Çavuşoğlu: Almanya Türkiye'nin iç işlerine karışmıştır

Çavuşoğlu: Almanya Türkiye'nin iç işlerine karışmıştır
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Bizim yargı ve terör konusunda hiçbir talebimizi yerine getirmeyen Almanya'nın talebi de hiçbir şekilde kabul edilemez' dedi.

HABER MERKEZİ - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'in Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamalara Kıbrıs'tan cevap verdi ve "Almanya topyekün taraf tutmuş ve Türkiye'nin iç işlerine karışmıştır. Siyasi partilerin hepsi adeta popülizm konusunda yarışır hale geldi. Maalesef Almanya'da bunu görüyoruz. Dolayısıyla Almanya'nın Türkiye ile ilişkilerini sağlıklı sürdürebilmesi için karşılıklı saygı içerisinde olunmalı" dedi.


'ALMANYA TERÖR ÜSSÜ OLDU'

Çavuşoğlu konuşmasında  "Müttefikimiz olan Almanya, terör örgütlerinin faaliyet göstermelerine izin veriyor. Geldiğimiz noktada PKK ve FETÖ köşeye sıkışmış durumdadır.  Fakat düşünün müttefikimiz olan bir ülke devletimizi yıkmak isteyen örgütlerin kendi ülkelerinde faaliyet göstermelerine izin veriyor. Terör örgütleri Almanya’ya sığınıyor." ifadelerini kullandı. Almanya bize karşı olan tüm terör örgütlerinin adeta yeniden faaliyete başladığı ana üs olmuştur." dedi.


'DİPLOMATİK USLUPTAN UZAK'

Çavuşoğlu, Gabriel tarafından dile getirilen insan hakları savunucularının tutuklanması konusunda ise "Türkiye'de teröre destek ve casusluk suçlaması ile tutuklanan Alman vatandaşların ki aynı zamanda bazıları Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve bir an önce serbest bırakılmasını istiyor hatta süre veriyor yarın öğlene kadar serbest bırakın diyor. Bu tamamen diplomatik üsluptan uzak bir tavırla bunu yapıyor. Biz bunu kesinlikle kabul etmiyor ve doğru bulmuyoruz" ifadelerini kullandı.

Almanya ile Türkiye’nin birbirini iyi tanıdığını söyleyen Çavuşoğlu, "Berlin Türkiye'yi ve Türkleri en iyi bilen bir başkenttir.   Alman Bakan'ın yaptığı hırçın açıklamalar da doğrusu iki ülkenin dostluğuna da müttefikliğine de sığmaz. Birçok alanda yaptığımız işbirliği ile de bağdaşmaz. Bizim yargı ve terör konusunda hiçbir talebimizi yerine getirmeyen Almanya'nın bu talebi de hiçbir şekilde kabul edilemez" dedi.

'AB HALA 3 MİLYAR AVROYU VERMEDİ'

Çavuşoğlu daha sonra AB'nin Türkiye'ye vereceği 3 milyar avronun hala verilmediğini vurgulayarak, "AB henüz 18 Mart anlaşmasının yükümlülüklerini yerine getirmemişken 2016 yılı sonuna kadar 3 milyar avro Suriyeliler için 2018 sonuna kadar ilave 3 milyar avro sözü var. Şu ana kadar bize gelen 812 milyon avro. Şimdi bu yaptıkları açıklamalar da ciddiyetle bağdaşmıyor. AB verdiği sözü tutmalı bugüne kadar imzaladıkları anlaşmaların yükümlülüklerini yerine getirmelidir. Malumunuz Almanya'da seçimler var ve seçim arefesindeyiz. Biz hiç bir zaman Almanya'daki seçimlerde orada yaşayan vatandaşlarımızı imada bile bulunmadık. Almanya topyekün taraf tutmuş ve Türkiye'nin iç işlerine karışmıştır. Siyasi partilerin hepsi adeta popülizm konusunda yarışır hale geldi. Maalesef Almanya'da bunu görüyoruz. Dolayısıyla Almanya'nın Türkiye ile ilişkilerini sağlıklı sürdürebilmesi için karşılıklı saygı içerisinde olunmalı." şeklinde konuştu.

 

Öne Çıkanlar