Çavuşoğlu Barzani'yle görüştü: Harekat hakkında bilgi verdik

Çavuşoğlu Barzani'yle görüştü: Harekat hakkında bilgi verdik
Mevlüt Çavuşoğlu 'Irak'ın birliği ve beraberliği çerçevesinde ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz' dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Mesrur Barzani ile görüştü. Çavuşoğlu açıklamayla ilgili olarak "Barış Pınarı Harekâtı'yla ilgili bilgileri aktardık" dedi. Çavuşoğlu, "Bundan sonra da Irak'ın birliği ve beraberliği çerçevesinde ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, IKBY Başbakanı Mesrur Barzani ile yaptığın görüşmenin ardından açıklama yaptı.

Çavuşoğlu'nun açıklamasından satırbaşları şöyle: 

"Sayın Barzani ilk resmi ziyaretini Türkiye'ye gerçekleştiriyor. Bunun sembolik bir anlamı vardır. Bundan sonra da Irak'ın birliği ve beraberliği çerçevesinde ilişkilerimizi her alanda geliştirmek istiyoruz. Bugünkü görüşmemizde bu konuların üzerinde durduk.

Bağdat ile Erbil arasında sürdürülen görüşmelerin olumlu bir şekilde seyretmesinden memnunuz. Zor süreçten geçen Irak'ın istikrarı için de önemlidir.  Eli kanlı terör örgütüyle ortak mücadele unsurlarını beraber değerlendirdik. 'Barış Pınarı Harekâtı'yla ilgili bilgileri aktardık. Harekâtımızın Kürtlere yönelik olmadığını buradan bir kere daha vurgulamak istedik. Kürt kardeşlerimiz Suriye'ye dönemedi. Biz bu Kürt kardeşlerimize ev sahipliği yaparken bundan sonraki süreçte de evlerine dönmeleri için gerekli desteği vereceğiz. 

Cumhurbaşkanımız ve Irak Cumhurbaşkanı mart ayındaki görüşmelerde 20 milyar dolar ticaret hacmi hedefini koydu. Ticaretin önündeki engelleri kaldıralım. Son zamanlarda bazı ürünlerimize yönelik yasaklar getirildi. Bunu doğru bulmuyoruz. Başka ülkelerin baskısıyla yapılan yasakların ilişkilerimize yakışmadığını buradan belirtmek isterim. Irak'ın yeniden inşasına önem veriyoruz.

NATO tüm müttefiklerin endişelerini karşılayacak şekilde hareket etmeli. Baltık için istenen bizim için de istenmeli."

'ABD HATA ETTİ'

Çavuşoğlu, ABD'nin uyarılara rağmen YPG'ye destek vererek yanlış adım attığını söyledi. IŞİD’e karşı Peşmergenin Suriye'ye gitmesini ABD'nin engellediğini belirten Çavuşoğlu, şunları kaydetti: 

"30 bin tır dolusu silah verdiler. Daha bizimle güvenli bölge çalışması yapılırken bile o silah ve eğitim desteği devam etti. Buna yönelik en ufak kabul Amerikan yönetimini kendi içinde ülkesi içinde hukuki olarak çok ciddi bir duruma düşürecek."

BARZANİ'DEN BARIŞ VE İSTİKRAR VURGUSU

Barzani, Türkiye'ye ilk kez resmi ziyaret gerçekleştirdiğine işaret ederek, IKBY'nin Türkiye ile ilişkilerinin önemli, tarihi ve stratejik olduğunu dile getirdi. 

Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmelerde bölgedeki gelişmelere ilişkin fikir teatisinde bulunduklarını belirterek, barış ve istikrarın bölgede yaşayan herkes için önemli olduğu konusunda mutabık kaldıklarını bildirdi.

Mesrur Barzani, "IKBY'nin Bağdat'la bir anlaşmaya varmak için çok ciddi bir diyalog içinde olduğunu ve bunun bölgenin de çıkarına olacağını (Çavuşoğlu'na) izah ettim. IKBY, Irak'ın geri kalanıyla ticareti geliştirmek için kapı olacak" diye konuştu.

Güvenliğin herkes için önemli bir kaygı olduğunun farkında olduklarının altını çizen Barzani, karşı mücadelenin sürdüğünü ve bu mücadelenin birlikte yürütülmesinin önemli olduğunu vurguladı. 

Barzani, mevkidaşı Çavuşoğlu ile yaptığı görüşmelerde, Suriye konusuna ilişkin ortak kaygıların da ele alındığına işaret ederek, "Mültecilerin gönüllü ve güvenli şekilde ülkelerine dönmeleri konusunda, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) ile yürüttüğü iş birliğinden duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Hiç kimsenin farklı bölgelere zorla gönderilmeyeceğini duymaktan da mutluluk duyduk" ifadelerini kullandı. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar