Almanya'dan Erbil'e gidecek olan heyet havalimanında alıkonuldu

Almanya'dan Erbil'e gidecek olan heyet havalimanında alıkonuldu
Sol Parti Hamburg Eyalet Milletvekili Cansu Özdemir'in de aralarında bulunduğu heyet, Düsseldorf Havalimanı'nda alıkonuldu.

Süheyla KAPLAN 


ARTI GERÇEK- Sol Parti Hamburg Meclis Grubu Başkan Yardımcısı ve eyalet Milletvekili Cansu Özdemir'in de aralarında bulunduğu yirmi altı kişiden oluşan heyet, Erbil'e gitmek üzereyken Düsseldorf Havalimanı'nda Federal Kiriminal Dairesi (BKA) yetkililerince alıkonuldu.

'HEYET PENCERESİZ BİR YERDE SAATLERCE ALIKONULDU'

Özdemir yaptığı yazılı açıklamada, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) başkenti Erbil'e gitmek üzere bu sabah 08:00'de BKA yetkililerince durdurulduğunu ifade ederek "Heyet, havalimanında penceresiz bir yerde saatlerce alıkonuldu. Heyette yer alanların tek tek ifadeleri alındı. Gerekçe olarak da heyette bulunanların geçmişteki siyasi faaliyetleri gösterildi. Delegasyonu engellemek için bütün planlar önceden hazırlanmış. Heyettekilerin valizleri dahi arandı" dedi. 

'AĞIR SUÇ İŞLEMİŞ KİŞİLERE YAPILAN MUAMELE YAPILAMASI KARŞISINDA ŞAŞKINIZ'

Sol Parti Hamburg Meclis Grubu Başkanı Sabine Boeddinhaus ise yaptığı yazılı açıklamada söz konusu durumdan dolayı şaşkınlık duyduğunu ifade ederek "Seçilmiş milletvekillerinden oluşan siyasi heyete Alman güvenlik birimleri tarafından ağır suç işlemiş kişilere yapılan muameleler gibi işlem yapılması karşısında şaşkınız. Temel hak ve özgürlükler dikkate alınmadı. Katılımcıların havalimanında derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Erdoğan'ın hizmetindeki özgürlüğü mahrum etme durumu derhal açıklanmalı ve bunun da sonucu olmalı" dedi. 

'TÜRKİYE-ALMANYA ARASINDAKİ İLİŞKİLERE SIKINTI VERMEMEK AMACIYLA'

Boeddinghaus yaptığı açıklamada ayrıca konu ile ilgili olarak BKA yetkilileri ile görüştüğünü ve heyette bulunanların alıkonma gerekçelerinin ise "Türkiye-Almanya ilişkilerine sıkıntı vermemek amacıyla PKK'nin koruyucu kalkanlarını önlemek amacıyla gerçekleştirdikleri" olarak belirtildiğini söyledi. 

Öte yandan Cansu Özdemir ve Martin Dozer’in de aralarında bulunduğu heyete BKA tarafından 12 Temmuz’a kadar Erbil’e seyahat yasağı konduğu bildirildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar