiç kimse kararlılığımızdan şüphe etmesin" diye konuştu.

Rusya'ya dönük yaptırım kararlarının neticelerinin görülmeye başlandığını belirten Blinken, "Rublenin dibe vurduğunu, borsalarının kapandığını görüyoruz. Ukrayna'ya sunabildiğimiz yardımın etkisini de gördük. Bütün söylediklerimiz gerçekleşiyor. Rusya çok orantısız bir saldırıda bulundu, bu nedenle Rusya'ya baskıyı artırmayı hedefliyoruz" dedi. Blinken, "Gerek bir hafta, bir ay ya da daha uzun olsun, Ukrayna zafer elde edecektir" dedi.

13.49: 'GÖRÜŞMELER TSİ 15.00'DA BAŞLAYACAK'

Rusya televizyonu, Belarus haber ajansı Belta'ya dayandırarak, Rusya'yla Ukrayna arasındaki görüşmelerin TSİ 15.00'da başlayacağını duyurdu.

12.48: ZELENSKİY: ASKERİ UÇAK İSTİYORUZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Batılı liderlerden kendilerine askeri uçak verilmesini istedi. Zelenskiy, Rusya'ya petrol ambargosu dayatılması için de çağrıda bulundu.

12.23: İNSANİ KORİDOR YOLLARINA UKRAYNA'DAN TEPKİ

Rusya'nın bugün ateşkesle açacağını duyurduğu altı insani koridor konusunda rota tartışması yaşanıyor. RIA ajansının yayımladığı haritalara göre, insani koridorların bazılarından geçen siviller Belarus ve Rusya'ya tahliye edilecek. Buna göre, Kiev'den çıkış yapanlar Belarus'a, Harkov'dan tahliye edilenler de sadece Rusya'ya gidebilecek. Rusya Savunma Bakanlığı, Kiev'den sivillerin uçakla da Rusya'ya götürüleceğini açıkladı. AFP’ye göre Mariupol ve Sumi’den açılacak koridorlar ise Ukrayna’nın diğer şehirlerine ve oradan talep edilirse yine Rusya’ya ulaşacak.

Ukrayna hükümeti, bu durumu tepki gösterdi. Kiev ve Harkov'dan açılan insani koridorların Rusya'ya ve Belarus'a açılacağının duyurulması sonrası, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin sözcüsü, durumu "tamamen ahlak dışı" olarak nitelendirdi. Reuters haber ajansına konuşan Zelenskiy'nin sözcüsü, "Bu insanlar Ukrayna vatandaşı, evlerini terk ettikten sonra Ukrayna topraklarında kalmasına izin verilmeli. Bu tamamen ahlak dışı bir hikaye. İnsanları acıları, televizyonda yayımlanmak üzere fotoğraflar vermek için kullanılıyor" dedi.

12.02: RUSYA'NIN HEYETİ GÖRÜŞMELER İÇİN YOLA ÇIKTI

Sputnik haber ajansı, Rusya heyetinin görüşmeler için Belarus'a hareket ettiğini duyurdu.

12.01: RUSYA: ALTI İNSANİ KORİDOR AÇILACAK

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da sivillerin çıkışı için altı insani koridor açılacağını duyurdu.
Konaşenkov, şu açıklamaları yaptı: Konaşenkov, "Bugün saat 10.00 itibarıyla geçici ateşkes ilan edildi ve altı insani koridor açılıyor. Bunlardan biri Kiev’den Gomel’e, ikisi Mariupol’den Zaporojye ve Rostov-na-Donu’ya, biri Harkov’dan Belgorod’a, ikisi Sumi’den Belgorod ve Poltova’ya uzanacak" dedi.

Konaşenkov, insani koridorlarla ilgili BM, AGİT, Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne bağlı kuruluşların yanı sıra Ukrayna tarafına da önceden detaylı bilgi verildiğini söyledi. İnsani koridorların açılması sırasında Rus Silahlı Kuvvetleri insansız hava araçlarıyla buralardaki tahliye sürecinin kontrolünü gerçekleştirecek.

11.32: BORELL: UKRAYNA'DAN KAÇANLARIN SAYISI 5 MİLYONU BULABİLİR

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın bombardımanının devam etmesi durumunda ülkeyi terk eden Ukraynalıların sayısının 5 milyonu bulabileceğini kaydetti. Ukraynalı sığınmacıları kabul edecek ülkelere yardım için tüm kaynakların seferber edilmesi gerektiğini vurgulayan Borrell, "Daha fazla okula, daha fazla kabul merkezine, her şeyin daha fazlasına ihtiyacımız var" dedi. AB yetkilisi, Rusya'yı diplomatik olarak destekleyen ya da Moskova'yı eleştirmekten kaçınan ülkelere yardım harcamalarının da gözden geçirilmesini istedi.

11.02: HİNDİSTAN BAŞBAKANI MODİ, UKRAYNA DEVLET BAŞKANI ZELENSKİY İLE GÖRÜŞTÜ

Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile görüştü.  Zelenskiy, kendisine çatışma durumu ve Rusya ile Ukrayna arasında devam eden müzakereler hakkında ayrıntılı bilgi verdi.

Hindistan hükümeti yaptığı açıklamada, "Başbakan şiddetin derhal durdurulması çağrısını yineledi ve Hindistan'ın her zaman sorunların barışçıl çözümünü ve iki taraf arasında doğrudan diyalogu desteklediğini belirtti" dedi.

10.30: ÇİN: RUSYA İLE İLİŞKİLERİMİZ KAYA GİBİ SAĞLAM

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Çin ile Rusya arasındaki ilişkilerin hala çok güçlü olduğunu vurgulayarak, "İki halk arasındaki dostluk kaya gibi sağlamdır ve gelecekteki iş birliği alanları son derece geniştir" dedi. Yıllık basın toplantısında Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısını kınamaktan ve "işgal" olarak nitelendirmekten kaçınan Wang, Batılı ülkelerden Rusya'nın "meşru güvenlik endişelerine" saygı göstermelerini istedi. Ukrayna'daki durumun karmaşık nedenlere dayandığını ve bir gecede oluşmadığını belirten Çin Dışişleri Bakanı, "Karmaşık sorunların çözümü, yangına körükle gitmek ya da ayrılıkları güçlendirmekten ziyade sükunet ve mantık gerektirir" diye konuştu. Bazı güçlerin Çin-AB ilişkilerinde istikrar istemediğini ve Çin'i tehdit olarak göstermeye çabaladığını söyleyen Wang, Avrupa Birliği'nin soğuk savaşa karşı çıkma noktasında Çin'e katılmasını beklediklerini kaydetti.

10.26: MIKOLAYİV'DE BOMBARDIMAN YENİDEN BAŞLADI

Ukrayna'nın güneyindeki liman kenti Mıkolayiv'ın belediye başkanı Oleksandr Senkevych, Rus güçlerinin kenti top atışına tuttuğunu söyledi. Senkevych, bu sabah saatlerinde başlayan bombardımanda yerleşim bölgelerinin hedef alındığını belirterek, "Kentte patlamamış gülle var. Bunlara yaklaşmayın, kendiniz kaldırmaya çalışmayın" diye halka seslendi.

08:48: UKRAYNA'DA GEÇİCİ ATEŞKES

Rusya, saat 10.00'da Ukrayna'daki bazı kentlerde insani koridor açacak. Interfax haber ajansının Rusya savunma bakanlığının aktardığına göre, Rus ordusu bugün saat 10.00’da başkent Kiev de dahil olmak üzere birçok Ukrayna şehrinde ateş açacak ve insani yardım koridorları açacak.

Reuters’ın aktardığı RIA haber ajansının yayınladığı haritalara göre, Kiev'den gelen koridor Rus müttefiki Belarus'a çıkacak ve Harkov'dan gelen sivillerin sadece Rusya'ya giden bir koridoru olacak. Mariupol ve Sumy'den gelen koridorlar hem diğer Ukrayna şehirlerine hem de Rusya'ya gidecek.

Bakanlık, Kiev'den ayrılmak isteyenlerin de Rusya'ya hava yoluyla taşınabileceklerini ve tahliyeyi izlemek için insansız hava araçları kullanacağını da sözlerine ekledi.

07.31: MARİUPOL ŞEHRİNDE YAKLAŞIK 200.000 KİŞİ MAHSUR KALDI

Reuters haberine göre çatışmaların hafta sonu tahliye çabalarını durdurmasının ardından Pazartesi günü kuşatma altındaki Mariupol şehrinde yaklaşık 200.000 kişi mahsur kaldı ve büyük uluslararası yaptırımların Moskova'yı Ukrayna'yı işgalinden caydırdığına dair hiçbir işaret yok.

Rusya'nın işgali dünya çapında kınandı, 1,5 milyondan fazla Ukraynalıyı yurt dışına kaçmaya gönderdi ve Rus ekonomisini felce uğratmayı amaçlayan Batı öncülüğündeki kapsamlı yaptırımları tetikledi. Ukraynalı yetkililere göre, liman kenti Mariupol'da mahsur kalan çoğu insan, Rus kuvvetlerinin yiyecek, su, elektrik ve ısıtma kaynaklarını kesen altı günden fazla süren bombardımanından kaçmak için yeraltında uyuyor

07.28: JAPONYA, ABD VE AVRUPA ÜLKELERİYLE RUS PETROL İTHALATINI YASAKLAMAYI GÖRÜŞÜYOR

Reuters aktardığı haberde Kyodo News Pazartesi günü bildirdiğine göre, Rusya'yı beşinci en büyük ham petrol tedarikçisi olarak kabul eden Japonya, ABD ve Avrupa ülkeleriyle de Rus petrol ithalatını muhtemelen yasaklama konusunda görüşüyor.

06.30: ABD KONGRESİ, RUSYA'DAN PETROL İTHALATINI YASAKLAMAYI DEĞERLENDİRİYOR

ABD Temsilciler Meclisi, Rusya'dan petrol ithalatını yasaklamayı düşünüyor.ABD Temsilciler Meclisi, Başkanı Nancy Pelosi, ABD Kongresi Temsilciler Meclisi'nin Rusya'dan ABD'ye petrol ve enerji kaynaklarının ithalatını yasaklayan bir yasa tasarısı hazırlama olasılığını incelediğini söyledi.

06.00: ZELENSKİY: UNUTMAYACAĞIZ AFFETMEYECEĞİZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, dün gece duygusal bir ulusa sesleniş konuşması yaptı. Zelenskiy, "Hava savunmamızın bugün Ohmatdet (hastanesi) üzerinde düşürdüğü füzeyi, silahsız insanların bombalanmasını affetmeyeceğiz. Altyapımızın yıkımını affetmeyeceğiz. Ve Tanrı da affetmeyecek. Bugün değil. Yarın değil. Asla" diye konuştu.

Rusya'nın sadece askeri savunma sanayi işletmelerinin bombalandığıyla ilgili açıklamalarının "kasıtlı bir cinayet olduğunu" kaydeden Zelenskiy, bu işletmelerin çoğunun on yıllar önce, Sovyetler Birliği döneminde, şehirlerin tam ortasında inşa edildiğini belirtti. Zelenskiy, "Oralarda binlerce insan çalışıyor. Yüz binlerce kişi yakınlarda yaşıyor. Bu cinayet. Kasıtlı cinaye." ifadesini kullandı. Batılı liderlerin bu açıklamalara herhangi bir tepki vermediğini vurgulayan Zelenskiy, "En azından yarın Batı bunu fark edecek, tepki gösterecek ve bir şeyler söyleyecek. Bu saldırıyı kimin hazırladığını tam olarak biliyoruz." şeklinde konuştu.

05:36: RUSYA'DA SON 11 GÜNDE 10 BİNDEN FAZLA KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Rusya genelinde Pazar günü yapılan protestolarda gözaltına alınanların sayısının 5 bine yaklaştığı değerlendiriliyor. OVD-Info isimli sivil toplum örgütünün değerlendirmesine göre, protestolar 60 şehirde gerçekleşti.

BBC’nin aktardığı Rus Ria haber ajansının, İçişleri Bakanlığı verilerine dayandırdığı bilgiye göre, yalnızca Moskova’da 1700 kişi gözaltına alındı.

OVD-Info’nun verilerine göre, son 11 günde 10 binden fazla kişi Rusya genelinde gözaltına alındı. Sivil toplum örgütünün Gürcistan’da bulunan sözcüsü Maria Kuznetsova, askeri bir sansürün uygulamaya koyulduğunu savundu.

Ukrayna’da yaşananlar ile ilgili Kremlin anlatımı dışında haber paylaşımı yapanlar da "sahte haber" yasası kapsamında 15 yıl hapis tehdidi ile karşı karşıya bırakılıyor.

05.30: ABD'DE UKRAYNA'YA DESTEK GÖSTERİSİ

ABD'nin başkenti Washington'da Beyaz Saray'ın önünde toplanan çoğunluğu Ukraynalı yüzlerce kişi, Ukrayna halkına ve Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'e desteklerini ortaya koydu.

Ellerinde "savaşı durdurun", "Ukrayna ile dayanışma içindeyiz", "Putin'i durdurun" ve "şimdi barış zamanı" yazılı pankartlarla sloganlar atan göstericiler, Rusya'ya yönelik tepkilerini dile getirdi.

05.14: UKRAYNA: YAKLAŞIK 40 ASKER VE 11 ASKERİ ARAÇ ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun Luhansk yönündeki çatışmalarda yaklaşık 40 askeri ile 11 askeri aracını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada Rus ordusunun Kiev’e saldırmak için güç biriktirmeye geçtiği vurgulandı.

Rus ordusunun esas çabalarını Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mıkolayiv şehirlerini kuşatmaya, Luhansk ve Donetsk bölgelerindeki idari sınırlara ulaşmaya ve geçici olarak işgal edilen Kırım’dan Mariupol-Novoazovsk yönünde karadan bir koridoru oluşturmaya odaklayarak Ukrayna'ya karşı saldırı operasyonunu sürdürdüğü vurgulanan açıklamada, Rus ordusunun başkent Kiev’e saldırmak için güç biriktirmeye geçtiği vurgulandı.

01.35: RUS MODA TASARIMCISI YUDASHKİN, PARİS MODA HAFTASI'NA KATILMAKTAN MEN EDİLDİ

AFP'nin haberine göre, Rus moda tasarımcısı Valentin Yudashkin'in, Ukrayna'daki operasyonu kınamadığı için salı günü Paris Moda Haftası kapsamında çevrimiçi olarak düzenlemeyi planladığı defileye izin verilmeyecek.

01.23: İNGİLTERE’DEN INTERPOL'E RUSYA'NIN ERİŞİMİNİ ASKIYA ALMA ÇAĞRISI

İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel, Interpol'e Rusya'nın Ukrayna'da sürdürdüğü operasyonu nedeniyle sistemine erişimini askıya alma çağrısında bulunan bir mektup gönderdiğini belirtti.

01.13: FAZER RUSYA’DAKİ FAALİYETLERİNİ DURDURACAK

Finlandiyalı gıda üreticisi Fazer, Rusya'daki faaliyetlerini durdurmayı planladığını bildirdi.

Şirketin bugün yayınladığı açıklamada, "Rusya'daki operasyonlarımıza son vermekten başka bir alternatif görmüyoruz. Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, tüm bölge için trajik sonuçları olan düşmanca bir eylemdir. Birçok ilgili tarafı ve ciddi sonuçları hesaba katmak zorunda kaldık, bu nedenle durumdan istediğimiz kadar hızlı çıkamadık. Riskleri ve tehditleri göz önünde tutarak mümkün olduğunca hızlı çalıştık ve hareket ettik" ifadelerine yer verildi.

01.03: ZELENSKİY, BATI’YI RUSYA’NIN UYARISINA YANIT VERİLMEDİĞİ İÇİN ELEŞTİRDİ

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, Batılı liderleri Ukrayna’daki askeri sanayi tesislerine yönelik olası saldırılar konusunda uyaran Rusya’ya yanıt vermedikleri için eleştirdi.

Basın toplantısında gazetecilere açıklama yapan Zelenskiy, "Rusya yarın topraklarımıza, savunma sanayi işletmelerimize resmen ateş edeceğini ilan etti. Ve bugün hiçbir dünya liderinden, tek bir Batılı politikacıdan bu duyuruya tepki duymadım" diye konuştu.

00.37: MOODY'S RUSYA'NIN KREDİ NOTUNU BİR KEZ DAHA DÜŞÜRDÜ

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Rusya'nın kredi notunu "B3"ten "Ca"ya düşürdü ve not görünümünü negatif olarak belirledi.

Moody's'den yapılan açıklamada, Rusya'nın kredi notunda bir indirime daha gidildiği aktarıldı. Açıklamada, Rusya'nın kredi notunun "B3"ten "Ca"ya düşürüldüğü ve kredi notu görünümünün negatif olarak belirlendiği kaydedildi.

00.17: İsveç Genelkurmay Başkanı Micael Byden, Ukrayna'ya gönderdikleri askeri malzemenin yerlerine ulaştığını söyledi.

00.10: İSRAİL UKRAYNA YAHUDİLERİNİ TAHLİYE EDİYOR

İsrail yönetiminin Ukrayna'da savaştan kaçan Yahudileri İsrail'e getirmek için başlattığı tahliye operasyonu kapsamında 300 kişilik Yahudi kafilesi Tel Aviv'e geldi.

Ukraynalı Yahudi kafilesini taşıyan 3 uçak, İsrail Aliya ve Entegrasyon Bakanlığı ile İsrail Yahudi Ajansının başlattığı tahliyeler kapsamında Tel Aviv'in Ben Gurion Havaalanı'na indi.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, yaklaşık 100 yetim Ukraynalı Yahudi çocuğu taşıyan uçaklardan birini havaalanında basına kapalı şekilde karşıladı.

Diğer uçaklarda gelen Ukrayna Yahudileri de İsrail Aliya ve Entegrasyon Bakanı Pnina Temano Sheta, Yahudi Ajansı Başkan Vekili Yael Eckstein ve diğer yetkililer tarafından törenle karşılandı.

00.09: NETFLİX, RUSYA'DAKİ ÇALIŞMALARINI ASKIYA ALMA KARARI VERDİ

RIA Novosti'nin bir şirket temsilcisine dayandırdığı haberine göre, Netflix, Ukrayna çevresindeki durum nedeniyle Rusya'daki çalışmalarını durdurmaya karar verdi. Daha önce Netflix, Rus film projelerini askıya almıştı.

00.00: Ukrayna’nın Irpin kentinin Belediye Başkanı Aleksandr Marşukin, tahliyeler sırasında Rus ordusunun saldırıları nedeniyle 8 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

00.00: Ukrayna'nın iddiasına göre Harkov'da Ruslara ait tanklar ve zırhlı araçlar imha edildi. Tanksavar ve diğer ağır silahlarla Rus tankları ve zırhlı araçlarını hedef alan Ukrayna askerleri, gerçekleştirdikleri operasyonla çok sayıda tank ve askeri aracı imha etti. Rus askerleri tarafında ağır kayıplar verirken, bazı Rus askerlerinin ise kaçtığı iddia edildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar